Ανοίγει τις «πόρτες» της η ΕΚΤ από το 2015

Ανοίγει τις «πόρτες» της η ΕΚΤ από το 2015

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα πρώτο βήμα προκειμένου να αυξήσει τη διαφάνεια σχετικά με τον τρόπο που λαμβάνει τις αποφάσεις της έκανε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανακοινώνοντας ότι από τις αρχές του 2015 θα δημοσιεύει συνοπτικά πρακτικά των συνεδριάσεών της.

Η δημοσίευση των πρακτικών των συναντήσεων που πραγματοποιεί το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα αρχίσει από τη συνεδρίαση της 22ας Ιανουαρίου. Ωστόσο τα πρακτικά, ή μάλλον η συνοπτική έκθεση των λεχθέντων στη συνεδρίαση, θα δημοσιεύονται τέσσερις εβδομάδες ύστερα από κάθε συνάντηση. «Οι εκθέσεις θα προσφέρουν δίκαιη και ισορροπημένη αποτύπωση των διαβουλεύσεων για την (νομισματική) πολιτική», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΚΤ. Θα περιλαμβάνουν περίληψη των εξελίξεων στις αγορές, τις οικονομικές και νομισματικές εξελίξεις, καθώς και μια περίληψη της συζήτησης που διεξάχθηκε χωρίς να προσδιορίζεται ποιο μέλος του Δ.Σ. είπε τι.

Πρόκειται σαφώς για πρόοδο σε σχέση με όσα ισχύουν σήμερα, αλλά η απόφαση για δημοσίευση σύνοψης και όχι λεπτομερών πρακτικών δεν προάγει τη διαφάνεια στον βαθμό που θα περίμενε κανείς για ένα θεσμικό οργανισμό που έχει αναδειχθεί σε βασικό όπλο για την καταπολέμηση της κρίσης τα τελευταία χρόνια. Η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) δημοσιεύει πλήρη πρακτικά των συναντήσεών της τρεις εβδομάδες μετά. Η δε Τράπεζα της Αγγλίας από τον Αύγουστο του 2015 θα δημοσιεύσει τα πρακτικά αμέσως μετά τις συναντήσεις των μελών της αντί να περιμένει δύο εβδομάδες όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για δημοσίευση έστω συνοπτικών πρακτικών αυξάνει το ενδιαφέρον για τις δύο επόμενες συναντήσεις της ΕΚΤ, στις 22 Ιανουαρίου και στις 5 Μαρτίου. Ολόκληρη η αγορά περιμένει ότι σε μία από αυτές τις συναντήσεις η ΕΚΤ θα αποφασίσει την επέκταση του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων που εξήγγειλε τον περασμένο Σεπτέμβριο, ώστε να περιλαμβάνει πιθανότατα και αγορές κρατικών και εταιρικών ομολόγων. Είναι γνωστή η αντίδραση της γερμανικής κεντρικής τράπεζας και ορισμένων άλλων κεντρικών τραπεζιτών στο ενδεχόμενο αγοράς κρατικών ομολόγων, πολιτική που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει γνωστή ως ποσοτική χαλάρωση, οπότε η δημοσίευση των πρώτων συνοπτικών πρακτικών στα τέλη Φεβρουαρίου θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή