Η KKR διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 100 δισ. δολαρίων

Η KKR διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 100 δισ. δολαρίων

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H KKR είναι ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια που σήμερα διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους σχεδόν 100 δισ. δολαρίων και είναι μέτοχος ή ιδιοκτήτης σε περισσότερες από 90 εταιρείες με συνδυασμένα έσοδα άνω των 200 δισ. δολαρίων ετησίως. Για αρκετά χρόνια, ιδίως στη δεκαετία του 1980, η KKR θεωρούνταν και μάλλον ήταν ένας «πειρατής του επιχειρηματικού κόσμου» εξαιτίας της πρακτικής της να εξαγοράζει εταιρείες, να τις αναδιαρθρώνει απολύοντας πολλούς εργαζόμενους και να τις ξαναπουλάει.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1976 από τον Χένρι Κράβις, 70 ετών, τον εξάδελφό του Τζορτζ Ρόμπερτς, επίσης 70 ετών και τον Τζερόμ Κόλμπεργκ. Την τελευταία δεκαετία, η KKR έχει μετατραπεί σε μια πολύ πιο σύνθετη εταιρεία που δανείζει η ίδια απευθείας σε εταιρείες, επενδύει, συμβουλεύει και γίνεται ανάδοχος σε μετοχικές ή ομολογιακές εκδόσεις για λογαριασμό πελατών της. Ιδιαίτερα μετά το 2009, η KKR μαζί με άλλα αμερικανικά ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια όπως η Blackstone και η Ares έχει μπει δυναμικά στην ευρωπαϊκή αγορά, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες μειώνουν συνεχώς τους ισολογισμούς τους. Το ίδιο συνέβη και στην αμερικανική αγορά όπου οι νέες κανονιστικές ρυθμίσεις απέκλεισαν τις εμπορικές και επενδυτικές τράπεζες από ορισμένες δραστηριότητες, ανοίγοντας χώρο στον λεγόμενο σκιώδη τραπεζικό τομέα και σε εταιρείες όπως η KKR. Σήμερα ο ισολογισμός της KKR είναι στα 10 δισ. δολάρια, γεγονός που της δίνει μεγαλύτερη ισχύ από οποιοδήποτε άλλο ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο. Η απομόχλευση που κάνουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες στο να στραφούν στην KKR για την αναζήτηση δανεικών. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Χένρι Κράβις ταξιδεύει μια φορά τον μήνα στην Ευρώπη αναζητώντας ευκαιρίες που αφήνουν πίσω τους οι ευρωπαϊκές τράπεζες στην προσπάθειά τους να ξεφορτωθούν προβληματικά περιουσιακά τους στοιχεία.

Η περίπτωση της διάσωσης της ισπανικής εταιρείας Uralita, ενός από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές οικοδομικών υλικών της Ισπανίας, από τον Χένρι Κράβις τον Μάρτιο του 2013 δείχνει τη νέα φιλοσοφία της KKR. Ο Κράβις προσέφερε στον Χαβιέ Σερατόζα, διευθύνοντα σύμβουλο της Uralita, πιστωτική γραμμή ύψους 320 εκατομμυρίων δολαρίων από το ειδικό ταμείο ύψους 2 δισ. δολαρίων της KKR για επενδύσεις σε εταιρείες που βρίσκονται υπό πίεση. Η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι ο Κράβις δεν προσπάθησε να αποκτήσει μερίδιο στην ισπανική εταιρεία.

Σύμφωνα με το Bloomberg το μόνο που ζήτησε από τον Σερατόζα ήταν να δεσμευτεί ότι θα δουλέψει αποκλειστικά με την KKR και με καμία άλλη εταιρεία. Από την πλευρά του ο Ισπανός επιχειρηματίας έπρεπε να εμπιστευτεί τον Κράβις ότι δεν θα αποχωρούσε ή δεν θα άλλαζε τους όρους της συμφωνίας στην πορεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή