Αιχμές από Ολάντ κατά του ΔΝΤ και της ΕΚΤ

Αιχμές από Ολάντ κατά του ΔΝΤ και της ΕΚΤ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ: Η σημαντικότερη δήλωση για την Ελλάδα από τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης δεν έγινε κατά τη διάρκεια της συνόδου αλλά στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε. Εκεί οι δύο πιο ισχυροί ηγέτες της Ευρωπαϊκή Ενωσης αναφέρθηκαν στη χώρα και στις πολιτικές εξελίξεις. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η δήλωση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ που, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος, είπε πως «τόσο ο ίδιος όσο και η καγκελάριος Μέρκελ θεωρούν ότι το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα πρέπει να θέτουν εμπόδια στην Ελλάδα, ούτως ώστε οι Ελληνες να συνεχίσουν να έχουν ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο». Αυτή την άποψη φαίνεται να τη συμμερίζονται και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι οι οποίοι, ιδιαίτερα μετά την τελευταία προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να ολοκληρώσει την αξιολόγηση λίγο πριν από το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, θεώρησαν ότι τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΕΚΤ το έχουν «παρατραβήξει» και είναι αδικαιολόγητη η σκληρή στάση τους. Με την ασυνήθιστη αυτή παρέμβαση στην εν εξελίξει αξιολόγηση, ο Γάλλος πρόεδρος αναγνώρισε εμμέσως κάποια ευθύνη για τη μη ολοκλήρωση στους δύο οργανισμούς. Οι δύο ηγέτες είχαν διμερή συνάντηση πριν από την έναρξη της συνόδου και, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, καθυστέρησαν για 45 λεπτά την άφιξή τους στις συζητήσεις του Συμβουλίου. Αντίθετα με την έως τώρα τακτική του τέως προέδρου Ρομπέι, ο νέος πρόεδρος Ντ. Τουσκ ξεκίνησε τις εργασίες του Συμβουλίου χωρίς αυτούς.

Σε ερώτηση σχετικά με τις προεδρικές εκλογές, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι «δεν είμαι εγώ αυτός που θα αποφασίσει στη θέση του ελληνικού Κοινοβουλίου και του ελληνικού λαού». Επίσης, ο Φρανσουά Ολάντ ανέφερε ότι παρόλο που υπάρχει σήμερα πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα, δεν συγκρίνεται με την κατάσταση που επικρατούσε το 2012, καθώς «έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος από τότε». Τόνισε μάλιστα πως «κανένας δεν θέλει η Ελλάδα να βγει από το ευρώ», εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος να υπάρξουν εκ νέου επιπλοκές με την Ελλάδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή