Aναστέλλεται για 2 χρόνια ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Aναστέλλεται για 2 χρόνια ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αναστολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων για δύο χρόνια αποφάσισε η κυβέρνηση, μετά εισήγηση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη. Ταυτόχρονα τις επόμενες μέρες αναμένεται να κατατεθεί και τροπολογία που θα προβλέπει την αναστολή και του φόρου υπεραξίας μετοχών για μικρότερο χρονικό διάστημα μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Πάντως, ο φόρος υπεραξίας ακινήτων, η εφαρμογή του οποίου ξεκίνησε φέτος, δημιούργησε περισσότερα προβλήματα στην αγορά ακινήτων από ό,τι έσοδα για τα κρατικά ταμεία. Είναι ενδεικτικό ότι χρειάστηκαν τροπολογίες με εξαιρέσεις προκειμένου να ξεκινήσει η εφαρμογή του νόμου, ενώ ακυρώθηκαν εκατοντάδες συμβόλαια. Η δε εγκύκλιος που εκδόθηκε για την εφαρμογή του νόμου, αποτελεί ακόμη μία περίπτωση απίστευτης γραφειοκρατίας για όλους τους εμπλεκόμενους στις αγοραπωλησίες. Η εξέλιξη αυτή ανάγκασε τον κ. Μαυραγάνη να προχωρήσει στην αναστολή του νόμου για δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, με διάταξη που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, μετά από διαπραγμάτευση με την τρόικα, προβλέπεται η αναστολή της εφαρμογής του φόρου υπεραξίας από μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016. Οπως υποστηρίζει το υπουργείο, η ρύθμιση αποβλέπει στην τόνωση της αγοράς ακινήτων και θα δώσει αποφασιστική ώθηση για την περαιτέρω ανάκαμψη την ελληνικής οικονομίας. «Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε συνέχεια άλλων μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση προς την ίδια κατεύθυνση, όπως η δραστική μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων από το 10% στο 3%», συμπληρώνει το υπουργείο Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι η απόφαση για τη διετή αναστολή του φόρου υπεραξίας δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, καθώς στον προϋπολογισμό του 2015 είχαν προβλεφθεί έσοδα μόλις 4,990 εκατ. ευρώ, ενώ στον τρέχοντα προϋπολογισμό τα έσοδα είναι μηδενικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος υπεραξίας επιβάλλεται με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά. Επιβαρύνει τον πωλητή, ενώ ο αγοραστής οφείλει φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Μετά τις τροποποιήσεις που έγιναν προκειμένου να αρθούν οι αντιδράσεις βουλευτών και αγοράς:

–  Προβλέπεται αφορολόγητο όριο 25.000 ευρώ εφόσον ο φορολογούμενος διακράτησε το ακίνητό του για πέντε τουλάχιστον έτη.

–  Οσοι μεταβιβάσουν ακίνητα τα οποία έχουν στην κατοχή τους πριν από το 1995 απαλλάσσονται από τον φόρο υπεραξίας.

Μετοχές

Σε προσωρινή αναστολή του φόρου υπεραξίας για τις μετοχές και την αλλαγή των διατάξεων για τον επαγγελματία επενδυτή προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών. Ηδη ενημερώθηκαν τα μέλη του ΣΜΕΧΑ το απόγευμα της Πέμπτης κατά τη διάρκεια του διοικητικού συμβουλίου ότι ο υπουργός Οικονομικών θα καταθέσει άμεσα τροπολογία για τις παραπάνω διατάξεις. Να σημειωθεί ότι η διάταξη για τον «επαγγελματία επενδυτή» δεν υφίσταται σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

Σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα, επαγγελματίας επενδυτής θεωρείται αυτός που αθροιστικά: α) πραγματοποίησε κατά μέσο όρο τουλάχιστον 10 συναλλαγές συνολικής αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ ανά τρίμηνο στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων και β) η αξία του χαρτοφυλακίου που περιλαμβάνει καταθέσεις μετρητών συν τίτλους και υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ θα φορολογείται συνολικά με 26%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή