Εκπέμπει ξανά σήμα για νέο κόμμα ο Γ. Παπανδρέου

Εκπέμπει ξανά σήμα για νέο κόμμα ο Γ. Παπανδρέου

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καινούριο ξεκίνημα, που θα συμβάλει καθοριστικά στην αναγέννηση της χώρας», ανήγγειλε χθες ο κ. Γ. Παπανδρέου από την Κοζάνη όπου βρέθηκε, στο πλαίσιο της περιοδείας για την ιστορική και αρχειακή έκθεση του Ιδρύματος «Ανδρέας Παπανδρέου». Ο κ. Παπανδρέου έστειλε και χθες σήμα υπέρ της δημιουργίας νέου κόμματος. «Ας ξαναβρεθούμε. Είμαστε πολλοί, πάρα πολλοί που μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου. Μίλησε, επίσης, για τη σφυρηλάτηση «συμμαχίας» ανάμεσα στις κοινωνικές ομάδες. «Πολιτική αποστολή μας, είπε, είναι να σφυρηλατήσουμε ξανά τη συμμαχία αυτή, να την εκφράσουμε πολιτικά». Ο πρώην πρωθυπουργός, μάλιστα, εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η νέα προσπάθεια πρέπει να γίνει σύντομα. «Είναι τώρα η ώρα», είπε ενδεικτικά, «οι προοδευτικές δυνάμεις να σπάσουν τον ομφάλιο λώρο με την πελατειακή Ελλάδα και να ορίσουν τον δρόμο για τη “Μεταπελατειακή Ελλάδα”»,

Ο κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τους ότι διαγκωνίζονται για το «ποιος θα σκίσει γρηγορότερα το Μνημόνιο». Εκτίμησε ότι υπάρχει χρόνος «έστω και αυτή την ύστατη ώρα» να αναδειχθεί ΠτΔ από την παρούσα Βουλή. Και επανέλαβε την πρότασή του για συγκρότηση κυβέρνησης με «ξεκάθαρο προγραμματικό πλαίσιο, για πραγματικές μεταρρυθμίσεις, με σαφές δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο».

Ο κ. Παπανδρέου άφησε σαφείς αιχμές εναντίον του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να είναι ο τρίτος, αλλά ο κυρίαρχος πόλος του πολιτικού συστήματος. Απάντησε και στο επιχείρημα του κ. Βενιζέλου για την έγκριση του πρώτου Μνημονίου από αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών. «Ούτε 180 σίγουροι υπήρχαν ούτε χρόνος για εκλογές υπήρχε», είπε χαρακτηριστικά, καθώς, όπως πρόσθεσε, ήταν φανερή «η απειλή της βίαιης χρεοκοπίας ante portas». Υπεραμύνθηκε επίσης των επιλογών του την περίοδο 2009-11. «Αναλάβαμε ευθύνες που δεν μας αναλογούσαν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, «δείχνοντας» την κυβέρνηση Καραμανλή, καθώς ανέφερε ότι οι σκληρές αποφάσεις για την προσφυγή στη διεθνή εποπτεία ελήφθησαν διότι «η αξιοπιστία της χώρας είχε πληγεί θανάσιμα από αυτούς που είπαν ψέματα και έφυγαν». Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ «έπρεπε και πρέπει να δηλώνει ξεκάθαρα» ότι πρόβλημα της χώρας δεν ήταν το Μνημόνιο «αλλά το πελατειακό πάρτι που στήθηκε σε βάρος της χώρας μέχρι το 2009»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή