Προβληματισμός εγχώριων και ξένων θεσμικών επενδυτών για τις πρόωρες εκλογές

Προβληματισμός εγχώριων και ξένων θεσμικών επενδυτών για τις πρόωρες εκλογές

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καθίζηση του χρηματιστηρίου στις συνεδριάσεις του Δεκεμβρίου είναι το αποτέλεσμα της καθολικής αποδοχής των επενδυτών ότι η χώρα δεν θα αποφύγει τις πρόωρες εκλογές. Από τις 9 Δεκεμβρίου που γίνεται γνωστή η απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει τη προεδρική εκλογή μέχρι και τις 19 Δεκεμβρίου έχουν αφαιρεθεί από τη χρηματιστηριακή αξία της αγοράς ακριβώς 20,647 δισ. ευρώ και ο Γενικός Δείκτης έχει βυθιστεί σε ποσοστό 14,82%. Η έντονη μεταβλητότητα ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της προτελευταίας χρηματιστηριακής εβδομάδας του Δεκεμβρίου.

Η εβδομάδα ξεκίνησε με ισχυρά κέρδη 1,45% του Γενικού Δείκτη τη Δευτέρα για να ακολουθήσει πτώση 0,26% την περασμένη Τρίτη. Ανοδικά κλεισίματα 3,33% και 1,47% αντίστοιχα κατεγράφησαν στις συνεδριάσεις της Τετάρτης και της Πέμπτης.

Την Παρασκευή έπειτα από συχνές εναλλαγές προσήμου ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε με οριακή άνοδο στα επίπεδα των 880 μονάδων.

Το χρηματιστήριο αλλά και η δευτερογενής αγορά ομολόγων αποτυπώνουν επακριβώς τον προβληματισμό των εγχώριων και ξένων θεσμικών επενδυτών ότι οι πρόωρες εκλογές θα φρενάρουν την ανάπτυξη τουλάχιστον για το πρώτο τρίμηνο του 2015. Ταυτόχρονα, μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων θα περιορίσει ή και θα αναστείλει τα επενδυτικά σχέδια για τη νέα χρονιά, αφού το ζητούμενο στη παρούσα φάση είναι να διασφαλισθούν οι ταμειακές ροές και να συνεχισθεί η αποπληρωμή των τραπεζικών υποχρεώσεων. Επίσης, η εκτόξευση των αποδόσεων 3ετών, 5ετών και 10ετών κρατικών ομολόγων προκαλεί εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις εισηγμένων εταιρειών με μέση κεφαλαιοποίηση 700 με 800 εκατ. ευρώ και άνω για την έκδοση νέων ομολογιακών δανείων. Με την παρούσα πολιτική κατάσταση ποιες επιχειρήσεις θα μπορούν να διαπραγματευτούν με ελληνικές ή και ξένες τράπεζες την αναδιάρθρωση του δανεισμού τους όταν κανείς δεν θα μπορεί να γνωρίζει τι θα συμβεί πολιτικά στη χώρα στα τέλη Φεβρουαρίου 2015. Οι αρρυθμίες στην πραγματική οικονομία έχουν αρχίσει να διαφαίνονται από τη μείωση της κατανάλωσης αλλά και το μούδιασμα σε πολλές επιχειρήσεις που ενώ θέλουν να ανεβάσουν ταχύτητα στην ανάπτυξη το 2015, τώρα θα πρέπει να κινηθούν με ψυχραιμία και κυρίως χωρίς επιχειρηματικό ρίσκο.

Εκπρόσωποι εταιρειών αλλά και διαχειριστές κεφαλαίων σε dealingrooms τραπεζών υποστηρίζουν στην «Κ» τα εξής: «όσο διαιωνίζεται η πολιτική αβεβαιότητα θα πνίγει επιχειρήσεις και νοικοκυριά υπονομεύοντας την ανάκαμψη της οικονομίας. Ηδη, το πολιτικό κλίμα, βοηθούσης της εορταστικής περιόδου, έχει συμβάλει στο πάγωμα αναπτυξιακών σχεδίων και ίσως επηρεάσει δυσμενώς τις λιανικές πωλήσεις τις επόμενες εβδομάδες». Στις πέντε χρηματιστηριακές συνεδριάσεις που υπολείπονται για να εκπνεύσει το 2014, η μεταβλητότητα θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο. Ο τζίρος έχει επιστρέψει στα γνωστά απαξιωτικά επίπεδα των προηγούμενων συνεδριάσεων χαμηλότερα των 100 εκατ. ευρώ. Οσον αφορά τη γεωγραφία των επενδυτών, υπάρχουν επενδυτές που εκτιμούν ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να υποχωρούν όσο η χώρα θα εισέρχεται στη σύντομη προεκλογική περίοδο του Ιανουαρίου. Υπάρχουν επενδυτές που βλέπουν αγοραστικές ευκαιρίες μετά την καταιγιστική πτώση που περιγράψαμε και τοποθετούνται επιλεκτικά στα παρόντα χρηματιστηριακά επίπεδα. Η πλειοψηφία των επενδυτών όπως έχει διαφανεί και από τα στατιστικά στοιχεία των συνεδριάσεων του Νοεμβρίου και του Οκτωβρίου παραμένει ανενεργό. Εχει αποδεχθεί τις φετινές μεγάλες ζημίες στα χαρτοφυλάκιά του που κορυφώθηκαν από το καλοκαίρι μέχρι και τώρα.

Οι εισηγμένες επιχειρήσεις που έχουν υψηλά ταμειακά διαθέσιμα προχωρούν αυτή την περίοδο σε διανομή προμερίσματος ή και επιστροφή κεφαλαίων προκειμένου να επιβραβεύσουν τους μετόχους τους για την υπομονή και την εμπιστοσύνη που έχουν δείξει τα τελευταία χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή