Υφέρπων σταλινισμός

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ε​​ίναι σωστό να ανιχνεύουμε τις δημόσιες παραινέσεις για την επανάληψη πρακτικών του σταλινικού παρελθόντος της Αριστεράς. Γιατί δεν πρέπει να περνούν απαρατήρητες οι απειλές κατά στοιχειωδών ελευθεριών και αρχών της δημοκρατικής θέσπισης της Πολιτείας. Δεν υπάρχει, άλλωστε, αποδεκτή διαφορά των απειλών εξ αριστερών από τις άλλες, που απευθύνονται στους ίδιους ανθρώπους και για τους ίδιους λόγους και τις διατυπώνουν φασίστες που κοιτούν στη δεξιά πλευρά του φάσματος. Ο πρώτος πολιτικός που απερίσκεπτα κατέδωσε άλλους πολιτικούς ήταν, δυστυχώς, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης. Ο κ. Τσίπρας απείλησε ως «αποστάτες» αντιπάλους πολιτικούς σε περίπτωση που ενεργήσουν αντίθετα προς τις δικές του επιλογές. Είναι λυπηρό ένας νέος πολιτικός, που γεννήθηκε μετά τη χούντα και αναρριχήθηκε στην κομματική επετηρίδα μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, να προσφεύγει στον πολιτικό εξοστρακισμό.

Οι βαρύτατοι χαρακτηρισμοί εισήχθησαν στην πολιτική ζωή των τελευταίων ετών από ακραία πολιτικά στοιχεία, που δεν έχουν κανένα σεβασμό στη Δημοκρατία. Γνωρίζουμε τώρα ότι εκείνοι που παρότρυναν αγανακτισμένους πολίτες να συμμετάσχουν στην πυρπόληση του Κοινοβουλίου ήσαν οι ίδιοι με αυτούς που απειλούσαν όσους πολιτικούς ενέκριναν το πακέτο μέτρων διάσωσης της οικονομίας. Χαρακτηρισμοί όπως «προδότες του έθνους», «εχθροί της πατρίδας», υπόλογοι για «εσχάτη προδοσία» χρησιμοποιήθηκαν συστηματικά από φασιστοειδή, πριν ακόμη εμφανιστεί η Χρυσή Αυγή, αλλά και από νεοσταλινικούς, κρυφούς και φανερούς, συχνά υπό τον μανδύα της νομικής «επιστήμης» ή της αριστεροσύνης ή και των δύο.

Κι ενώ φάνηκε να ησυχάζει η οργίλη αντιπαράθεση, ενώ τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έδειχναν να αντιλαμβάνονται τις μεγάλες φουρτούνες που τους περιμένουν, σε περίπτωση που στηθούν κάλπες και οι πολίτες τις γεμίσουν με την καταγεγραμμένη δημοσκοπική οργή, εμφανίστηκε ο κ. Μητρόπουλος.

Ο κ. Μητρόπουλος εξήγησε με τον γνωστό στόμφο που συνοδεύει τις απίθανες, πάντοτε απειλητικές και κατά κανόνα ανακριβείς θεωρήσεις του, ότι κρίνει πιθανή την παραπομπή του υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρου Δήμα σε Ειδικό Δικαστήριο, επειδή υπήρξε υπουργός στην κυβέρνηση Παπαδήμου!

Ο κ. Μητρόπουλος πλασάρισε αυτήν την προσωπική του άποψη ως θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Στην πραγματικότητα, όμως, η αντιπολίτευση, ενώ έχει συμφωνήσει στη διερεύνηση όσων οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή, δεν έχει ζητήσει την παραπομπή αντιπάλων της στο Ειδικό Δικαστήριο.

Είναι προφανές ότι ο επιτυχημένος δικηγόρος εκμεταλλεύεται την αποδεδειγμένη ανοχή της αντιπολίτευσης σε όσους ακραίους επιδιώκουν να τινάξουν στον αέρα τη χώρα. Σε άλλη περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας θα είχε βρει τον τρόπο να καταγγείλει τον υφέρποντα σταλινισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή