Διαβεβαίωση Λοβέρδου για τις μετεγγραφές

Διαβεβαίωση Λοβέρδου για τις μετεγγραφές

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διαβεβαίωση ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που βάζει φρένο στις μετεγγραφές προς τις Αρχιτεκτονικές ΕΜΠ και ΑΠΘ, αφορά μόνο τις δύο σχολές που προσέφυγαν, έδωσε χθες ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους γονείς των περίπου 10.000 φοιτητών που πήραν μετεγγραφή. Παρ’ όλα αυτά, στο υπουργείο Παιδείας υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο νέων προσφυγών στο ΣτΕ και από άλλα Τμήματα ΑΕΙ κατά των μετεγγραφών, με το αιτιολογικό ότι επιβαρύνονται υπέρμετρα από τον αριθμό των μετεγγραφόμενων φοιτητών.

Ειδικότερα, χθες ο κ. Λοβέρδος δήλωσε (Ρ/Σ 9,84) ότι «όσες μετεγγραφές έχουν γίνει, έχουν γίνει. Οσα τμήματα και σχολές έχουν ολοκληρώσει αυτόν τον κύκλο των μετεγγραφών, αυτό έχει τελειώσει και δεν γυρίζει πίσω». Ομως, πρόσθεσε ότι «για όσα τμήματα θα προσφύγουν τώρα, θα δημιουργηθεί μπέρδεμα και οπωσδήποτε καθυστέρηση στη διαδικασία των μετεγγραφών. Και αυτό δεν είναι καλό γιατί η απόφαση θα ληφθεί τον Φεβρουάριο, και αυτό θα αφήσει πάρα πολύ κόσμο σε εκκρεμότητα». Για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2015-16 αναμένεται να τεθεί ποσοτικός περιορισμός στον αριθμό των μετεγγραφών επί του αριθμού εισακτέων σε κάθε σχολή, με κριτήριο πόσους φοιτητές η κάθε σχολή αντέχει να εκπαιδεύει με βάση το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό και τις υποδομές της.

Πάντως, η εξέλιξη στο ΣτΕ έχει προκαλέσει αντιδράσεις γονέων φοιτητών υπό μετεγγραφή που βάλλουν κατ’ αρχήν κατά των ηγεσιών των δύο αρχιτεκτονικών σχολών. «Το ΣτΕ ανέστειλε την εφαρμογή των δύο υπουργικών αποφάσεων προς αποτροπή ανεπανόρθωτης βλάβης στη λειτουργία των Αρχιτεκτονικών. 

Ωστόσο, δεν ελήφθη υπόψη η ανεπανόρθωτη βλάβη που προκαλείται στους φοιτητές που είχαν συμπληρώσει καλόπιστα, με βάση τον νόμο των μετεγγραφών, τα μηχανογραφικά τους τον Ιούλιο 2014 και οι οποίοι επέλεξαν να δηλώσουν κατά προτεραιότητα περιφερειακές Αρχιτεκτονικές, αντί να δηλώσουν άλλες σχολές στην περιφέρεια της κατοικίας των γονιών τους με χαμηλότερα μόρια εισαγωγής. Από την άλλη, οι οικογένειες των φοιτητών που ζητούν μετεγγραφή στις Αρχιτεκτονικές ΕΜΠ και ΑΠΘ δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν τα παιδιά στις σχολές εισαγωγής. Ακόμα και ένα ελάχιστο ποσοστό παιδιών των οποίων οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να τα στηρίξουν οικονομικά για να σπουδάσουν στην επαρχία, χάνουν το πρώτο έτος σπουδών, διότι έχουν χάσει ήδη το πρώτο εξάμηνο και δεν έχουν το δικαίωμα ούτε μπορούν να παρακολουθήσουν τα εργαστηριακά μαθήματα του β΄ εξαμήνου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Γονέων Φοιτητών Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ και ΑΠΘ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή