Νέο είδος βουλευτικής ασυλίας

Νέο είδος βουλευτικής ασυλίας

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο σχολείο δεν πρέπει να τα πήγαινε και πολύ καλά με τα μαθηματικά, αλλιώς δεν εξηγείται. Ο Π. Μελάς, ακόμη και τώρα, που λευκάνθηκε η κεφαλή του, δεν έχει καταλάβει πώς λειτουργουν οι πιθανότητες. Πριν από την ψηφοφορία έλεγε πως «κατά 80% θα ψηφίσει Σταύρο Δήμα». Μετά την ψηφοφορία, στους σοκαρισμένους από το «παρών!» του, απάντησε με μεγάλη φυσικότητα: «Σας είχα πει κατά 80%. Ε, σήμερα πέτυχα το 20%»!

Περίπου όπως συμβαίνει με κάποιες όμορφες ξανθές, των οποίων οι συνοδοί κάνουν πως δεν άκουσαν όταν ανοίγουν το στόμα τους και εκτοξεύουν «μαργαριτάρια», έτσι και οι κυβερνητικοί γαμπροί της προεδρικής εκλογής καθόλου δεν κακοχαρακτήρισαν τον βουλευτή. Μέχρι να τελειώσουν οι ψηφοφορίες, βλέπετε, οι ανεξάρτητοι του Κοινοβουλίου απολαμβάνουν ένα νέο είδος βουλευτικής ασυλίας. Και έτσι, ο ανεξάρητος Γ. Κουράκος, που μέχρι πριν από μερικές μέρες είχαν ξεχάσει στη Ν.Δ. ποιο είναι το μικρό του όνομα, τώρα μπορεί να λέει πως «θέλω να με πείσει ο Σαμαράς πως δεν θέλει εκλογές, αλλιώς δεν ψηφίζω». Ο Θωμάς Ψύρρας της ΔΗΜΑΡ, που μόνο στη Λάρισα και στο καφέ της Βουλής ήξεραν πως είναι βουλευτής, απαιτεί για να ψηφίσει να συμφωνήσει η Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και ο Κ. Γιοβανόπουλος από τους ΑΝΕΛ απαξιοί να παραστεί στην ψηφοφορία και όταν τον ρωτούν, λέει πως η απουσία του είναι μια «συνειδητή κραυγή επίκλησης του κοινού νου»!

Βλέπετε, αυτές τις μέρες, όλοι τιμούν τους ανεξάρτητους βουλευτές, αφού από αυτούς εξαρτάται η πολιτική επιβίωση των υπολοίπων. Και έτσι, την αναποφάσιστη Κατερίνα Μάρκου λέγεται πως ανέλαβε να την προσεγγίσει ο γιος του Σταύρου Δήμα, Χρίστος, που πρωτομπήκαν στη Βουλή μαζί το 2012. Μετά το δείπνο των δυο τους, ο νεαρός βουλευτής κατάφερε να ξεκολλήσει τη νεαρή βουλευτίνα από την ξέρα των αναποφάσιστων και να τη σύρει στα «γαλάζια» προεδρικά ύδατα. Πράγμα που πολύ θα ήθελαν να είχαν καταφέρει και τα δεξιόστροφα κυβερνητικά στελέχη που «χρεώθηκαν» τους άλλους ανεξάρτητους βουλευτές και έπαθαν πατατράκ με τον Γ. Κουράκο και μπλακ άουτ με τον Π. Μελά.

Αλλά ποιος μπορεί να ψέξει τους αναποφάσιστους; Καθώς το να σε φλερτάρουν είναι πάντοτε ωραίο, οι… νύφες του Κοινοβουλίου ψάχνουν πώς θα κρατήσει η καντάδα πιο πολύ και βρίσκουν τα πιο απίθανα προσχήματα για να μη δώσουν στους γαμπρούς ό,τι πολυτιμότερο έχουν – δηλαδή την ψήφο τους. Ο Β. Οικονόμου, ας πούμε, είπε πως στην πρώτη ψηφοφορία δεν θα ψηφίσει, αλλά για τις άλλες δεν το αποκλείει. Η στάση του θα εξαρτηθεί, λέει, από τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής! Ο Β. Καπερνάρος επίσης δυσκολεύεται να πει το «ναι»: «Καλός άνθρωπος ο Στ. Δήμας», λέει, «αλλά οι ψηφοφόροι μου δεν θέλουν να τον ψηφίσω». Και η Ελ. Κουντουρά, παρά τις αγκαλιές του Δ. Σταμάτη στη γιορτή της, παρά τους χαριεντισμούς με τον Αντ. Σαμαρά, συνεχίζει να αφήνει ένα μικρό αναστεναγμό αμφιβολίας στο τέλος κάθε φράσης, που παραπέμπει στο παλαιό διαφημιστικό σλόγκαν «…και αφήστε τους άλλους να αναρωτιούνται».

Φυσικά, υπάρχουν κι εκείνοι που περιμένουν τον λευκό ιππότη να έρθει από την Κουμουνδούρου. Η Χρυσούλα Γιαταγάνα, για παράδειγμα, λέει πως «δεν ψηφίζω Πρόεδρο, γιατί εγώ ξεκίνησα από το ΚΚΕ!». Αλλά παραλείπει να συμπληρώσει «…και ελπίζω να καταλήξω στον ΣΥΡΙΖΑ». Με εξίσου πολύπλοκο πλάνο κατεβαίνει και η Νίκη Φούντα, που σαν τον Γιώργο Φούντα, προς το παρόν φωνάζει «Πρόεδρε, φύγε, κρατάω μαχαίρι», αλλά μετά ίσως αλλάξει, γιατί όπως λέει, «μέχρι την τρίτη ψηφοφορία μπορεί και να ψηφίσω»!

Είναι, άλλωστε, μια ολόκληρη τέχνη το ν’ αφήνεις τους άλλους να ελπίζουν. Την οποία καλύτερα από όλους γνωρίζει ο πολύπειρος Βύρων Πολύδωρας, που με νόημα λέει πως «ίσως και να ψήφιζα για Πρόεδρο. Αλλα μόνο αν ήμουν ο 180ός!». Που σημαίνει αυτό ακριβώς που συνηθίζουν να λένε και τα κορίτσια γελώντας μεταξύ τους: «Ισως και να το σκεφτόμουν. Αλλά μόνο αν ήταν ο τελευταίος άνδρας πάνω στη Γη!».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή