Η Γερμανία άναψε το «πράσινο φως» για την προληπτική γραμμή πίστωσης

Η Γερμανία άναψε το «πράσινο φως» για την προληπτική γραμμή πίστωσης

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που θα κατατεθεί στη Βουλή έως τη Δευτέρα, θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην υιοθέτηση της δίμηνης παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος. Πάντως, χθες, το γερμανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την παράταση και έδωσε την κατ’ αρχήν έγκρισή του και στην προληπτική πιστωτική γραμμή της Ελλάδας (ECCL) που θα ισχύσει από την 1η Μαρτίου, εφόσον ολοκληρωθεί εγκαίρως ο έλεγχος της τρόικας. Ομως, η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει δρόμο μπροστά της παρά την πρόοδο που έχει πετύχει.

Η κατάσταση στην Ελλάδα έχει δημιουργήσει ανησυχία στην Ευρωζώνη. Είναι ενδεικτικό ότι χθες ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μ. Ρέντσι, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής, έσπευσε να δηλώσει ότι δεν μπορεί να γίνεται σύγκριση μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, καθώς όπως είπε όταν η χώρα του «θα πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα της εκλογής νέου του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα».

Στην ΠΝΠ της κυβέρνησης προβλέπεται η παράταση του τρέχοντος προγράμματος έως τις 28 Φεβρουαρίου 2015. Επίσης, επαναλαμβάνονται οι αναφορές που υπήρχαν στην υφιστάμενη σύμβαση σχετικά με το ότι

η ερμηνεία ή εκτέλεση της σύμβασης υπάγονται στην αποκλειστική δικαιοδοσία των δικαστηρίων του Λουξεμβούργου, καθώς και το ότι η Ελλάδα, η Τράπεζα της Ελλάδος και το ΤΧΣ παραιτούνται από οποιαδήποτε ασυλία όσον αφορά τα περιουσιακά τους στοιχεία. Μετά την έγκριση που έδωσε χθες το γερμανικό Κοινοβούλιο στη δίμηνη παράταση και το ECCL, από το υπουργείο Οικονομικών δήλωναν ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση της προόδου που έχει επιτύχει η χώρα. Πάντως, τόσο η κ. Μέρκελ όσο και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε έσπευσαν να επισημάνουν ότι παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί τα τελευταία δύο χρόνια, έχει ακόμη δρόμο μπροστά της η Ελλάδα.

«Η παράλληλη έγκριση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής σε συνδυασμό με τη δίμηνη τεχνική παράταση του προγράμματος πηγαίνει πέρα από την απόφαση του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου και αποτελεί μια έμπρακτη αναγνώριση της προόδου της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε χθες το υπουργείο Οικονομικών.

Από την πλευρά της, η κ. Μέρκελ υποστήριξε πως «μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι στις χώρες οι οποίες έχουν αντιμετωπίσει ιδιαίτερα την κρίση, η ανταγωνιστικότητα ανεβαίνει, ελλείμματα προϋπολογισμών συρρικνώνονται και η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία –τρεις από τις πέντε χώρες– έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τα προγράμματά τους». Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε πως «παρότι μένουν ακόμη πολλά να γίνουν, είναι και στην Ελλάδα οι προοπτικές σημαντικά καλύτερες σήμερα από ό,τι πριν από δύο χρόνια». Σημείωσε, δε, πως «όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς την αποφασιστική δράση της κάθε χώρας και χωρίς αποφασιστική, κοινή και αλληλέγγυα δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Επίσης, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε χθες ότι «η Ελλάδα έχει ακόμη πολύ δύσκολο δρόμο μπροστά της», αν και παραδέχτηκε πως «είναι σε καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι ορισμένοι θεωρούσαν, βρίσκεται σε καλό δρόμο, αλλά πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να εντείνει τους ρυθμούς». Μάλιστα, εκτίμησε ότι «η προληπτική γραμμή στήριξης είναι το ορθό εργαλείο για την Ελλάδα» και πως «η έγκριση της παράτασης του προγράμματος είναι ένα σημαντικό σήμα για την Ελλάδα σε μια κρίσιμη στιγμή».

Στην Αθήνα, μετά την κατ’ αρχήν ψήφιση του ECCL από το γερμανικό Κοινοβούλιο, το υπουργείο Οικονομικών υποστήριζε στην ανακοίνωσή του ότι η έγκρισή του «προσφέρει έναν οδικό χάρτη επιτυχούς και συνετής εξόδου από το πρόγραμμα προσαρμογής και έναρξης μιας νέας, πιο ευέλικτης σχέσης με τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας». Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να είναι σαφές ότι η γερμανική Βουλή χθες άναψε το «πράσινο φως» στο να συζητήσει κάποιος εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης την εφαρμογή ενός προληπτικού προγράμματος πιστωτικής στήριξης στην Ελλάδα. Οπως αποκάλυψε η «Κ» την Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου, για να εγκριθεί και τυπικά το ECCL υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις:

1. Η ολοκλήρωση του ελέγχου της τρόικας. Η προκαταρκτική της έκθεση επιτρέπει την έγκριση του ECCL από το γερμανικό Κοινοβούλιο, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη όλες οι λεπτομέρειες της στήριξης. Αυτές θα εξαρτηθούν από την ολοκλήρωση του ελέγχου και από την οριστική έκθεση της τρόικας. Σε αυτήν θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι:

• Δεν υπάρχει απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης.

• Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

• Επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι.

• Είναι θετικές οι προοπτικές του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

• Βελτιώνονται διαρκώς οι εξαγωγές της χώρας.

• Είναι διασφαλισμένη η φερεγγυότητα των συστημικά σημαντικών τραπεζών.

2. Η Ελλάδα έχει πρόσβαση στις αγορές. Η γερμανική Βουλή έδωσε την έγκρισή της σε μια προληπτική πιστωτική γραμμή που δεν θα ξεπερνά τα 10,9 δισ. ευρώ, όταν οι εκτιμώμενες ανάγκες της Ελλάδας κυμαίνονται από 6 έως 12 δισ. ευρώ. Ωστόσο, για να έχει η χώρα πρόσβαση στα 10,9 δισ. ευρώ, θα πρέπει να μπορεί να δανείζεται και μόνη της από τις αγορές. Κάτι που αυτή τη στιγμή δεν είναι εφικτό εξαιτίας των υψηλών επιτοκίων δανεισμού.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή