Γιορτές κόντρα σε θεούς και δαίμονες

Γιορτές κόντρα σε θεούς και δαίμονες

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχουν πάψει να είναι «συνηθισμένα» τα Χριστούγεννα εδώ και κάμποσα χρόνια στην Ελλάδα και ακόμα περισσότερο στην Αθήνα. Στην πραγματικότητα, η αίσθηση μιας εορταστικής «κανονικότητας» μας εγκατέλειψε από τον Δεκέμβριο του 2008. Στην αρχή η φλεγόμενη πρωτεύουσα και το φλεγόμενο χριστουγεννιάτικο δέντρο, για να ακολουθήσει η παρατεταμένη και αδυσώπητη οικονομική ύφεση.

Φέτος, θεωρητικά θα παίρναμε μια ιδέα για το πώς είναι να αλλάζει κάπως η ατμόσφαιρα, όμως μας πρόλαβαν οι πολιτικές εξελίξεις.

Παρ’ όλα αυτά η Αθήνα δείχνει αποφασισμένη να γιορτάσει. Η αγορά θεαμάτων, συνεπικουρούμενη από άλλες πρωτοβουλίες μικρότερου βεληνεκούς αλλά με μεγαλύτερη δυνατότητα αιφνιδιασμού, δεν κατεβάζει διακόπτες. Το αντίθετο. Στην «Κ» συγκεντρώσαμε ένα βασικό πακέτο εκδηλώσεων που δίνουν τον τόνο της χριστουγεννιάτικης πρωτεύουσας. Καλές γιορτές σε όλους!

• Χριστούγεννα στην αγγλικανική εκκλησία. Είναι εμπειρία οι συναυλίες στον ναό του Αγίου Παύλου, πόσο μάλλον στη διάρκεια των εορτών. Απόψε το εξειδικευμένο στην μπαρόκ μουσική φωνητικό σύνολο Corpus Minor, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γεράσιμου Χοϊδά, θα ερμηνεύσει καντάτες και μοτέτα των Diedrich Buxtehude, Georg-Philipp Telemann, Johann Christoph Bach, αλλά και χριστουγεννιάτικες άριες της εποχής μπαρόκ. Φιλελλήνων 27, 8.30 μ.μ.

• H Λυρική στο Πεδίον του Αρεως! Με μια λαμπερή χριστουγεννιάτικη συναυλία η Εθνική Λυρική Σκηνή μάς δίνει ραντεβού την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου στις 5 το απόγευμα στο Πεδίον του Αρεως για μία και μοναδική συναυλία με τη συμμετοχή καταξιωμένων μονωδών, της Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ και μικρού μουσικού συνόλου.

• Τσίρκο για όλη την οικογένεια. Τα ακροβατικά συναντούν τη σύγχρονη τέχνη στο τσίρκο για όλες τις ηλικίες του Ορελιάν Μπορί, που παρουσιάζεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Ακροβάτες, θεατρικές μηχανές, εικόνες γεμάτες ποίηση και μαγεία, πνευματικές αναφορές στον σουφισμό, εικόνες από το σύγχρονο Μαρόκο και μια μυθική ιστορία του 16ου αιώνα. Κεντρική Σκηνή, 28 -30 Δεκεμβρίου, 8.30 μ.μ.

• Πρωτοχρονιάτικο μουσικόραμα σε παγκόσμια πρώτη. Το «Δώδεκα παρά δώδεκα» του Ευγένιου Τριβιζά σε δώδεκα σκηνές και μία κλεψύδρα σε μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου «προσγειώνεται» στο Μέγαρο Μουσικής. Η συνάντηση του παλιού και νέου χρόνου με δεινόσαυρους, Ρωμαίους εκατόνταρχους και ένα λευκό μονόκερο, ένα βράδυ πρωτοχρονιάς, λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα, στον προθάλαμο του χωροχρόνου. Για παιδιά από 4 ετών και άνω. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Αλεξάνδρας Τριάντη, παραστάσεις έως και 30 Δεκεμβρίου.

• «Καρυοθραύστης» στο Ολύμπια. Η δημοφιλής και άκρως εορταστική παράσταση επιστρέφει μέσα στην περίοδο των γιορτών στο θέατρο Ολύμπια με το Μπαλέτο και την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής υπό τη διεύθυνση των Γιώργου Βράνου και Ζωής Τσόκανου. Ολύμπια, έως τις 11 Ιανουαρίου.

• Η μεγάλη χριστουγεννιάτικη συναυλία των Μουσικών Συνόλων της ΝΕΡΙΤ. Εορταστικό πρόγραμμα με κλασικά, παραδοσιακά και σύγχρονα έργα που έχουν συνδεθεί με τον εορτασμό των Χριστουγέννων σε όλο τον κόσμο. Τρίτη 23 Δεκεμβρίου, θέατρο Badminton, 9 μ.μ.

• Η «Σταχτοπούτα» του Σεργκέι Προκόφιεφ με το Μπαλέτο της Εθνικής Οπερας του Κιέβου. Πλούσια σκηνικά, υποβλητικοί φωτισμοί, λαμπερά κοστούμια, πολλά υποσχόμενοι σολίστ και το corps de ballet του Μπαλέτου της Εθνικής Οπερας του Κιέβου, σε μια φιλόδοξη παραγωγή που απευθύνεται εξίσου σε μικρούς και μεγάλους. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Χρήστου Λαμπράκη, παραστάσεις έως και 28 Δεκεμβρίου.

• Τα αδύνατα γίνονται δυνατά. Λαστιχένια σώματα, ανθρώπινοι πύργοι, εναέριοι στροβιλισμοί και πολλά ακόμη στην παράσταση «Splendid» του Εθνικού Θεάτρου Ακροβατών της Κίνας. Θέατρο Badminton, από τις 26.12.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή