Μειώνονται τα περιθώρια συναίνεσης

Μειώνονται τα περιθώρια συναίνεσης

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό το βαρύ κλίμα που δημιούργησαν οι καταγγελίες Χαϊκάλη θα διεξαχθούν οι επόμενες δύο ψηφοφορίες στη Βουλή, που θα κρίνουν την ανάδειξη Προέδρου Δημοκρατίας ή την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Παρά το γεγονός ότι η συμπολίτευση πιθανολογεί την κατάρρευση των καταγγελιών, και μαζί με αυτές της εκλογικής δυναμικής των ΑΝΕΛ και του ΣΥΡΙΖΑ, είναι προφανές ότι τα περιθώρια συναίνεσης, εν μέσω τέτοιου κλίματος, περιορίζονται. Το Μαξίμου εξακολουθεί να δηλώνει ότι επιθυμεί την εκλογή Προέδρου και τη συνέχιση της σταθερής πορείας της χώρας, αν και στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά υπογράμμιζαν χθες ότι «ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ κάνουν ό,τι μπορούν για να οδηγήσουν τη χώρα στις κάλπες». Η πρόταση των «8» για συναινετική εκλογή Προέδρου, ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης και συμφωνία για διεξαγωγή εκλογών εντός του 2015, παραμένει, εκ των πραγμάτων, στο τραπέζι και δεν αποκλείεται να «επανακατατεθεί».

Στο γραφείο του κ. Σαμαρά έχουν κατατεθεί εισηγήσεις ακόμη και για τον ορισμό ημερομηνίας εκλογών μετά την εκλογή Προέδρου, για παράδειγμα μέσω δέσμευσης για τη διεξαγωγή τους τον προσεχή Νοέμβριο, πρόταση που ακόμη κι αν δεν ευδοκιμούσε θα ενίσχυε την πολιτική επιχειρηματολογία της Ν.Δ. κατά την προεκλογική περίοδο. Αντίστοιχο σενάριο φέρεται να συζητείται και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, με τη βεβαιότητα, σχεδόν, ότι κάτι τέτοιο δεν θα γινόταν αποδεκτό από τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και μέρος των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, του κ. Κουβέλη προεξάρχοντος.

Ωστόσο, το πρωθυπουργικό επιτελείο εμφανίζεται, μέχρι στιγμής, αμετακίνητο στη θέση ότι δεν μπορεί να είναι ο πρωθυπουργός επισπεύδων «ενδιάμεσων» λύσεων, ούτε βέβαια μπορεί να δεσμεύσει την κυβέρνηση σε ένα στενό χρονικό κοστούμι που, επί της ουσίας, θα συνιστά επέκταση της προεκλογικής περιόδου. Χθες, ο κ. Μ. Βορίδης, εκ των στελεχών που βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργικό πυρήνα, επεσήμανε ότι «η μόνη πρωτοβουλία που θέτει ένα θεσμικό πλαίσιο είναι η πρωτοβουλία των οκτώ ανεξάρτητων» προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «για την ημερομηνία των εκλογών, εκείνο που πρέπει να αποφύγουμε είναι να επιτείνουμε την πολιτική αστάθεια… Δεν μπορεί να υπάρξει μια ημερομηνία εκλογών που θα αναιρεί αυτή την επιδίωξη» σημείωσε, αφήνοντας ανοικτή την πόρτα για μία συμφωνία που θα περιλαμβάνει, εν γένει, συζήτηση για τον χρόνο των εκλογών εντός του 2015. «Μια συζήτηση (σ.σ. περί του χρόνου των εκλογών)… προφανώς κάποιες στιγμές θα ανοίξει. Μπορεί να λέμε ότι θα πάμε μέχρι το τέλος της θητείας, αλλά εμπειρικά ξέρουμε ότι καμία κυβέρνηση δεν πάει ώς το τέλος», είπε ο κ. Βορίδης.

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος για την Προεδρία κ. Στ. Δήμας αντιμετώπισε με ψυχραιμία τα νέα δεδομένα, αποφεύγοντας να εμπλακεί σε μία πρωτόγνωρη κομματική αντιπαράθεση, ασύμβατη όχι μόνον με τον ρόλο που του επιφυλάσσεται αλλά και με το πολιτικό παράδειγμα των τελευταίων πολλών ετών. Συνεργάτες του θεωρούν μονόδρομο την ανάληψη μιας πρωτοβουλίας εάν είναι να αυξηθεί η προεδρική πλειοψηφία, αν και πλέον εκφράζονται αμφιβολίες για τη δυνατότητα επίτευξης της ειδικής πλειοψηφίας των 180. Ηδη, χθες, ο κ. Β. Πολύδωρας επισημοποίησε ότι θα παραμείνει αρνητικός και στις επόμενες ψηφοφορίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή