Κίνημα κατά των πρόωρων εκλογών

Κίνημα κατά των πρόωρων εκλογών

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα άτυπο κίνημα μοιάζουν να συγκροτούν πλέον όχι μόνον ανεξάρτητοι, αλλά και κυβερνητικοί βουλευτές που απεύχονται τις πρόωρες εκλογές, απευθύνοντας δημόσιες εκκλήσεις στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνήσουν από κοινού μια ολιγόμηνη αναβολή τους και να μη χαθεί η ευκαιρία της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Με απλά λόγια, φαίνεται να επανέρχεται στο προσκήνιο η πρόσφατη πρόταση των οκτώ βουλευτών (Χρ. Αηδόνης, Σπ. Λυκούδης, Βασ. Οικονόμου, Π. Τατσόπουλος, Ν. Τσούκαλης, Νίκη Φούντα, Γρ. Ψαριανός, Θ. Ψύρρας), την οποία όμως υιοθετούν πια ακόμη και κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, εντείνοντας έτσι τις πιέσεις κυρίως προς τον πρωθυπουργό να αναλάβει εκείνος την πρωτοβουλία και να κάνει τη σχετική εισήγηση στον κ. Αλ. Τσίπρα.

Ενδεικτική είναι η χθεσινή παρέμβαση της κ. Ντόρας Μπακογιάννη (Vima fm), η οποία εισηγήθηκε ένα «πλαίσιο ευρύτατης συναίνεσης» και για να μην παρεξηγηθεί διευκρίνισε εξαρχής ότι δεν προτείνει κυβέρνηση ειδικού σκοπού. «Αυτό που λέω είναι ότι θα μπορούσε να οριστεί μια ημερομηνία εκλογών π.χ. το φθινόπωρο μετά την τουριστική περίοδο» είπε και εξέφρασε τη βεβαιότητά της πως «ό,τι και να λέει η αντιπολίτευση, αν η Ελλάδα έχει ένα δίχτυ ασφαλείας, η αναβολή αυτή δεν θα κάνει καμία ζημιά». Σημειωτέον δε, ότι η κ. Μπακογιάννη τονίζοντας ότι η περιγραφείσα πρωτοβουλία «πρέπει να προέλθει εκ των πραγμάτων από τον πρωθυπουργό και τον κ. Βενιζέλο» υπονόησε ότι αν δεν γίνει στον κ. Τσίπρα μια τέτοια πρόταση, θα φέρουν και εκείνοι ευθύνες για το τι μέλλει γενέσθαι στη χώρα.

«Πρέπει να πάμε σε συναινετικό κλίμα και όλοι να ρίξουμε νερό στο κρασί μας» είπε από την πλευρά του και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Λ. Γρηγοράκος, ο οποίος μάλιστα δεν απέκλεισε και τη λύση μιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού. «Πιστεύω ακράδαντα ότι η χώρα αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται εκλογές» συμφώνησε και ο κ. Νικ. Κακλαμάνης (Real), προσυπογράφοντας την πρόταση ολιγόμηνης αναβολής των εκλογών, ενώ ο κ. Κ. Σκανδαλίδης εκτίμησε «ότι μια τέτοια αναβολή θα επέτρεπε να διαμορφωθεί και ένα κοινό μέτωπο διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Αν διεξαχθούν τώρα εκλογές, θα υπάρξουν συνέπειες» τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης, ενδεχόμενο που υπαινίχθηκε και ο κ. Ν. Σηφουνάκης, ζητώντας από «τις ηγεσίες των κομμάτων της συγκυβέρνησης, εάν όντως εννοούν ότι οι πρόωρες εκλογές είναι καταστροφικές, να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα συναίνεσης».

Πιθανή μεταβολή στάσης

Το ενδιαφέρον είναι ότι η προοπτική αναβολής των εκλογών φέρεται πια από μόνη της ικανή να μεταβάλει τη στάση και αρκετών από τους ανεξάρτητους βουλευτές που ψήφισαν προχθές παρών. Ο κ. Βασ. Καπερνάρος σε ουκ ολίγες συνεντεύξεις του είπε χθες ότι η στάση του θα άλλαζε αν κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμμερίζονταν το αίτημα των πολιτών να μη γίνουν εκλογές, ενώ το ίδιο εικάζεται για τους κ. Γ. Κουράκο, Γ. Κασαπίδη και Κ. Γιοβανόπουλο.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν βέβαια και οι χθεσινές δηλώσεις κάποιων εκ των οκτώ βουλευτών που κατέθεσαν πρώτοι τη σχετική πρόταση. Ο κ. Σπ. Λυκούδης είπε ότι «είναι πια στα χέρια της κυβέρνησης να βρεθεί πεδίο συνεννόησης με την αξιωματική αντιπολίτευση ώστε να μπορέσει η Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο» κάτι που επανέλαβε με σχεδόν τα ίδια λόγια ο κ. Βασ. Οικονόμου (ΑΝΤ1), όπως και ο κ. Χρ. Αηδόνης (ΣΚΑΪ), με τη διαφορά ότι ο τελευταίος δεν φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι το ολοένα και διογκούμενο αυτό αίτημα θα εισακουσθεί τελικώς από τους αποδέκτες του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή