Αλ. Τσίπρας: Καμία συναίνεση πριν από τις κάλπες

Αλ. Τσίπρας: Καμία συναίνεση πριν από τις κάλπες

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κατηγορηματική άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συναινέσει στη διαμόρφωση οποιουδήποτε άλλου κυβερνητικού σχήματος από την παρούσα Βουλή διατύπωσε χθες ο κ. Αλ. Τσίπρας σε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. «Αναλαμβάνουμε σε μια ιστορική στιγμή να ηγηθούμε της εθνικής προσπάθειας. Τη συναίνεση θα την επικαλεσθούμε μετά τις εκλογές, με βάση ένα διαφορετικό πλαίσιο από αυτό που διαπραγματεύεται η σημερινή κυβέρνηση», τόνισε και ουσιαστικά έθεσε τα όργανα του κόμματος σε διαδικασία εκλογικής ετοιμότητας.

Η εκτίμηση της Κουμουνδούρου, επί της οποίας έγινε η συζήτηση στη χθεσινή Π.Γ., είναι ότι το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την προεδρική εκλογή διαμόρφωσε κλίμα που είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο να ανατραπεί, με αποτέλεσμα οι πρόωρες εκλογές να είναι μονόδρομος. Ο κ. Τσίπρας και άλλα στελέχη του κόμματος εξέφρασαν την άποψη ότι θα υπάρξουν πιέσεις μέχρι τις 29/12 και την τρίτη ψηφοφορία, οι οποίες θα συνεχιστούν και μετά και, πλέον, θα έχουν ως στόχο να ανακοπεί η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ και να αποτραπεί το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας, ώστε να μη μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμά του και, ως εκ τούτου, να υλοποιηθεί το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης». «Οσο πιο ισχυρός βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο μεγαλύτερη η δυνατότητά μας να τα καταφέρουμε. Αν, όμως, δεν έχουμε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, κάποιοι θα μας περιμένουν στη γωνία για να μας εμποδίσουν, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στη χώρα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και έθεσε ως προϋποθέσεις για την επίτευξη αυτοδυναμίας την καταπολέμηση του φόβου, την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του λαού και τη διεύρυνση των συμμαχιών.

Στη χθεσινή συνεδρίαση δόθηκε το «πράσινο φως» να αρχίσει ο έλεγχος διαθεσιμότητας για υποψηφιότητες, ενόψει της διαμόρφωσης των ψηφοδελτίων. Οι αποφάσεις για το πλαίσιο κατάρτισης των ψηφοδελτίων θα ληφθούν από την Κεντρική Επιτροπή, η οποία, παρά το αίτημα από την πλευρά της εσωκομματικής μειοψηφίας να συνεδριάσει αύριο και μεθαύριο, τελικά αναμένεται να συγκληθεί στις 30/12, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την προεδρική εκλογή. Η κ. Σόφη Παπαδόγιαννη ζήτησε χθες η κατάρτιση των ψηφοδελτίων να γίνει από τις Νομαρχιακές Επιτροπές με καθολική ψηφοφορία, θέση που υποστηρίζεται και από άλλα στελέχη.

«Ακύρωση όρων λιτότητας»

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξη που παραχώρησε προς το πρακτορείο Reuters, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι εάν εκλεγεί, θα ακυρώσει τους όρους της λιτότητας. Είπε, επίσης, ότι είναι δεσμευμένος στην παραμονή της Ελλάδας στη Ζώνη του Ευρώ, αλλά και ότι η Ευρώπη θα πρέπει να προχωρήσει σε «κούρεμα» ή διαγραφή μεγάλου μέρους του ελληνικού χρέους. Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση για το χρέος και τη δανειακή σύμβαση τόνισε ότι «εμείς δεν έχουμε καμιά πρόθεση να κάνουμε μονομερείς ενέργειες, εκτός κι αν μας αναγκάσουν. Πιστεύω ότι κανένας δεν θα μας αναγκάσει, γιατί κανένας δεν θα έχει κέρδος από μια τέτοια εξέλιξη στην καρδιά της Ευρώπης». Δήλωσε, επίσης, ότι τα δάνεια του ΔΝΤ θα πρέπει να αποπληρωθούν κανονικά, αλλά θα ζητήσει μεταχρονολόγηση των λήξεων για το μέρος του χρέους που διατηρεί η ΕΚΤ και διευκρίνισε ότι κανείς δεν ζητεί νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες. Απέκλεισε, δε, το ενδεχόμενο συνεργασίας με τα κόμματα της συγκυβέρνησης και πρόσθεσε ότι μετά τις εκλογές, θα επιδιώξει ευρύτερη πολιτική συναίνεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή