E.E.: Νέες κυρώσεις πλήττουν τις επενδύσεις στην Κριμαία

E.E.: Νέες κυρώσεις πλήττουν τις επενδύσεις στην Κριμαία

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ΕΕ υιοθέτησε σήμερα νέες κυρώσεις με στόχο την Κριμαία, απαγορεύοντας κάθε ευρωπαϊκή επένδυση εκεί, καθώς και τις κρουαζιέρες, για να σηματοδοτήσει έτσι την αντίθεσή της στην "παράνομη προσάρτηση" αυτής της ουκρανικής χερσονήσου από τη Ρωσία.

Η ΕΕ "επέβαλε σημαντικές επιπλέον κυρώσεις αναφορικά με τις επενδύσεις, τις υπηρεσίες και τις ανταλλαγές με την Κριμαία και τη Σεβαστούπολη, με το στόχο να υπογραμμίσει και πάλι την πολιτική της Ένωσης, η οποία έγκειται στο ότι δεν αναγνωρίζει την παράνομη προσάρτησή τους από τη Ρωσία", αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο αντιπροσωπεύει τα 28 κράτη μέλη.

Οι νέοι περιορισμοί, οι οποίοι έχουν στόχο την εκμετάλλευση του πετρελαίου και του αερίου της Μαύρης Θάλασσας από τη Ρωσία και τον τουρισμό και εγκρίθηκαν από τις 28 κυβερνήσεις της ΕΕ λίγο πριν οι ηγέτες της ένωσης συζητήσουν την ουκρανική κρίση και τις σχέσεις με τη Ρωσία στη διάρκεια συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, θα τεθούν σε ισχύ το Σάββατο, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, "από τις 20 Δεκεμβρίου οι επενδύσεις στην Κριμαία ή τη Σεβαστούπολη απαγορεύονται. Οι Ευρωπαίοι και οι επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στην ΕΕ δεν μπορούν πλέον να αγοράζουν ακίνητα ή οντότητες στην Κριμαία, να χρηματοδοτούν επιχειρήσεις της Κριμαίας ή να παρέχουν σχετικές υπηρεσίες".

Εξάλλου "τα ταξιδιωτικά γραφεία της ΕΕ δεν θα επιτρέπεται πλέον να παρέχουν υπηρεσίες που σχετίζονται με τον τουρισμό στην Κριμαία και τη Σεβαστούπολη". Ιδιαίτερα από τις 20 Μαρτίου 2015 "τα ευρωπαϊκά κρουαζιερόπλοια δεν μπορούν πλέον να κάνουν σταθμό σε λιμάνια που βρίσκονται στη χερσόνησο της Κριμαίας, εκτός από περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης", διευκρίνισε η ΕΕ. Αυτό ισχύει για "όλα τα πλοία που ανήκουν σε ευρωπαίο εφοπλιστή ή βρίσκονται υπό τον έλεγχό του ή έχουν σημαία κράτους μέλους".

Επίσης η ΕΕ απαγορεύει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές τεχνολογιών και αγαθών στους τομείς των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας, καθώς και την έρευνα και την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου, αερίου και μεταλλευμάτων.

Πούτιν: Ανάκαμψη της ρωσικής οικονομίας το πολύ σε δύο χρόνια

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε τους Ρώσους ότι η χώρα, που περνά την χειρότερη νομισματική κρίση από το 1998, θα ξαναβρεί την οικονομική ανάπτυξη στη χειρότερη περίπτωση σε διάστημα δύο ετών, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η ρωσική κυβέρνηση θα αναγκασθεί να λάβει πρόσθετα μέτρα για να αντιμετωπίσει την κατάσταση της οικονομίας.

Η έξοδος από την κρίση είναι "αναπόφευκτη", κατ΄αρχάς διότι η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται, εξήγησε ο πρόεδρος Πούτιν, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου ενώπιον χιλίων δημοσιογράφων.

"θα χρησιμοποιήσουμε τα μέτρα που είχαν επιτυχία το 2008", εξήγησε χωρίς ωστόσο δώσει την εντύπωση ότι έχει συγκεκριμένη εικόνα της εξέλιξης της κατάστασης και αναφερόμενος στην πιθανότητα τόσο ανόδου, όσο και περαιτέρω πτώσης του ρουβλίου και τονίζοντας την ύπαρξη πολλών παραγόντων αβεβαιότητας.

Ο πρόεδρος Πούτιν, που βρίσκεται σε ύψη δημοφιλίας, διαβεβαίωσε ότι τα κοινωνικά προγράμματα της αύξησης των συντάξεων και των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων θα διατηρηθούν, παραδέχθηκε όμως ότι είναι πιθανόν η κυβέρνηση να υποχρεωθεί να μειώσει ορισμένες κοινωνικές δαπάνες, ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης.

Κρίνοντας ότι τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν από την κεντρική τράπεζα και την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της νομισματικής κρίσης είναι τα "προσήκοντα", υπενθύμισε στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ότι "δεν πρέπει να λησμονεί τις ευθύνες της".

Σε ένα κλίμα αστάθειας που επικρατούσε από το πρωί, το ρούβλι έπεσε μετά τις πρώτες δηλώσεις του προέδρου της Ρωσίας. Η ισοτιμία διαμορφώθηκε στα 63,10 ρούβλια έναντι του δολαρίου και στα 77,69 έναντι του ευρώ. Το ρούβλι έχει χάσει το 40% της αξίας του από την αρχή του έτους, εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων κατά της ρωσικής οικονομίας, αλλά και της πτώσης των τιμών του πετρελαίου.

Μέρκελ: Αναπόφευκτες οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ επανέλαβε σήμερα ότι στόχος της Ευρώπης παραμένει μια κυρίαρχη Ουκρανία και ότι οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας είναι «αναπόφευκτες» εφόσον δεν επιτυγχάνεται ο στόχος αυτός.

Η Μέρκελ έκανε τις δηλώσεις αυτές στην Μπούντεσταγκ, λίγες ώρες πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο στις Βρυξέλλες, ένα από τα βασικά θέματα της οποίας είναι το μέλλον της σχέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία—και κατά τη διάρκεια της οποίας επιβλήθηκαν νέες κυρώσεις, με στόχο ειδικά την Κριμαία.

"Στόχος των ενεργειών μας είναι και παραμένει μια Ουκρανία κυρίαρχη και εδαφικά ενωμένη που μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον της", υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος, διευκρινίζοντας ότι για αυτό χρειάζεται υπομονή και επιμονή.

Η Μέρκελ επεσήμανε εξάλλου ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να επιζητεί τον διάλογο με τη Ρωσία και ότι σκοπός είναι η ευρωπαϊκή συνεργασία σε ό,τι αφορά την ασφάλεια με τη Ρωσία και όχι ενάντια στη Ρωσία.

«Μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος αυτός (…) οι κυρώσεις παραμένουν αναπόφευκτες», υπογράμμισε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε για ακόμη μία φορά ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην σύγκρουση στην Ουκρανία και τάχθηκε υπέρ της πολιτικής και οικονομικής υποστήριξης της χώρας, η οποία από την πλευρά της πρέπει να «εκσυγχρονίσει την οικονομία της, να ενισχύσει το κράτος δικαίου και να καταπολεμήσει τη διαφθορά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή