Χριστούγεννα με παιδιά!

10' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάρκα, εργαστήρια, μουσεία, θέατρα, παγοδρόμια, καρουζέλ και ωραίες μουσικές περιμένουν τους μικρούς επισκέπτες των τριών δημοφιλέστερων μητροπόλεων του κόσμου. Ακολουθεί ένας κατατοπιστικός μίνι οδηγός για όλα όσα μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά σας, αν περάσετε τις φετινές γιορτές στo Λονδίνο, στο Παρίσι ή ακόμη πιο μακριά, στη Νέα Υόρκη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΘΕΑΜΑΤΑ

  • Πώς είναι να βρίσκεσαι στο κέντρο ενός ανεμοστρόβιλου, να στέκεσαι πάνω σε ένα ενεργό ηφαίστειο, να νιώθεις την ένταση ενός σεισμού και τη δύναμη ενός τυφώνα; Η έκθεση «Η μανία της φύσης: η επιστήμη των φυσικών καταστροφών» στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας παρουσιάζει με συναρπαστικό τρόπο τα φυσικά φαινόμενα.

    Εως 9/8, www.amnh.org

     

  • Λέξεις μισοσβησμένες ή τονισμένες με έντονα χρώματα, γράμματα αναμεμειγμένα και φράσεις-συνθήματα «τρυπώνουν» σε έργα τέχνης. Η έκθεση «Drawn to language» στο Children’s Μuseum of the Αrt αποδεικνύει πως η οπτικοποιημένη μορφή της γλώσσας είχε πάντα ξεχωριστή θέση στην εικαστική δημιουργία.

    > Eως 11/1, www.cmany.org

     

  • Η έκθεση «Jazzed! The Changing Beat of 125th Street» στο Children’s Museum of Manhattan προβάλλει την πλούσια ιστορία και παράδοση της jazz μουσικής στην Αμερική. Αρχειακό υλικό, σπάνιες φωτογραφίες και διαδραστικά εργαστήρια βοηθούν τους μικρούς να γνωριστούν με σημαντικές μουσικές φυσιογνωμίες, όπως η Ella Fitzgerald, και να λικνιστούν στους ρυθμούς της swing jazz.

ΛΟΝΔΙΝΟ

ΠΑΙΔΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

  • Τα υφάσματα μετατρέπονται σε ρούχα, «ντύνουν» έπιπλα και σκηνές, σχηματίζουν σημαίες. Χρησιμοποιούνται ακόμη και στην τέχνη, ως πρώτη ύλη για πολύχρωμα γλυπτά και εντυπωσιακές εγκαταστάσεις. Η Tate Modern ενθαρρύνει μικρούς άνω των 3 χρόνων να πειραματιστούν με τις τεχνικές και τους τρόπους ύφανσης και να δημιουργήσουν ένα έργο τέχνης.

    > Sculptural Weave, έως 4/1, με ελεύθερη είσοδο, www.tate.org.uk

  • Με αφορμή την έκθεση «Germany. Memories of a nation. A 600-year history in objects» το Βρετανικό Μουσείο προσκαλεί παιδιά ηλικίας 5+ να αντλήσουν έμπνευση από τη γερμανική τέχνη και ντιζάιν και να δημιουργήσουν το δικό τους ψηφιακό graffiti ή να σχεδιάσουν το δικό τους VW Beetle.

    > Street art, έως 4/1, με ελεύθερη είσοδο, www.britishmuseum.org

  • Η Εθνική Πινακοθήκη «ναυλώνει» ένα μαγικό χαλί και το προσγειώνει κάθε ημέρα σε έναν διαφορετικό πίνακα. Οι επιβάτες του, παιδιά ηλικίας 2-5 ετών, μαθαίνουν την ιστορία του έργου, τη διαδρομή του καλλιτέχνη που το υπέγραψε και την πηγή έμπνευσής του για το θέμα που απεικόνισε.

    > Magic Carpet storytelling, έως 25/1, www.nationalgallery.org.uk

  • Το V&A φιλοξενεί τον μαγικό και διασκεδαστικό κόσμο του Καρυοθραύστη. Μέσα από διαδραστικά εργαστήρια, παιδιά κάθε ηλικίας πέφτουν πάνω σε στρατιώτες από τζίντζερμπρεντ, μαλώνουν με τον βασιλιά των Ποντικών και αγωνιούν για τα Χριστούγεννα της Κλάρας

    > 27-28/12 και 3-4/1, με ελεύθερη είσοδο, www.vam.ac.uk

ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΘΕΑΜΑΤΑ

  • Μια εξοχική έπαυλη των αρχών του περασμένου αιώνα, ένα βικτωριανό σπίτι, μια μονοκατοικία σε προάστιο του ’50 και ένα σύγχρονο αστικό διαμέρισμα είναι μόνο μερικά από τα κουκλόσπιτα της έκθεσης «Small Stories: At Home in a Doll’s House» που διοργανώνει το Museum of Childhood. 12 ρεπλίκες πραγματικών κατοικιών αποτυπώνουν τις αλλαγές στην αρχιτεκτονική, στο ντιζάιν αλλά και στην καθημερινότητα και στις συνήθειες των Βρετανών τα τελευταία 300 χρόνια.

    > Εως 6/9, www.museumofchildhood.org.uk

  • Το Μουσείο του Λονδίνου αναπλάθει την ατμόσφαιρα της πόλης την περίοδο που εξιχνίαζε σε αυτήν εγκλήματα ο πιο διάσημος Βρετανός ντετέκτιβ. Η έκθεση «Sherlock Holmes. The Man Who Never Lived and Will Never Die» περιλαμβάνει έργα τέχνης, φωτογραφίες και αποσπάσματα από ταινίες, καθώς και το παλτό και άλλα «προσωπικά αντικείμενα» του δαιμόνιου επιθεωρητή από τη σχετική σειρά του ΒΒC.

    > Εως 12/4, www.museumoflondon.org

  • Η Αλίκη κατρακυλάει στην κουνελότρυπα, εξάπτοντας τη φαντασία μικρών και μεγάλων: Το μπαλέτο του Christopher Wheeldon «Οι περιπέτειες της Αλίκης στη Χώρα των θαυμάτων» «αφηγείται» μέσα από εκρηκτικά χρώματα, εντυπωσιακά κοστούμια και πρωτοποριακές χορογραφίες την κλασική ιστορία του Λιούις Κάρολ. 

    >Εως 16/1, www.roh.org.uk

  • Εξίσου παραμυθένια είναι και η παραγωγή του «Δον Κιχώτη», σε χορογραφία Carlos Acosta. Ο ρομαντικός ιππότης του Θερβάντες περιπλανιέται στη σκηνή μαζί με τον πιστό του σύντροφο Πάντσα, αναζητώντας νέες περιπέτειες.

    > Εως 22/1, www.roh.org.uk

  • Το μιούζικαλ «Μatilda» μεταφέρει στο θέατρο την ιστορία της διάσημης πεντάχρονης που έπλασε με τη φαντασία του ο Αγγλος πεζογράφος Ρόαλντ Νταλ.

    > Cambridge Theatre, www.reallyusefultheatres.co.uk

ΤΑ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΑ

  • Το παγοδρόμιο στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας περιμένει τους νεαρούς πατινέρ σε ειδική μικρότερη πίστα, προσφέροντας πρακτικές συμβουλές και μαθήματα από το προσωπικό για βελτίωση της τεχνικής τους. Εισιτήρια: 12,65 λίρες για τους ενηλίκους και 8,80 λίρες για τα παιδιά.

    > Eως 4/1, uk.naturalhistory.museum

  • Ο Aγιος Βασίλης έχει βρει το ιδανικό σκηνικό για να υποδεχτεί το κοινό του. Περάστε μία μέρα στο ονειρικό τοπίο των Βασιλικών Κήπων του Λονδίνου, ακολουθήστε το μονοπάτι με τον εορταστικό φωτισμό σε κτίρια και φυτά του πάρκου, θαυμάστε τις γιγάντιες νιφάδες χιονιού που έχουν κατακλύσει τους κήπους και διασκεδάστε στο καρουζέλ!

    > Εως 4/1, www.kew.org.uk

  • Ο Peter Pumpernickel είναι ο πιο μικροσκοπικός από μια στρατιά ποντικών που έχουν σπεύσει στα Ηarrods για να βοηθήσουν τον Aγιο Βασίλη να ετοιμάσει το πολυκατάστημα για τις γιορτές. Παρακολουθήστε τις προσπάθειές τους από βιτρίνα σε βιτρίνα!

    > www.harrods.com

  • Περάστε τέλος από το Hamleys, το διάσημο κατάστημα παιχνιδιών, για να θαυμάσετε τις εντυπωσιακές βιτρίνες του για τα Χριστούγεννα.

    > Eως 31/12, www.hamleys.com

ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΣΑΙ

  • Ευκαιρία να δώσετε στα παιδιά σας μια ιδέα από τη βρετανική κουλτούρα όσον αφορά το τσάι. Το Τhe Dorchester έχει βραβευτεί επανειλημμένως για τις επιλογές στον κατάλογο και στο σέρβις, ενώ τις ημέρες των εορτών το μενού εμπλουτίζεται με παραδοσιακές τάρτες, πίτες με σταφίδες και, φυσικά, σαμπάνια για τους ενηλίκους. Δοκιμάστε να κάνετε κράτηση.

    > www.thedorchester.com

  • To φημισμένο βρετανικό ξενοδοχείο Claridge’s, συνώνυμο της παράδοσης, προσφέρει afternoon tea, συνοδεία ζωντανής μουσικής, ενώ υποδέχεται τους μικρούς με λιχουδιές και μπισκότα.

    > www.claridges.co.uk


ΠΑΡΙΣΙ

ΜΑΓΕΙΑ, DESIGN ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ

  • Μαθήματα μαγείας για αρχάριους! Το Μουσείο Μαγείας προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους μια συναρπαστική ξενάγηση στον κόσμο της φαντασίας και της οφθαλμαπάτης. Αφιερώστε μία ώρα για να μάθετε τα βασικά ταχυδακτυλουργικά τρικ με τράπουλες, καπέλα, μαχαίρια και άλλα σύνεργα…

    > Κόστος μαθήματος 20 ευρώ, www.museedelamagie.com

  • Δώστε μια ευκαιρία στους ανερχόμενους designers! Με αφορμή την έκθεση «Sonia Delaunay. The colors of abstraction», το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης πραγματοποιεί εργαστήρια για παιδιά διάφορων ηλικιών, παροτρύνοντάς τα να σχεδιάσουν τα δικά τους διακοσμητικά αυτοκόλλητα, να ζωγραφίσουν μοτίβα σε υφάσματα και να κάνουν τα δικά τους πατρόν, αντλώντας έμπνευση από τα έργα της διάσημης δημιουργού.

    > Εως 21/2, www.mam.paris.fr

  • Η γνωστή σχολή μαγειρικής Coulisses Gourmandes διοργανώνει μαθήματα ειδικά για μικρούς φιλόδοξους σεφ. Οι μαθητευόμενοι μάγειρες μπορούν να προσκαλέσουν τους γονείς ή κάποιον φίλο τους και να του σερβίρουν ό,τι έφτιαξαν στο μάθημα.

    > Από 28 ευρώ, www.coulisses-gourmandes.fr

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ

  • Ανακαλύψτε μαζί με τα παιδιά σας τον Paul Durand-Ruel, έναν από τους μεγαλύτερους εμπόρους τέχνης και μία από τις σημαντικότερες  μορφές στην ιστορία του ιμπρεσιονιστικού κινήματος. Μπορείτε να ζητήσετε ξενάγηση στην έκθεση «Paul Durand-Ruel. The gamble of the Impressionists Manet, Monet, Renoir» στο Musée du Luxembourg και είναι βέβαιο πως θα γοητευτείτε από τη ζωή ενός ανθρώπου που αφιέρωσε όλη του την καριέρα υποστηρίζοντας τους άγνωστους εκείνη την εποχή καλλιτέχνες.

    > Εως 8/2, εισιτήριο για έναν ενήλικο και ένα παιδί: 21,50 ευρώ, απαιτείται κράτηση, www.museeduluxembourg.fr

  • Σε ένα ατμοσφαιρικό σκηνικό παρουσιάζεται η έκθεση «Ταξίδι στον Μεσαίωνα» στο Μουσείο του Μεσαίωνα. Ακολουθώντας τις διαδρομές ταξιδευτών της εποχής, όπως του εμπόρου, του προσκυνητή, του πρίγκιπα και του καλλιτέχνη, ο επισκέπτης συμμετέχει σε ένα ταξίδι μέσα στο χρόνο και το χώρο.

    > Εως 23/2, www.musee-moyenage.fr

  • Παρακολουθήστε τα ρομπότ να ζωγραφίζουν, να παίζουν μουσικά όργανα, να δημιουργούν γλυπτά. Η έκθεση «Robotic Art», που διοργανώνει το Μουσείο Επιστημών, συνδυάζει τη μάθηση με το παιχνίδι, διεγείροντας το ενδιαφέρον του παιδιού για την τεχνολογία. Δεν είναι επιστημονική φαντασία, είναι ρομποτική τέχνη!

    > Για παιδιά από 9 ετών, έως 4/1, www.cite-sciences.fr

  • Αλογα, κουκλόσπιτα, εκπαιδευτικά παιχνίδια, κανό και κούκλες εμπνευσμένες από φιγούρες της σουηδικής λαϊκής παράδοσης. Η έκθεση «Les jouets en bois suédois» στο Μουσείο Διακοσμητικών Τεχνών περιλαμβάνει περισσότερα από 250 παιχνίδια από σουηδικό ξύλο, από τα τέλη του 17ου αιώνα έως τις μέρες μας, υπογραμμίζοντας τη δημιουργικότητα με την οποία είναι κατασκευασμένα, την ποιότητα και τη διαχρονική τους αξία.

    > Εως 11/1, www.lesartsdecoratifs.fr

  • Με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων λειτουργίας του, το Μουσείο Κούκλας διοργανώνει δύο ενδιαφέρουσες περιοδικές εκθέσεις: η πρώτη με τίτλο «Miniscules, the Playful Universe of Pocket Dolls» αφορά τις κούκλες τσέπης που πρωτοεμφανίστηκαν προς το τέλος του 19ου αιώνα και συγκαταλέγονταν στα πιο αγαπημένα παιχνίδια των μικρών κοριτσιών μέχρι τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η δεύτερη, τις δημοφιλείς  γυάλες χιονιού που ξεκίνησαν να κατασκευάζονται από τον 17ο αιώνα από φυσητό γυαλί και απεικόνιζαν συνήθως θέματα θρησκευτικού περιεχομένου.

    > Εως 25/1, www.museedelapoupeeparis.com

ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΠΑΡΚΑ

  • Στο Πάρκο του Aστερίξ, που φέτος συμπληρώνει 25 χρόνια λειτουργίας, οι διάσημοι ήρωες υποδέχονται με αγκαλιές τους μικρούς επισκέπτες, τους ξεναγούν στο γαλατικό χωριό και τους παρακινούν να εξερευνήσουν το πάρκο. Για μια εμπειρία που θα τους μείνει αξέχαστη, θα πρέπει να ανεβούν στο καρουζέλ του Καίσαρα ή να παρακολουθήσουν την παράσταση που δίνουν τα δελφίνια!  Φεύγοντας μπορούν να βγάλουν μια αναμνηστική φωτογραφία με τους οικοδεσπότες, Αστερίξ και Οβελίξ, και φυσικά με τον φιλοξενούμενό τους για τις ημέρες των εορτών, τον Αγιο Βασίλη!

    > www.parcasterix.fr

  • Οι κάτοικοι της Disneyland, ο Πινόκιο, η Χιονάτη, ο Γκούφυ, ο Μίκυ, καλωσορίζουν τους μικρούς επισκέπτες στην πιο φαντασμαγορική παρέλαση που έχουν δει ποτέ και τους συντροφεύουν στις περιπλανήσεις τους στις πέντε «μαγικές» χώρες του ονειρεμένου μικρόκοσμου. 

    > www.disneylandparis.com

  • Την παραμονή των Χριστουγέννων, ο Αγιος Βασίλης έχει προγραμματίσει μια στάση και στο Playmobil Fun Park. Θα βρίσκεται στο «Κάστρο» βγάζοντας αναμνηστικές φωτογραφίες με τους μικρούς του φίλους.

    > Εως 4/1, εισιτήριο: 2,50 ευρώ για παιδιά από 3 ετών, ενώ για τα μικρότερα η είσοδος είναι δωρεάν, www.playmobil-funpark.fr

    > Eως 31/12/14, www.cmom.org

  • Η Σταχτοπούτα έχει φτάσει στο χορό αποφασισμένη να σώσει τον πρίγκιπα! Η νέα θεατρική ανάγνωση στο κλασικό παραμύθι ισορροπεί ανάμεσα στο συναίσθημα και το χιούμορ.

    > Εως 3/1, Βroadway Theatre, www.cinderellaonbroadway.com

  • O Αλαντίν πασχίζει για την καρδιά της αγαπημένης του πριγκίπισσας Γιασμίν, έχοντας ως μόνο σύμμαχο το τζίνι που κρύβεται στο μαγικό λυχνάρι. Η νέα μουσικοθεατρική εκδοχή του παραμυθιού σε σκηνοθεσία Casey Nicholaw ήταν υποψήφια για 5 βραβεία Tony.

    > Εως 5/7, Νew Amsterdam Theatre, 14 West 42th street, www.aladdinthemusical.com/tickets

  • Είναι μεσάνυχτα. Η Κλάρα δεν μπορεί να κοιμηθεί, πηγαίνει στο χριστουγεννιάτικο δέντρο κρατώντας τον αγαπημένο της Καρυοθραύστη και εκεί την παίρνει ο ύπνος. Ενώ ονειρεύεται, το δωμάτιο μεταμορφώνεται σε πεδίο μάχης…. Δοκιμάστε να κλείσετε εισιτήρια για την παραγωγή του Νew York City Βallet «Καρυοθραύστης» στην κλασική χορογραφία του George Balanchine.

    > Εως 3/1, www.nycballet.com

Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

  • Κατευθυνθείτε προς το Rock Center Cafe για να μοιραστείτε ψωμάκια μπριός και φρεσκοστυμμένους χυμούς με τον Αγιο Βασίλη, σχολιάζοντας μαζί του το εντυπωσιακών διαστάσεων δέντρο που βρίσκεται απέξω και στολίζεται στο ίδιο σημείο κάθε χρόνο από τον Δεκέμβριο του 1933. Εκείνος θα το θυμάται!

    > Εισιτήρια: 80$ για τους ενηλίκους και 50$ για τα παιδιά, www.patinagroup.com

  • Επισκεφτείτε το διάσημο Central Park και δοκιμάστε να ανεβείτε στο πανέμορφο καρουζέλ – εξ ολοκλήρου ζωγραφισμένο στο χέρι (λειτουργεί κάθε μέρα από τις 10 π.μ. έως τις 6.00 το απόγευμα, εισιτήρια: 3$). Περιπλανηθείτε στο πάρκο και θαυμάστε τα διάσημα γλυπτά της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων και του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν.

    > www.centralparknyc.org

  • Περάστε από το Bryant Park, αντλήστε έμπνευση από τους εντυπωσιακούς κήπους και δοκιμάστε να αποτυπώσετε στο χαρτί μαζί με τα παιδιά κάποιο λουλούδι ή γωνιά του πάρκου. Ενας δάσκαλος θα βρίσκεται στο Αrt Cart για να σας βοηθήσει και να σας εφοδιάσει με κάρβουνo, μαρκαδόρους, κόλλες,  ξυλομπογιές, τέμπερες και κορδέλες, ώστε να φτιάξετε τη δική σας αναμνηστική κάρτα. Μην παραλείψετε να περάσετε και από το Winter Village, για να πάρετε μαθήματα πατινάζ. Τα μαθήματα κοστίζουν 75$ για ένα γκρουπ 2-3 μαθητών.

    > www.bryantpark.org

  • Ποιος είπε ότι τα jazz clubs δεν επιτρέπουν την είσοδο σε νεαρούς θαμώνες; Κάθε Κυριακή στη μία το μεσημέρι ανεβαίνει στη σκηνή του Jazz Standard η Jazz Standard Youth Orchestra διασκευάζοντας κλασικές επιτυχίες. Σερβίρoνται επίσης παιδικά γεύματα.

    > www.jazzstandard.com

+ 2 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ

  • Κάν’ το όπως ο Pollock. To Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης ενθαρρύνει τους τετράχρονους επισκέπτες να χρησιμοποιήσουν τα δάχτυλά τους, πινέλα, μαρκαδόρους, ξυλομπογιές και να πειραματιστούν πάνω σε μεγάλα χαρτόνια

    > Από 17/1 έως 15/2, εγγραφή απαιτείται δέκα ημέρες πριν από το εργαστήριο, η είσοδος είναι ελεύθερη, www.moma.org

  • «How did they do that?»: Το εργαστήριο που διοργανώνει το Μητροπολιτικό Μουσείο για παιδιά όλων των ηλικιών εστιάζει σε τεχνικές που υιοθετούν οι καλλιτέχνες και σε εργαλεία που χρησιμοποιούν στην παραγωγή του έργου τους. Στο επόμενο μάθημα επιμελητές και καλλιτέχνες εξηγούν πώς σμιλεύεται το μάρμαρο.

    > 10-11/1, www.metmuseum.org

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή