Ο πολυπράγμων παράγοντας Γ. Αποστολόπουλος

Ο πολυπράγμων παράγοντας Γ. Αποστολόπουλος

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία ραδιοφωνική διαφήμιση ειδησεογραφικού ιστότοπου, μία βαριά ανδρική φωνή, με έντονα τα χαρακτηριστικά του μάγκα –με τον οποίο ο ακροατής καλείται, τελικά, να ταυτιστεί, όχι να γελάσει– εξηγεί ότι μπαινοβγαίνει άνετος στο γραφείο του πρωθυπουργού, στις συναντήσεις με την τρόικα, στα άδυτα των διεθνών κέντρων εξουσίας.

Στην περίπτωση της διαφήμισης, καταλαβαίνουμε ότι το μήνυμα αφορά το πόσο ενήμερο και μέσα στα πράγματα είναι το site. Ο Γιώργος Αποστολόπουλος όμως, το όνομα του οποίου στοιχειώνει από χθες την πολιτική επικαιρότητα, μοιάζει σχεδόν σαν έμπνευση από την πραγματική ζωή για τον χαρακτήρα αυτό.

Ο κ. Αποστολόπουλος, τον οποίο κατηγορεί ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Παύλος Χαϊκάλης ότι αποπειράθηκε να τον δωροδοκήσει με το ποσό των 2-3 εκατ. ευρώ για να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είχε ανέκαθεν διασυνδέσεις με την πολιτική και επιχειρηματική εξουσία του τόπου. Διατηρούσε στενές σχέσεις με το λεγόμενο «παλαιό ΠΑΣΟΚ» -ήταν γνωστός μάλιστα με την ονομασία Fritz-, είχε εργαστεί για την ΙΝΤΡΑΚΟΜ του Σ. Κόκκαλη, αλλά και για γνωστό επιχειρηματία που αντιμετωπίζει δικαστικές περιπέτειες. Το 2013-4, για περίπου ένα χρόνο, ήταν εξωτερικός συνεργάτης τράπεζας, με αντικείμενο την επαφή με ξένες τράπεζες.

Τις προσβάσεις του αυτές τις είχε μετατρέψει και σε διεθνή καριέρα, γράφοντας πολιτικές αναλύσεις (με θέμα κυρίως το ΠΑΣΟΚ) ως εξωτερικός συνεργάτης για την Deutsche Bank. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχέσεις του με τη γερμανική τράπεζα διερράγησαν το 2013 λόγω της τάσης του να παρουσιάζει τον εαυτό του ως έχοντα στενότερη σχέση και σημαντικότερη θέση σε αυτήν από ό,τι δικαιολογούσε η πραγματικότητα. Ατομα που έχουν συναναστραφεί μαζί του μιλούν για πρόσωπο που πάσχει από το σύνδρομο του «παράγοντα», γνώστη της πιάτσας του Κολωνακίου και της τέχνης της παραγωγής… αέρα.

Οι ιδιότητές του αυτές τον έχρισαν ιδανικό υποψήφιο για τον ρόλο του μεσάζοντα προς τις αγορές στις αυξανόμενα απελπισμένες μέρες του χειμώνα του 2009-2010. Η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, νιώθοντας τη θηλιά της χρεοκοπίας να σφίγγει γύρω από τον λαιμό της, αναζητούσε την περίοδο εκείνη οποιαδήποτε οδό χρηματοδότησης του ελληνικού χρέους ήταν δυνατό να βρεθεί.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε πάνω από μία φορά με τον κ. Αποστολόπουλο. Την περίοδο εκείνη, ο πολυπράγμων παράγοντας ήταν άτυπος συνεργάτης του Νίκου Αθανασάκη, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού, και κυκλοφορούσε συχνά στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Βουλή.

Στον κ. Παπακωνσταντίνου συστήνεται ως στέλεχος του χρηματοπιστωτικού τομέα, γενικά και αόριστα. Μιλώντας με πρόωρη οικειότητα, λέει στον υπουργό ότι μπορεί να βρει αγοραστές για το ελληνικό χρέος, μεταξύ των οποίων και η Deutsche Bank, αλλά και αμερικανικές τράπεζες. Οταν ερωτάται με ποιο τρόπο, είναι ασαφής, υποσχόμενος περαιτέρω εξηγήσεις στο μέλλον, αφού η κυβέρνηση θα έδινε το πράσινο φως. Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν συγκινείται και το ζήτημα δεν προχωρά.

Στη συνέχεια, ο κ. Αποστολόπουλος αλλάζει στρατόπεδο. Με τη σφραγίδα του «ανθρώπου της Deutsche», αναλαμβάνει ρόλο οικονομικού συμβούλου στη Νέα Δημοκρατία. Σύμφωνα με τον Πάνο Καμμένο, γνωρίστηκε μαζί του στο  γραφείο  του Αντώνη  Σαμαρά, με  τις συστάσεις να κάνει ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης.

Ο κ. Σταμάτης, κατά τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, του υποδεικνύει τον κ. Αποστολόπουλο ως μάρτυρα κατά του Ανδρέα (Αντρίκου) Παπανδρέου στην τραγελαφική υπόθεση των CDS. O κ. Σταμάτης αντιτείνει ότι ο κ. Καμμένος του παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνάς του επί του θέματος, τα οποία βρήκε ανεπαρκή, και ότι αυτή ήταν η αιτία του πρώτου ρήγματος στις σχέσεις του με τη Ν.Δ.

Σε κάθε περίπτωση, στην αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση του Ανδρέα Παπανδρέου του νεότερου κατά του κ. Καμμένου, ο κ. Αποστολόπουλος θα είναι μάρτυρας υπεράσπισης. Με έγγραφη κατάθεσή του, στην οποία αναφέρεται στον ρόλο του ως συνεργάτη του κ. Αθανασάκη, μιλάει για τη συνέντευξη Στρος-Καν (σχετικά με τις επαφές του με τον Γ. Α. Παπανδρέου) και επικαλείται άλλες δημόσιες πηγές για να κατηγορήσει τον τέως πρωθυπουργό ότι είχε διαθέσιμη λύση για το χρέος που θα απέτρεπε την προσφυγή στο μνημόνιο και την απέρριψε, με σκοπό να κερδοσκοπήσει.

Είναι πλέον σύμβουλος του Πάνου Καμμένου και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Η φωτογραφία που δημοσιεύθηκε χθες, στην οποία συμμετέχει σε συνάντηση Καμμένου – Τσίπρα τον Μάρτιο του 2013, δείχνει πόσο στενή ήταν η σχέση τους. Χθες, πάντως, σε ανακοίνωσή του, ο κ. Αποστολόπουλος καταφέρθηκε εναντίον του κ. Καμμένου, μιλώντας για «μανιώδη σόουμαν πολιτικό αρχηγό».

Ο Κυριάκος Τόμπρας, ανιψιός του αείμνηστου Φάνη Τόμπρα και πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού σωματείου στήριξης δανειοληπτών «Υπέρβαση», που γνώρισε τον κ. Αποστολόπουλο όταν ήταν και οι δύο σύμβουλοι του αρχηγού των ΑΝΕΛ, μιλάει για άτομο που «δεν είχε ποτέ ούτε γραφείο ούτε κάρτες. Με μετρητά αποκλείεται να δωροδόκησε. Ισως με bitcoin».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή