Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

4' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Ο θάνατος και η ζωή μετά μέσα από την αρχαία τέχνη

«Επέκεινα. Ο Θάνατος και η Ζωή Μετά στην αρχαία Ελλάδα» είναι ο τίτλος της ενδιαφέρουσας έκθεσης που παρουσιάζεται έως τις 15 Φεβρουαρίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Η έκθεση διαρθρώνεται σε πέντε ενότητες: στην πρώτη εμπεριέχονται παραστάσεις που αφορούν τη στιγμή του θανάτου όπως έχει απεικονιστεί στην αρχαία τέχνη. Στη δεύτερη αναλύεται όλο το τελετουργικό της κηδείας και των προσφορών προς τους νεκρούς ενώ ακολουθούν τρεις εκδοχές του Αδη. Μέσα από την αρχαία τέχνη φωτίζονται πανανθρώπινες και διαχρονικές αντιλήψεις, αυτά που ο άνθρωπος φοβάται, αυτά που ελπίζει και αυτά που πιστεύει.

Η έκθεση, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ιδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης και το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, περιλαμβάνει εκατόν είκοσι αρχαία αντικείμενα που προέρχονται από 21 μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Μεταξύ αυτών, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Κεραμεικού, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βρετανικό Μουσείο, το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης κ.ά.

Η επιμέλεια είναι των Ν. Χρ. Σταμπολίδη και Σταυρούλας Οικονόμου.

​​Νεοφύτου Δούκα 4, τ

ηλ. 210 7228321

ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ

Το εντυπωσιακό Σέλας «έρχεται» στην Αθήνα

Mε την προβολή της ψηφιακής παράστασης «Βιώνοντας το σέλας» γιορτάζει τo χειμερινό ηλιοστάσιο το

Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου. Η πρώτη πλανηταριακή παράσταση για το Σέλας σε παγκόσμιο επίπεδο καλύπτει πλήρως τον τεράστιο θόλο του Ευγενίδειου Πλανηταρίου, ταξιδεύοντας τους θεατές από την Αλάσκα μέχρι το Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ. Σε διάστημα επτά μηνών, ο σκηνοθέτης και τέως διευθυντής του πλανηταρίου Armagh της Βόρειας Ιρλανδίας, Terence Murtagh, κατέγραψε με time-lapse φωτογράφιση το μοναδικό φυσικό φαινόμενο, που δημιουργείται όταν τα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας «βομβαρδίζονται» με ηλεκτρόνια προερχόμενα από τον ηλιακό άνεμο.

​​Τη Δευτέρα στις 6.30, 7.15, 8 και 8.45 μ.μ. Είσοδος με δελτία προτεραιότητας.

ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ ΕΝΑ

Ποπ και γκόθικ προσωπογραφίες

H πινακοθήκη προσωπογραφιών που έχει στήσει στην αίθουσα τέχνης ena η Εμιλία Ξανθοπούλου είναι σαν μια συλλογή από μορφές που εμφανίζει το υποσυνείδητο. Γυναικείες, ως επί το πλείστον, μορφές, δοσμένες με εξπρεσιονιστικό τρόπο, συχνά με γκροτέσκ αναφορές, σε περιβάλλοντα ποπ ή γκόθικ, με στοιχεία σκοτεινά ή κρυπτικά, ξετυλίγουν μια αφήγηση που με τη ματιέρα της Εμιλίας Ξανθοπούλου αποκτά συνοχή. Θα δείτε μεγάλα πορτρέτα, με κυρίαρχο στοιχείο το βλέμμα που αποκτά δεσπόζουσα θέση, από την οποία οργανώνεται και εξακτινώνεται ο θεματικός περίγυρος. Με πολλά σύμβολα, με υπαινικτική παρένθεση χιτσκοκικών πουλιών ως μοτίβο που προεκτείνει ή διυλίζει το πορτρέτο σε αλληγορικές εκδοχές, με γεωμετρικά σχήματα και γράμματα, με ανορθολογικές διαφυγές σε ένα κατά γενική έννοια οργανωμένο και εύληπτο σύνολο, ο εικονογραφικός κόσμος της Εμιλίας Ξανθοπούλου εμφανίζει μια δημιουργό με τόλμη και έλεγχο των θεμάτων της.

​​Αίθουσα τέχνης ena, Βαλαωρίτου 9 γ΄.

Εως 17 Ιανουαρίου.

ΖΩΝΤΑΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Γιώργος Καμίνης –

Γιάννης Μπουτάρης

Αύριο στις 7 μ.μ., σε μια σπάνια κοινή τους εμφάνιση, οι δήμαρχοι Αθηνών και Θεσσαλονίκης συνομιλούν με τη δημοσιογράφο Μαργαρίτα Πουρνάρα. Η ζωντανή συνέντευξη μπροστά στο κοινό εγκαινιάζει τη νέα σειρά που θα φιλοξενείται μια φορά τον μήνα στο Cafe του Βιβλιοπωλείου Ιανός με τίτλο «Απρόβλεπτες Συναντήσεις».

LaΜΠΟΥΑΤ

«Απόψε τραγουδάμε»

Φανταστείτε το κοινό σαν μια μεγάλη χορωδία να τραγουδά κλασικές επιτυχίες του ελληνικού έντεχνου τραγουδιού. Με την από σκηνής καθοδήγηση της μουσικού και καθηγήτριας Φωνητικής Νένης Ζάππα.

​​LaΜΠΟΥΑΤ, Συγγρού 338, κάθε Κυριακή στις 8 μ.μ. Κρατήσεις στο 2109519219

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Μαύρο Θέατρο

Στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, το Μαύρο Θέατρο της Πράγας (Black Theatre Jiri Srnec) παρουσιάζει το έργο «Antologia» έως και τις 28 του μήνα. Σκηνές από την «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων», το «Ιπτάμενο ποδήλατο», τον «Πίτερ Παν» και άλλα διάσημα έργα του Jiri Srec.

​​Ηρώων Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς,

τηλ. 210 4143310

ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Θεατρικό bazaar

Είναι οι μέρες των bazaar, των αγορών, των συναντήσεων. Στεκόμαστε σε ένα που έχει ξεχωριστή ιδιαιτερότητα. Φιλοξενείται αύριο, Κυριακή, στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και διοργανώνεται από το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Από τις 3 μ.μ. ώς τις 9 το βράδυ στο ισόγειο, θα υπάρχει bazaar θεατρικού υλικού, με λαχειοφόρο αγορά και εκπλήξεις.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

Παύλος Σάμιος

Εως τις 11 Ιανουαρίου συνεχίζεται στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς η αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Παύλου Σάμιου «Ζωγραφική απολογία». Ο καλλιτέχνης παρουσιάζει για πρώτη φορά τα έργα που δημιούργησε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, καθώς και μια επιλογή από τα πιο αντιπροσωπευτικά του, πολλά από τα οποία προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές.

​​Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου,

τηλ. 210-34.53.111

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Η ΚΟΑ στο Gazarte

Mελωδίες  και τραγούδια από χριστουγεννιάτικες ταινίες, όπως το «Πολικό Εξπρές», o «Ψαλιδοχέρης» και το «The Bells of St Mary’s» θα ερμηνεύσουν το βράδυ της Δευτέρας στο Gazarte τα οκτώ μέλη του Συνόλου Μουσικής Δωματίου Ενωδον της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Στη συναυλία συμμετέχουν η υψίφωνος Βάσια Ζαχαροπούλου, σταθερή συνεργάτις του συνόλου, και ο τενόρος Χρήστος Κεχρής.

​​Gazarte, Βουτάδων 32-24.

Ωρα έναρξης 9 μ.μ.

ΣΤΕΓΗ

Εντα Γκάμπλερ

Το κλασικό έργο του Ιψεν «Εντα Γκάμπλερ» θα παρουσιάζεται από τη Δευτέρα (22/12) έως τις 30 του μήνα στη Στέγη, σε μια φρέσκια και αναπάντεχη εκδοχή από τον Μιχάλη Κωνσταντάτο. Ο σκηνοθέτης με σημαντικές εμπειρίες και διακρίσεις από τον χώρο του κινηματογράφου, σε συνεργασία με τη Γιώτα Αργυροπούλου (η οποία ερμηνεύει τον κεντρικό ρόλο), ξαναγράφουν το έργο με τη μορφή κινηματογραφικού σεναρίου και το φέρνουν στο σήμερα.

​​Ωρα έναρξης 9 μ.μ. Στέγη Γραμμάτων

και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση,

Λ. Συγγρού 107-109

ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΤΑ

«Λίλιομ»

Το έργο του Ούγγρου συγγραφέα Φέρεντς Μόλναρ «Λίλιομ» κάνει πρεμιέρα απόψε στο θέατρο Πόρτα σε απόδοση και σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου. Πρωταγωνιστεί ο Γιώργος Χρυσοστόμου στον ρόλο του γοητευτικού, βίαιου και αλαζόνα αλήτη Λίλιομ, πλαισιωμένος από τις Αννα Καλαϊτζίδου, Φιλαρέτη Κομνηνού κ.ά. Τη μουσική υπογράφει ο Κορνήλιος Σελαμσής.

​​Μεσογείων 59. Σάββατο και Πέμπτη

στις 9.15 μ.μ., Κυριακή στις 7 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή