Η «τιτανομαχία» του στίβου

4' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σεργκέι Μπούμπκα εναντίον Σεμπάστιαν Κόου. «Τσάρος» εναντίον λόρδου. Δύο Oλυμπιονίκες και ρέκορντμεν, ένας του επί κοντώ και ένας των μεσαίων αποστάσεων θα επιδοθούν σε έναν εκλογικό μαραθώνιο που θα έχει για τερματισμό τον Αύγουστο του 2015, στο Πεκίνο και για έπαθλο την προεδρία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κλασικού Αθλητισμού (IAAF).

Oπως έκαναν και καριέρα στους στίβους, ο Λόρδος Κόου ξεκίνησε δυνατά την «κούρσα» της διαδοχής του Λαμίν Ντιάκ, ανακοινώνοντας ήδη την υποψηφιότητά του και το μανιφέστο του, ενώ ο Μπούμπκα περιμένει να ξεκαθαρίσουν πρώτα οι αντίπαλοί του. Ακριβώς όπως έπραττε και στα στάδια. Πρώτα ολοκλήρωναν οι άλλοι τα άλματα και ύστερα άρχιζε αυτός…

Και οι δύο γαλουχήθηκαν σε διαφορετικές κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες. Ο αθλητισμός τους έφερε κοντά, τους έκανε φίλους και, τώρα, αντιπάλους. «Με λένε Σεργκέι και ο αθλητισμός είναι η δεύτερη φύση μου. Γυμνάζομαι από μικρό παιδί και είμαι αποφασισμένος να πετύχω τα καλύτερα», είχε δηλώσει ο Μπούμπκα στην πρώτη του συνέντευξη. Τότε, ο Κόου ήταν, ήδη, χρυσός Ολυμπιονίκης. «Εχω τον αθλητισμό στο DNA μου», διαλαλούσε από τότε ο Βρετανός πρωταθλητής των δρόμων ημιαντοχής. Αυτή τη δήλωση την επαναλαμβάνει και σήμερα, σε κάθε ευκαιρία.

Τις συλλογές των διακρίσεών τους θα τις ζήλευε κάθε αθλητής. Ο Λόρδος Κόου θεωρείται από τους κορυφαίους αθλητές μεσαίων αποστάσεων όλων των εποχών, με δύο χρυσά ολυμπιακά μετάλλια στα 1.500 μέτρα και δύο αργυρά στα 800, καθώς και αλλεπάλληλα παγκόσμια ρεκόρ. Ο «Τσάρος των αιθέρων» διαθέτει ακόμα μεγαλύτερο παλμαρέ: είναι ο καλύτερος επικοντιστής όλων των εποχών και ο… ρέκορντμαν των ρεκόρ με 17 παγκόσμια στον ανοιχτό και 18 στον κλειστό. Εχει μόνο ένα χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο αλλά έξι σερί φορές χρίστηκε παγκόσμιος πρωταθλητής.

Ο, κατά επτά χρόνια μεγαλύτερος, Σεμπάστιαν Κόου μπήκε πρώτος στον στίβο της πολιτικής. Από το 1992 έως το 1997 διετέλεσε βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος στη Βρετανία και το 2000 έγινε βαρώνος. Ο Σεργκέι Μπούμπκα ακολούθησε το 2002 με την εκλογή του στο ουκρανικό κοινοβούλιο, με την παράταξη του, τότε, προέδρου Λεονίντ Κούτσμα, όπως και το 2006 για να ενταχθεί αργότερα στο κυβερνών «Κόμμα των Επαρχιών», διατελώντας, στη συνέχεια, και σύμβουλος του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Ο Ουκρανός δεν έχει τίτλο ευγενείας αλλά από το 2001 ζει σε βίλα στο Μονακό, συναναστρέφεται με «γαλαζοαίματους», διαθέτει μεγάλη οικονομική επιφάνεια και η φήμη που τον ακολουθεί είναι πως «ό,τι αγγίζει γίνεται χρυσός».

Οι ηγετικοί χαρακτήρες τους έχουν οδηγήσει σε επιτελικές θέσεις. Η δόξα του παρελθόντος έχει εξαργυρωθεί με ταχεία ανέλιξη στην ιεραρχία του παγκόσμιου αθλητισμού. Το 2007 ο Κόου αναδείχθηκε αντιπρόεδρος της IAAF, ενώ είχε ήδη αναλάβει επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, τους οποίους έφερε εις πέρας με μεγάλη επιτυχία. Το 2011 επανεξελέγη αντιπρόεδρος στην ομοσπονδία του στίβου και τώρα δείχνει έτοιμος για το μεγάλο… άλμα.

Παράλληλη είναι η πορεία και του Σεργκέι Μπούμπκα στην IAAF. Μόλις άφησε το κοντάρι έγινε μέλος της εκτελεστικής επιτροπής (2001) και το 2007, όπως και το 2011, αναδείχθηκε και αυτός αντιπρόεδρος.

Αμφότεροι είναι πρόεδροι των εθνικών τους ολυμπιακών επιτροπών αλλά μόνο ο Σεργκέι Μπούμπκα απολαμβάνει μία θέση στο «ανάκτορο» της Λωζάννης καθώς από το 1999 αποτελεί μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Πέρσι, μάλιστα, διεκδίκησε την προεδρία της ΔΟΕ αλλά απέτυχε παταγωδώς, παίρνοντας μόλις 4 ψήφους από ένα σύνολο 92 ψηφοφόρων.

Βλέψεις για την προεδρία της ΔΟΕ έχει και ο Σεμπάστιαν Κόου, κάτι που αποτελεί κοινό μυστικό. Γι’ αυτή, όμως, δεν βιάζεται. Πρέπει πρώτα να γίνει μέλος στο κλαμπ των «αθανάτων», κάτι που θα καταφέρει αν εκλεγεί στην προεδρία της IAAF.

Το παρασκήνιο των κινήσεων των δύο ανδρών

Μπορεί να εκκρεμεί η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Σεργκέι Μπούμπκα, αλλά η μάχη στο παρασκήνιο για το ύπατο αξίωμα της IAAF έχει αρχίσει για τα καλά. Ως πρώην βουλευτές γνωρίζουν και οι δύο πως διεξάγεται μια προεκλογική εκστρατεία και, ήδη, σχηματίζουν τα στρατόπεδά τους.

Ο «Τσάρος των αιθέρων» βρίσκεται με μία… βαλίτσα στο χέρι και ποντάροντας στην ευγενή προσωπικότητα και την αναγνωρισιμότητά του έχει ξεκινήσει τις επαφές με παράγοντες ανά τον κόσμο. Ο Σεμπάστιαν Κόου φέρεται να εξασφάλισε τη στήριξη του προέδρου της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ αλλά και των μεγάλων διεθνών ΜΜΕ. Τα αγγλόφωνα μέσα ενημέρωσης, μάλιστα, έχουν αρχίσει να φτιάχνουν «κλίμα», καθώς μεταδίδουν ότι ο Ουκρανός ετοιμάζεται ακόμη και για «βρώμικο πόλεμο» κατά του λόρδου Κόου, με αντικείμενο κυρίως τις πολλές ασχολίες του Βρετανού. Η παλιά φιλία ανήκει στο παρελθόν.

Ο εμφύλιος πόλεμος της Ουκρανίας τοποθετεί πιο ψηλά τον πήχυ των δυσκολιών για τον επικοντιστή. Η στήριξη που ο «Τσάρος των αιθέρων» παρείχε στο παλαιό καθεστώς του Κιέβου (του Βίκτορ Γιανουκόβιτς) και στις φιλορωσικές αποσχιστικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία περιόρισαν σημαντικά τους φίλους του στη Δύση. Ωστόσο, ο Ουκρανός «αθάνατος» έχει αποδείξει ότι διαθέτει ικανότητες ελιγμών στο πολιτικό πεδίο, αφού κατάφερε να έχει στο πλευρό του τον Βιτάλι Κλίτσκο, τον ισχυρό (κυριολεκτικά) άνδρα της φιλοευρωπαϊκής πλευράς της Ουκρανίας, πρώην πυγμάχο και νυν δήμαρχο του Κιέβου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μπούμπκα έχει αρχίσει, ήδη, να συλλέγει υποστηρικτές από την ανατολική Ευρώπη. Το μίτινγκ, ύψους 1.000.000 δολαρίων, που διοργανώνει ο Ολυμπιονίκης κάθε χρόνο στην Ουκρανία αναμένεται να αποτελέσει ένα είδος διαφήμισης για την προσφορά του επικοντιστή στον κλασικό αθλητισμό. Το πρόσφατο σκάνδαλο συστηματικού ντόπινγκ στον ρωσικό αθλητισμό, στο οποίο ενέχονται άνθρωποι της IAAF, αποτελεί… δώρο εξ ουρανού για τον Σεμπάστιαν Κόου. Δεν είναι τυχαίο ότι στο μανιφέστο του υπάρχει εκτενής αναφορά για την καταπολέμηση των παράνομων ουσιών, ενώ έχει κάνει δηλώσεις και για τη σημασία της ρωσικής υπόθεσης. Στην πρόσφατη διαδικασία επιλογής για την πόλη που θα διοργανώσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2019, ο λόρδος ήταν επικεφαλής της επιτροπής αποτίμησης των υποψηφιοτήτων και, φέρεται, να στήριξε την Ντόχα, κάτι που δυσαρέστησε Αμερικανούς (Γιουτζίν) και Ισπανούς (Βαρκελώνη) αλλά ικανοποίησε τους Ασιάτες.

Αυτή την εποχή το «κλίμα» στον παγκόσμιο στίβο είναι ρευστό. Εφόσον ο Σεμπάστιαν Κόου και ο Σεργκέι Μπούμπκα φτάσουν μαζί στον… τερματισμό του Αυγούστου θα δούμε μία μάχη ανθρώπων που ξέρουν να κάνουν πρωταθλητισμό σε όλα τα επίπεδα. Για να κερδηθούν οι 213 ψήφοι των εκλεκτόρων της IAAF θα υπάρξει πολύ παρασκήνιο και για κανέναν από τους δύο η διαδικασία δεν θα αποτελέσει περίπατο. Μένει να δούμε ποιος θα… τρέξει γρηγορότερα ή ποιος θα πηδήξει υψηλότερα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή