Οι αντιρρήσεις της Bundesbank για το αναπόφευκτο

Οι αντιρρήσεις της Bundesbank για το αναπόφευκτο

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενόσω ο Μάριο Ντράγκι προετοιμάζεται να οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην ποσοτική χαλάρωση, ταυτόχρονα αποτιμά το κόστος μιας ενδεχόμενης αποξένωσης της ίδιας του της χώρας. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ αφήνει να εννοηθεί ότι θα θέσει κατά μέρος τις ανησυχίες της Γερμανίας για την αγορά κρατικών ομολόγων, εάν παραστεί ανάγκη, ενώ παράλληλα η ΕΚΤ βρίσκεται στο στόχαστρο από την Ιταλία. Οι Ιταλοί ανησυχούν μήπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία συστάθηκε βάσει του μοντέλου της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank), αναλαμβάνει κινδύνους τους οποίους η Buba δεν επρόκειτο ποτέ να ανεχόταν.

Η πρόκληση που αντιμετωπίζει ο Μάριο Ντράγκι είναι να υπερκεράσει την Τράπεζα της Γερμανίας, χωρίς να ριψοκινδυνεύσει να υπάρξει αντίκτυπος στην εσωτερική πολιτική της χώρας και να τεθεί σε αμφισβήτηση η στήριξή της στο ευρώ. «Η ΕΚΤ έχει οικοδομήσει η ίδια την αξιοπιστία της και ήδη διαθέτει επαρκή», παρατηρεί ο Χόλγκερ Σμίντιγκ, ανώτατος οικονομολόγος της Berenberg Bank στο Λονδίνο. «Η ενδεχόμενη αντίδραση της Bundesbank στην αγορά κρατικών τίτλων θεωρείται σχεδόν βέβαιη από τις αγορές. Εάν, όμως, υπήρχε σιωπηρή στήριξη της ΕΚΤ από το Βερολίνο, τότε θα εξουδετερώνονταν οι ενστάσεις της Bundesbank στη δημόσια συζήτηση». Το μομέντουμ, πάντως, για μια ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ είναι θετικό και διαμορφώνεται σταδιακά. Το 90% και πλέον των οικονομολόγων, που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα στο Bloomberg, θέτουν την έναρξη της χαλάρωσης στις αρχές του 2015.

Από πλευράς τους οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε περαιτέρω στήριξη. Οι αποδόσεις των ιταλικών και των ισπανικών ομολόγων έχουν αποδυναμωθεί σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα μετά την απόφαση της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας για αρνητικά επιτόκια, προκειμένου να στηρίξει το ελβετικό φράγκο.

Σε μία ένδειξη πως ο Μάριο Ντράγκι επιδιώκει να εξευμενίσει τη Γερμανία, είχε δώσει την περασμένη εβδομάδα συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, αν και ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί. Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο, μετά την απόφαση της ΕΚΤ για την αγορά τίτλων στις 4 Δεκεμβρίου, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό υπουργό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Εξάλλου, ο Μάριο Ντράγκι με διάφορες ευκαιρίες συναντά τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, η οποία εκφράζει τις ανησυχίες της για το ότι ορισμένες χώρες χρησιμοποιούν ιδιαιτέρως χαλαρή νομισματική πολιτική, ώστε να αναβάλλουν τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές.

Η διαδρομή την οποία θα ακολουθήσει ο Μάριο Ντράγκι, διέρχεται μέσα από ναρκοπέδιο με τη μη δεσμευτική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στις 14 Ιανουαρίου για προηγούμενο σχέδιο αγοράς ομολόγων και την οριστική απόφαση, ένα εξάμηνο αργότερα. Επίσης, το πρώτο εξάμηνο του 2015 δύο γερμανικά κρατίδια έχουν εκλογές. Ο κ.Ντράγκι, πάντως, έχει δηλώσει ότι «δεν χρειάζεται να έχουμε ομοφωνία στη λήψη αποφάσεως για την αγορά ομολόγων», δηλώνοντας ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει και χωρίς τη Γερμανία. Από πλευράς του ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν, και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, υπογραμμίζει πως δεν είναι απαραίτητα επιπλέον μέτρα στήριξης της οικονομίας και ότι αυτά θα αποθαρρύνουν τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις. Επιπροσθέτως, ο κ. Βάιντμαν τονίζει ότι με την πρωτοβουλία αγοράς ομολόγων μετακυλίονται κίνδυνοι στους φορολογουμένους και ενδεχoμένως να αντίκειται στην ισχύουσα απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης της Ε.Ε. Οπως εν κατακλείδι επισημαίνει η Λένα Κομίλεβα, ανώτατη οικονομολόγος της G Plus Economics στο Λονδίνο, «ο Μάριο Ντράγκι γνωρίζει τους κινδύνους μιας διένεξης με τη Γερμανία και μιας υπονόμευσης της εμπιστοσύνης των αγορών στην ισχύ της πολιτικής ένωσης της Ευρωζώνης, εφόσον μια τέτοια προοπτική θα εξουδετέρωνε τα οικονομικά οφέλη της αγοράς τίτλων από την ΕΚΤ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή