Ιδανική γυναίκα: Η αντροπαρέα του «Κοινού Παρανομαστή» την περιγράφει

Ιδανική γυναίκα: Η αντροπαρέα του «Κοινού Παρανομαστή» την περιγράφει

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει ιδανική γυναίκα; Κι αν ναι, από τι υλικό είναι πλασμένη;  Είναι στα απλά που κρύβεται η ανεξιχνίαστη γοητεία της φύσης μας ή στα σύνθετα που κάποτε μας θυματοποιούν και άλλοτε μας στέφουν κυρίαρχες του παιχνιδιού;

Σε τέτοιες ερωτήσεις, συνήθως, τις πιο σοφές απαντήσεις τις δίνουν οι άντρες.  

Οι 4 πρωταγωνιστές του «Κοινού παρονομαστή», ενός παρονομαστή που λέγεται ευτυχία, εξηγούν ποια χαρακτηριστικά φτιάχνουν την ιδανική γυναίκα.  Έτσι, όπως την «αναζητούν» οι χαρακτήρες της νέας ταινίας  του Σωτήρη Τσαφούλια, αλλά και έτσι όπως την «εντοπίζουν» με τα δικά τους μάτια στις ζωές τους και στο σήμερα. 

Αντώνης Αντωνίου: «Στον “Κοινό παρονομαστή” είμαι ο πατέρας. Ο καλός μπαμπάς που συμβολίζει τη γενναιοδωρία και την κατανόηση. Αν υπάρχει ιδανική γυναίκα; Φυσικά! Για κάθε άντρα υπάρχει η ιδανική και είναι η μάνα μας. Μετά υπάρχουν αναλαμπές και εξαιρέσεις. Επί της ουσίας τώρα, η ιδανική γυναίκα είναι η αληθινή γυναίκα, εκείνη που μπορεί να αγαπήσει, να κατανοήσει, να συνθέσει τα όσα συμβαίνουν γύρω της και να συγχωρέσει, ένας άνθρωπος που είναι δημιουργικός, ένας άνθρωπος για να θαυμάζεις. Νομίζω η κατανόηση είναι το μεγαλύτερο προσόν και ο εγωισμός το μεγαλύτερο αγκάθι. Βέβαια, όταν γινόμαστε μπαμπάδες κοριτσιών, αλλάζει κι ο τρόπος σκέψης μας σε ό,τι αφορά το “ιδανικό”. Δεν το κάνεις συνειδητά, η φύση προβλέπει γι’ αυτό και με το που αποκτάς κορίτσι, αλλάζεις. Μπαίνεις στον αυτόματο πιλότο και βλέπεις τις γυναίκες διαφορετικά».

Βλαδίμηρος Κυριακίδης: «Για τον χαρακτήρα που υποδύομαι στην ταινία, η τοποθέτηση απέναντι σ’ αυτό που ονομάζουμε “ιδανική γυναίκα” είναι διαφορετική. Είναι ένας άνθρωπος πιο λαϊκός, συντηρητικός και brutal και γι’ αυτόν ιδανική γυναίκα είναι εκείνη που θα φροντίσει τον άντρα, το σπίτι, την οικογένεια, το sex, ένας ώμος να ακουμπήσει. Βέβαια, στη ζωή τα ιδανικά χαρακτηριστικά θα είναι πάντα το πνεύμα, η ευφυΐα, η λογική, όλα εκείνα που κρατάνε μία σχέση προσωπική, κοινωνική ή επαγγελματική. Νομίζω ότι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό σας, το οποίο μπορεί ταυτόχρονα να είναι το μεγαλύτερο προτέρημα και το μεγαλύτερο ελάττωμα σας είναι η υπερανάλυση και η σύνθεση. Αυτά κρατάνε μια σχέση, το σπίτι, την ισορροπία και αυτά μπορούν να τα καταστρέψουν».

Ρένος Χαραλαμπίδης: «Στην ταινία είμαι ο άνθρωπος που αυτό που ζητάει είναι μια ήσυχη ζωή. Αυτό και μια γυναίκα – επικίνδυνη χίμαιρα. Στη ζωή πάλι εκείνο που μετράει και κάνει μια γυναίκα ιδανική είναι το να ξέρει να είναι σύντροφος, να κάνει καλή παρέα. Αυτό δεν είναι άλλωστε η καλή πλευρά της ζωής μας; Καλή συντροφικότητα και καλή παρέα;  Το μεγαλύτερο προτέρημα που κάνει μία γυναίκα ιδανική, νομίζω είναι η αυτονομία της, η δύναμη της, ότι, στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται τους άντρες και αυτή είναι η γοητεία της. Το ελάττωμα, αν θέλετε, είναι η σύγχυση: όποτε τις βολεύει να είναι φεμινίστριες και όποτε τις βολεύει να είναι παραδοσιακές. Και δεν υπάρχει τίποτα πιο αντι-ερωτικό, από το να βλέπεις μια γυναίκα σε σύγχυση…».

Πυγμαλίων Δαδακαρίδης:  «Στην ταινία είμαι ο ρομαντικός της υπόθεσης. Γι’ αυτόν τον άνθρωπο, η λέξη γυναίκα αντιστοιχεί σε κάτι βαθιά ανθρώπινο, οικείο, στον πραγματικό έρωτα, στον ιδανικό σύντροφο. Στη ζωή και στα δικά μου μάτια η ιδανική γυναίκα είναι όμορφη ως άνθρωπος, γνωρίζει τις αξίες και τα ιδανικά που την κάνουν σημαντική, επιλέγει τον σωστό δρόμο που περιγράφει ένα συναίσθημα κι ακόμη κι αν παρεκτραπεί, ξέρει τον τρόπο να “γυρίσει”. Ιδανική είναι εκείνη που είναι μια ανοιχτή αγκαλιά για όλα, που αναγνωρίζει τον ρόλο της , που εμπεριέχει το κομμάτι “μάνα”, “αγωνίστρια”, που δεν συμπεριφέρεται άτσαλα στα συναισθήματα των ανθρώπων, που αντιλαμβάνεται το όμορφο και όχι το πρόστυχο. Εννοείται ότι παίζει ρόλο και η εξωτερική εμφάνιση, αλλά το ιδανικό είναι κυρίως θέμα “παιδείας”, κι όταν λέμε “παιδεία”, δεν εννοούμε τα πτυχία. Νομίζω ότι το μεγαλύτερο ελάττωμα σε μία γυναίκα είναι η έλλειψη όλων αυτών και τίποτα άλλο».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή