Αντιπαράθεση ΥΠΕΚΑ – Περιφέρειας Αττικής για τις διακοπές ρεύματος σε νοικοκυριά

Αντιπαράθεση ΥΠΕΚΑ – Περιφέρειας Αττικής για τις διακοπές ρεύματος σε νοικοκυριά

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Χωρίς κίνδυνο διακοπής ηλεκτροδότησης λόγω οφειλής». Η αναφορά αυτή σε προβεβλημένο σημείο του ειδικού Infographic με τίτλο «Οσα θέλετε να μάθετε για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο» που δημιούργησε η ΔΕΗ καθιστά παραπάνω από σαφή την εμπλοκή της επιχείρησης στην πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ πολιτικής ηγεσίας του υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) και Περιφέρειας Αττικής. Η αντιπαράθεση ξεκίνησε με την ανακοίνωση από την Περιφέρεια Αττικής του προγράμματος «Ηλεκτρικό ρεύμα για όλους», που προβλέπει τη συμβολή της για την επανασύνδεση του ρεύματος σε οικογένειες που δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα. Αμεση ήταν η απάντηση του ΥΠΕΚΑ. Σε σχετική ανακοίνωσή του αριθμούσε τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί για την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών, προτάσσοντας κυρίως το ΚΟΤ και τις 600.000 καταναλωτών που έχουν ενταχθεί σε αυτό, αλλά και τη διασφάλιση της αδιάλειπτης ηλεκτροδότησης περίπου 8.000 νοικοκυριών που δεν εντάσσονται στο ΚΟΤ λόγω ιδιαίτερων κοινωνικών χαρακτηριστικών.

Η ενημερωτική καμπάνια που έβγαλε χθες η ΔΕΗ είναι η έμμεση συνέχεια αυτής της αντιπαράθεσης με επικίνδυνες επιπτώσεις για τα οικονομικά της επιχείρησης. Ενα από τα πρώτα πράγματα για τα οποία η ΔΕΗ ενημερώνει τους 600.000 καταναλωτές που είναι ενταγμένοι στο ΚΟΤ αλλά και όσους μπορούν να ενταχθούν σε αυτό είναι ότι δεν κινδυνεύουν να μείνουν από ρεύμα αν δεν πληρώσουν τον λογαριασμό τους. Η αλήθεια είναι ότι η ΔΕΗ επιδεικνύοντας κοινωνική ευαισθησία καθόλη τη χρονική περίοδο της κρίσης δεν προχωράει σε διακοπές ηλεκτροδότησης καταναλωτών που είναι ενταγμένοι στο ΚΟΤ ανεξαρτήτως ποσού ανεξόφλητων οφειλών. Ο αριθμός των ενταγμένων στο ΚΟΤ καταναλωτών που δεν είναι σε θέση να αποπληρώσουν τις οφειλές τους ακόμη και με τις χαμηλές τιμές χρέωσης της κιλοβατώρας που τους παρέχει (έκπτωση μέχρι 54%) είναι μεγάλος. Ομως η πλειονότητα αυτής της κατηγορίας καταναλωτών καταφέρνει να αποπληρώνει τους λογαριασμούς εφάπαξ ή μέσω προγραμμάτων διακανονισμού που προσφέρει η ΔΕΗ.

Στο κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας που επικρατεί, το να ανακοινώνει η ΔΕΗ ότι οι καταναλωτές του ΚΟΤ δεν κινδυνεύουν από τη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω οφειλών, είναι σαν να καλεί και όσους πληρώνουν να σταματήσουν. Ολα αυτά τη στιγμή που η επιχείρηση καταρρέει υπό το βάρος των άνω των 2 δισ. ευρώ ανεξόφλητων οφειλών, γεγονός που την έχει οδηγήσει σε αδυναμία αποπληρωμής οικονομικών της υποχρεώσεων προς τρίτους. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη της επιχείρησης προς τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) ξεπέρασαν στο τέλος Νοεμβρίου τα 400 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 20% μέσα σε ένα μήνα. Οι ανεξόφλητες οφειλές της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ μεταφέρονται σε όλη την αλυσίδα της αγοράς, φέρνοντάς την εκ νέου στα πρόθυρα της οικονομικής κρίσης του 2012. Ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) στο τέλος Νοεμβρίου χρωστούσε πάνω από 600 εκατ. ευρώ στους ηλεκτροπαραγωγούς (συμβατικούς και ΑΠΕ). Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα, η διοίκηση του ΛΑΓΗΕ ζήτησε την παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών για την καταβολή στη ΔΕΗ ανεξόφλητων οφειλών του Δημοσίου, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος κατάρρευσης της αγοράς ηλεκτρισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή