Λίβερπουλ: Η διάσημη εκεχειρία του 1914

Λίβερπουλ: Η διάσημη εκεχειρία του 1914

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Λίβερπουλ εκτίθεται αυτές τις μέρες ένα γλυπτό από ρητίνη με μεγάλο συμβολισμό. Στην ερειπωμένη εκκλησία του St Luke, που μένει κουφάρι από τους βομβαρδισμούς του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μπορεί κανείς να δει το γλυπτό του Αμερικανού καλλιτέχνη Andrew Edward που συμβολίζει την περίφημη «χριστουγεννιάτικη εκεχειρία» ανάμεσα στους Βρετανούς και Γερμανούς στρατιώτες που πολεμούσαν στη Φλάνδρα κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ως σύμβολο πλέον, το γλυπτό αυτό που δείχνει την κίνηση της συμφιλίωσης, χρησιμοποιεί ένα διάσημο «θέατρο» των καταστροφών που υπέστησαν οι πόλεις της Αγγλίας το 1941 με όχημα ένα διάσημο κεφάλαιο από την εποχή του προηγούμενου πολέμου, στο Δυτικό Μέτωπο. Υπερπηδώντας τη στερεότυπη ανάγνωση της ιστορίας, το γλυπτό με τίτλο «All Together Now» επιχειρεί να στείλει ένα μήνυμα αντλώντας από ένα επεισόδιο που έχει περάσει στη λαϊκή φαντασία και στη φιλολογία του πολέμου και του «μύθου» που γεννά ο κάθε είδους ηρωισμός. Το γλυπτό θα μεταφερθεί στο Βέλγιο, όπου θα εκτεθεί στο σημείο που συνέβη η εκεχειρία τα Χριστούγεννα του 1914, όταν Βρετανοί και Γερμανοί στρατιώτες κατήργησαν τις απαγορεύσεις και έπαιξαν ποδόσφαιρο. Αργότερα, το γλυπτό θα χυθεί σε μπρούντζο και θα αποκτήσει μόνιμη θέση, πιθανώς στη Φλάνδρα.

Εχει μεγάλο ενδιαφέρον πόσες ιδέες και πόσους στόχους γέννησε η φετινή επέτειος για τα 100 χρόνια από το ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ολες οι χώρες που ενεπλάκησαν συνέβαλαν στην ατζέντα ενός νέου δημοσίου διαλόγου. Στην Ελλάδα είδαμε λίγα πράγματα, όμως η εκατονταετηρίδα θα κυλήσει ώς το 2018. Σε αυτό το διάστημα θα θυμόμαστε όλα τα γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια εκείνης της φοβερής περιόδου. Το 2015, π.χ., θα τιμηθεί η μνήμη εκατοντάδων χιλιάδων νεκρών στα μέτωπα του Μεγάλου Πολέμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή