Το ΣτΕ «παγώνει» τις μετεγγραφές σε δύο σχολές

Το ΣτΕ «παγώνει» τις μετεγγραφές σε δύο σχολές

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον αέρα βρίσκονται οι φετινές μετεγγραφές στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, ύστερα από τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που «πάγωσε» τη σχετική διαδικασία για τις Αρχιτεκτονικές του ΕΜΠ και του ΑΠΘ. Η συζήτηση επί της αίτησης των Αρχιτεκτονικών για ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων που σχετίζονται με τις μετεγγραφές, θα γίνει στις 6 Φεβρουαρίου, και από την τελική απόφαση θα κριθεί η τύχη των πρωτοετών που πήραν φέτος μετεγγραφή σε άλλο ΑΕΙ. Το δεδομένο είναι ότι οι αιτούντες μετεγγραφής προς τις δύο Αρχιτεκτονικές, θα πρέπει να ολοκληρώσουν το πρώτο εξάμηνο στο Τμήμα που εισήχθησαν.

Οξύτατες είναι οι αντιδράσεις γονιών φοιτητών υπό μετεγγραφή. «Γιατί έξι μήνες μετά, λένε ότι έγινε λάθος; Μετρούν τη βλάβη που υφίστανται οι γονείς; Δεν μπορούμε και εμείς να προσφύγουμε νομικά, με δεδομένο το ύψος των δικαστικών εξόδων» ανέφερε στην «Κ» γονιός φοιτητή υπό μετεγγραφή στην Αρχιτεκτονική ΕΜΠ, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του για να μη στοχοποιηθεί το παιδί. Ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος επιχείρησε (Ρ/Σ Αλφα) να υποβαθμίσει το θέμα – «αφορά τις δύο Αρχιτεκτονικές» είπε-, προσθέτοντας ότι το ΣτΕ έβαλε φρένο στον νόμο του προκατόχου του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου και όχι στον δικό του.

Ειδικότερα, η Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, το αντίστοιχο Τμήμα του ΑΠΘ και 115 καθηγητές τους κατέθεσαν προσφυγή κατά των υπουργικών αποφάσεων που ορίζουν το καθεστώς των μετεγγραφών βάσει του άρθρου 53 του νόμου 4264/2014, καθώς θεωρούν ότι αντιβαίνουν στο άρθρο 16 του Συντάγματος. Το βασικό επιχείρημα των ΑΕΙ, είναι ότι το υπ. Παιδείας αυθαίρετα και χωρίς σχεδιασμό θα αυξήσει τον αριθμό των φοιτητών τους, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση των σπουδών.

Χθες, ο πρόεδρος του ΣτΕ Σωτήρης Ρίζος με προσωρινή διαταγή αποφάσισε το «πάγωμα» των μετεγγραφών στις δύο Αρχιτεκτονικές. Η διαταγή ισχύει μέχρι τον Φεβρουάριο, οπότε και αναμένεται να εκδοθεί απόφαση από την Επιτροπή Αναστολών (σε σχηματισμό Ολομέλειας) του ΣτΕ με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Κωνσταντίνο Πισπιρίγκο. Σε περίπτωση προσφυγής από άλλες σχολές, δεν αποκλείεται το μέτρο να επεκταθεί. Σύμφωνα με το σκεπτικό του κ. Ρίζου, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στο έγγραφο της προσωρινής διαταγής, «η αναστολή των επίμαχων υπουργικών αποφάσεων διατάσσεται προς αποτροπή ανεπανόρθωτης βλάβης στη λειτουργία των δύο σχολών, την οποία συνεπάγεται η καθ’ υπέρβαση των εκπαιδευτικών τους δυνατοτήτων μετεγγραφή μεγάλου αριθμού φοιτητών». Ο κ. Ρίζος προσωρινά διέκοψε την ισχύ δύο αποφάσεων του υπουργού Παιδείας που αφορούν «τη ρύθμιση θεμάτων για τη μετεγγραφή εισαγωγής πολυτέκνων, τριτέκνων και ειδικών κατηγοριών» και «τη ρύθμιση θεμάτων για τη μετεγγραφή εισαγωγής με οικονομικά κριτήρια του σχολικού έτους 2013-2014 στην τριτοβάθμια εκπαίδευση». Αρα, το τοπίο που διαμορφώνεται είναι το εξής:

• Οι υπό μετεγγραφή φοιτητές στις δύο Αρχιτεκτονικές θα πρέπει να ολοκληρώσουν το πρώτο εξάμηνο, και ίσως και το δεύτερο (θα κριθεί από τον χρόνο έκδοσης της απόφασης του ΣτΕ), στο ΑΕΙ που εισήχθησαν.

• Οσοι φοιτούν σε άλλο Τμήμα ΑΕΙ και έχουν πάρει μετεγγραφή δεν κινδυνεύουν, εκτός κι αν υπάρξει προσφυγή στο ΣτΕ από το ΑΕΙ τους. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» δεν έχει εκδηλωθεί σχετική πρόθεση από τις ηγεσίες ΕΚΠΑ, ΕΜΠ και ΑΠΘ που δέχονται τον μεγαλύτερο αριθμό μετεγγραφομένων.

• Εάν το άρθρο 53 του νόμου 4264/ 2014 κριθεί αντισυνταγματικό από το ΣτΕ, θα έχει ισχύ για όλους τους μετεγγραφέντες; Θα εξαρτηθεί από τον λόγο που θα υιοθετήσει το ανώτατο δικαστήριο για την απόφαση περί αντισυνταγματικότητας.

Πάντως, καθώς -λόγω των αντιδράσεων των ΑΕΙ- έχει προαγγελθεί νέος νόμος για τις μετεγγραφές για το 2015 – 2016, αυτός αναμένεται να θέτει ποσοτικό περιορισμό στον αριθμό των μετεγγραφών επί του αριθμού εισακτέων σε κάθε σχολή, με κριτήριο πόσους φοιτητές η κάθε σχολή αντέχει να εκπαιδεύει με βάση το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό και τις υποδομές της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή