Σαμαράς: Σημαντικό για την Ελλάδα το επενδυτικό πακέτο Γιουνκέρ

Σαμαράς: Σημαντικό για την Ελλάδα το επενδυτικό πακέτο Γιουνκέρ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

“Σημαντικό για την Ελλάδα” χαρακτήρισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, το φιλόδοξο και άμεσα υλοποιήσιμο επενδυτικό πακέτο Γιουνκέρ που συζητήθηκε χθες στην τελευταία  Σύνοδο Κορυφής της χρονιάς.  

Για τον κ. Σαμαρά το επενδυτικό πακέτο έχει “πολιτικό συμβολισμό και δείχνει τη στροφή της Ευρώπης, από μια περίοδο ύφεσης προς την ανάπτυξη”. Προς επίρρωση του ισχυρισμού του πρωθυπουργού, για πρώτη φόρα από το 2008, που ξεκίνησε η παγκόσμια οικονομική κρίση, δεν γίνεται αναφορά  σε Σύνοδο Κορυφής στην δημοσιονομική προσαρμογή και σε διαρθρωτικά μέτρα, παρά μόνο στο θέμα της ανάπτυξης. “Σηματοδοτεί τη μετάβαση σε μια νέα περίοδο για την ΕΕ όπου η ανάπτυξη θα έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο" σχολίασε ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Κομβικό ρόλο στο σχέδιο Γιουνκέρ έχει ο ιδιωτικός τομέας καθώς αυτός είναι που θα συμμετάσχει στις επενδυτικές πρωτοβουλίες.

Ο κ. Σαμαράς εξήγησε ότι η διαφορά με τα ΕΣΠΑ στα οποία δίνονται επιχορηγήσεις από την ΕΕ στα κράτη-μέλη, είναι ότι "εδώ μιλάμε για δάνεια και μια διαδικασία ανάληψης ρίσκου από την ίδια την Ευρώπη". Το τελευταίο διάστημα από το 2007-2014 έχουν μειωθεί κατά 430 δισεκατομμύρια ευρώ οι επενδύσεις στην Ευρώπη. Το επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ αναμένεται να έχεισυγκεντρώσει  315 δισ.  μέχρι το 2017 μέσα από μία διαδικασία “συντηρητικής” μόχλευσης της τάξης του 15%. Σκοπός είναι να χρηματοδοτηθούν έργα σε απαραίτητες υποδομές όπως είναι οδικοί άξονές, δίκτυα ενέργειας, έρευνα κλπ που είχαν μείνει πίσω εξαιτίας της κρίσης.

Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι το πρόγραμμα αυτό θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο. Στην περίπτωση της Ελλάδα ο κ. Σαμαράς είπε ότι “έχει γίνει ήδη ο εντοπισμός των μεγάλων δημόσιων και ιδιωτικών έργων ενώ σημαντικό είναι να γίνει απλοποίηση της διαδικασίας στην Ευρώπη ώστε να γίνονται πιο εύκολα οι επενδύσεις. Σε ερώτηση σχετικά με το ποιο ήταν το κλίμα στην Σύνοδο για την Ελλάδα, ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι “όλοι ενδιαφέρονται για την Ελλάδα ενώ για τα εσωτερικά υπάρχει μία προοδευτική εξέλιξη”.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σε ερώτηση για την Ελλάδα ότι "ευχόμαστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς η προεδρική εκλογή" και ότι η  "Γερμανία εύχεται στην Ελλάδα μια  σταθερή μελλοντική πορεία."

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή