Βαριά πρόστιμα σε πολυεθνικές για σύσταση καρτέλ

Βαριά πρόστιμα σε πολυεθνικές για σύσταση καρτέλ

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλότατα πρόστιμα 951 εκατ. ευρώ επέβαλε στους κολοσσούς καταναλωτικών αγαθών Colgate – Palmolive, Henkel, Unilever, Ρrocter & Gamble, Reckitt Benckiser, Sara Lee, SC Johnson, Laboratoires Vendome, Gillette, L’Oreal, Beiersdorf, Vania και Bolton Sοlitaire η Αρχή Ανταγωνισμού της Γαλλίας λόγω συντονισμένου καθορισμού τιμών. Η τακτική αυτή ακολουθείτο από το καρτέλ, που είχαν συστήσει οι ανωτέρω όμιλοι, στα προϊόντα,που διακινούνταν σε σουπερμάρκετ την περίοδο 2003 -2006. Ειδικότερα, από το συνολικό πρόστιμο των 951 εκατ. ευρώ τα 345,2 εκατ. ευρώ αφορούν τις κατασκευάστριες εταιρείες ειδών καθαρισμού Colgate – Ρalmolive, Henkel, Unilever, Ρrocter & Gamble, Reckitt Benckiser, Sara Lee, SC Johnson και Bolton Sοlitaire. Τα υπόλοιπα 605,9 εκατ. ευρώ αφορούν προϊόντα προσωπικής υγιεινής, που παράγονται από τις Colgate, Henkel, Unilever, Ρrocter & Gamble, Reckitt Benckiser, Sara Lee, Laboratoires Vendome, Gillette, L’ Oreal, Beiersdorf και Vania.

Κατά τους αρμόδιους αξιωματούχους, οι προαναφερθέντες όμιλοι είχαν από κοινού διαμορφώσει τις πολιτικές προώθησης και, ειδικότερα, είχαν συμφωνήσει τις αυξήσεις τιμών. «Οι κυρώσεις αυτές είναι από τις σημαντικότερες που επιβλήθηκαν από την Αρχή Ανταγωνισμού μέχρι σήμερα» επισημαίνει η σχετική ανακοίνωση. Το μεγαλύτερο πρόστιμο, όπως αναφέρει το πρακτορείο «Ρόιτερς» επιβλήθηκε στον γαλλικό κολοσσό της L’ Oreal, που καλείται να καταβάλει 189,5 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η εταιρεία αρνείται ότι είχε συμπεριφορά που αντιβαίνει τον θεμιτό ανταγωνισμό και δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση. Αναλόγως θα κινηθεί και η βρετανοολλανδική Unilever, της οποίας το πρόστιμο ανέρχεται σε 172,5 εκατ. ευρώ. Η αμερικανική P&G με πρόστιμο 154 εκατ. ευρώ λόγω της Gillette, η οποία της ανήκει, καθώς και η γερμανική Henkel θα εξετάσουν την απόφαση της Αρχής Ανταγωνισμού και θα μελετήσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους. Η δε Reckitt Benckiser διευκρίνισε πως είχε ήδη συνεργαστεί με τις αρμόδιες αρχές στη Γαλλία και από το 2013 είχε κάνει πρόβλεψη για να καλύψει ενδεχόμενες δαπάνες, που σχετίζονταν με πρόστιμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή