Βίρνα Λίζι, η ξανθιά με το σαγηνευτικό βλέμμα που λάτρεψε το κοινό

Βίρνα Λίζι, η ξανθιά με το σαγηνευτικό βλέμμα που λάτρεψε το κοινό

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία από τις πιο όμορφες γυναίκες του ιταλικού σινεμά, η σταρ Βίρνα Λίζι, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών. Την είδηση του θανάτου της τη μετέδωσε χθες το πρακτορείο ANSΑ. Στις δεκαετίες του ’60 και του ’70 η εικόνα της ήταν αναγνωρίσιμη παντού. Στην Ελλάδα η εκτυφλωτική της ομορφιά μνημονεύτηκε ακόμη και από το ντουέτο Βοσκόπουλου και Δούκισσας σε μια επιτυχία της εποχής.

Αν επιχειρούσαμε να αφηγηθούμε την ιστορία του μεταπολεμικού ιταλικού κινηματογράφου μέσα από εικόνες γυναικών που λατρεύτηκαν από το κοινό, θα σταματούσαμε οπωσδήποτε σε τέσσερις γυναίκες. Στην Αννα Μανιάνι με την ισχυρή προσωπικότητα που ήρθε στο προσκήνιο μαζί με τον νεορεαλισμό, για να τοποθετήσει την εικόνα της αληθινής γυναίκας δίπλα σε μεγάλους μύθους του παγκόσμιου σινεμά. Στη Σοφία Λόρεν, την πληθωρική Ναπολιτάνα με το εκρηκτικό μπούστο που ταυτίστηκε με την εικόνα της λατίνας καλλονής. Στην πανέμορφη Κλαούντια Καρντινάλε που η γοητεία της και το ξεχωριστό υποκριτικό της ταλέντο την έφεραν στην κορυφή του σταρ σύστεμ. Στη Βίρνα Λίζι, την ξανθιά με το σαγηνευτικό βλέμμα που ήταν και εκλεπτυσμένα σέξι.

Το Χόλιγουντ πίστεψε πως ανακάλυψε στη Λίζι την αντικαταστάτρια της Μέριλιν Μονρόε. Το πίστεψε και αυτή, κάνοντας το μεγαλύτερο λάθος της.

Πήγε στην Αμερική και καταπλακώθηκε από τη σκιά του μοναδικού sex symbol στα χρονικά του Χόλιγουντ που πέρασε στη σφαίρα του μύθου.

Εκεί, πρωταγωνίστησε δίπλα στον Φρανκ Σινάτρα και στον Αντονι Κουίν και έπαιξε τη νόστιμη ξανθιά σε αρκετές ταινίες που γρήγορα ξεχάστηκαν.

Το « Πώς να δολοφονήσετε τε τη γυναίκα σας» (συμπρωταγωνίστρια του Τζάκ Λέμον) και το «Ε, όχι και με τη γυναίκα μου» (δίπλα στον Τόνι Κέρτις) αποδείχθηκαν λίγο πιο ανθεκτικές. Θέλοντας να αποφύγει την τυποποίησή της, επέστρεψε στην Ιταλία.

Δεκάδες ρόλοι

Η Λίζι γεννήθηκε το 1936 στην Ανκόνα. Το 1953, έφηβη ακόμη, την ανακάλυψαν δύο κυνηγοί ταλέντων και της πρότειναν να δοκιμάσει την τύχη της στο σινεμά. Επαιξε σε μιούζικαλ, αλλά και σε κωμωδίες δίπλα στον Τοτό, που εκείνα τα χρόνια μεσουρανούσε στην ιταλική κωμωδία. Το 1960 έγινε γνωστή χάρη στο «Ρώμος και Ρωμύλος», ψευδοϊστορική περιπέτεια του Σέρτζιο Κορμπούτσι. Στην «Εύα» του Τζόζεφ Λόουζι το 1961 εμφανίστηκε δίπλα στη Ζαν Μορό και στον Στάνλεϊ Μπέικερ. Στη «Μαύρη τουλίπα» του Κριστιάν Ζακ το 1964 ήταν συμπρωταγωνίστρια του Αλέν Ντελόν. Η ταινία αυτή σημείωσε τεράστια εμπορική επιτυχία και τη σύστησε στο Χόλιγουντ. Αξιομνημόνευτη είναι και η παρουσία της στο «Καζανόβας ’70» του Μάριο Μονιτσέλι (1965). Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 αποσύρθηκε για να αφιερωθεί στην οικογένειά της. Επέστρεψε όμως σύντομα στο σινεμά και στην τηλεόραση.

Το 1994 η Λίζι ήταν 58 ετών, όταν πήρε το πιο σπουδαίο βραβείο της καριέρας της. Οι Κάννες την τίμησαν για τον ρόλο της στη «Βασίλισσα Μαργκό» του Πατρίς Σερό δίπλα στην Ιζαμπέλ Αντζανί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή