Σύντομα

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΥΡΩΖΩΝΗ

1,8 τρισ. ευρώ αναμένεται να δανειστούν το 2015 οι χώρες της Ευρωζώνης και οι υπόλοιπες οικονομίες της Δυτικής Ευρώπης, συμφωνα με υπολογισμούς του οίκου αξιολόγησης Fitch. O δανεισμός θα ανέλθει στο 13% του ΑΕΠ, ο οποίος είναι μικρότερος από το 20% στις ΗΠΑ και 50% στην Ιαπωνία. Το υψηλότερο ποσοστό (24% του ΑΕΠ ή 393 δισ. ευρώ) είναι οι δανειακές ανάγκες της Ιταλίας, αναφέρει η Fitch.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ ετών διαμορφώνεται η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία καθώς οι καταναλωτές είναι αισιόδοξοι πως η οικονομία θα ανεβάσει ταχύτητα. Την όρεξη των καταναλωτών φαίνεται ότι ανοίγει η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, ενώ το ποσοστό της αποταμίευσης υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1991, σύμφωνα με την εταιρεία ΓfK, της οποίας ο δείκτης προβλέπει πώς θα συμπεριφερθούν οι καταναλωτές τον επόμενο μήνα.

ΙΣΛΑΝΔΙΑ

400 εκατομμύρια δολάρια επέστρεψε χθες στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η κυβέρνηση της Ισλανδίας είχε δανειστεί 2,1 δισ. δολάρια από το ΔΝΤ το 2008 όταν χρεοκόπησε εξαιτίας της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και των υπέρογκων δανείων που είχαν χορηγήσει οι τράπεζές της. Το ποσό που απομένει να αποπληρώσει η Ισλανδία στο ΔΝΤ ανέρχεται στα 345 εκατομμύρια δολάρια. Το ΔΝΤ μπορεί να έχει αποχωρήσει από την Ισλανδία, ωστόσο ακόμη δεν έχουν αρθεί οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίου. Οταν γίνει και αυτό, η Ισλανδία θα έχει επιστρέψει πλήρως στην κανονικότητα.

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ

Φόρο ύψους 30% στις αγορές συναλλάγματος και αύξηση του βασικού επιτοκίου δανεισμού στο 50% επέβαλε χθες η κυβέρνηση της Λευκορωσίας στην προσπάθειά της να ανασχέσει την υποχώρηση του εθνικού της νομίσματος. Το ρούβλι Λευκορωσίας έχει υποχωρήσει κατά 15% από την αρχή του έτους έναντι του δολαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή