Πιέσεις από την τρόικα για περαιτέρω μείωση των φοροαπαλλαγών

Πιέσεις από την τρόικα για περαιτέρω μείωση των φοροαπαλλαγών

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον περαιτέρω περιορισμό των 700 φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει ζητάει η τρόικα από την κυβέρνηση, άποψη την οποία στηρίζει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρας. Το κόστος των φοροαπαλλαγών για το ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται σήμερα στα 3,6 δισ. ευρώ, από περίπου 8 δισ. που ήταν πριν από την κρίση. Ουσιαστικά η κατάργηση εκατοντάδων φοροαπαλλαγών την τελευταία πενταετία δημιούργησε επιβαρύνσεις κυρίως στα φυσικά πρόσωπα, δεδομένου ότι οι περικοπές είχαν προσανατολιστεί στην κατεύθυνση αυτή. Είναι ενδεικτικό ότι περικόπηκαν φοροαπαλλαγές που στήριζαν τα νοικοκυριά και ανέρχονταν το 2009 στα 3,5 δισ. ευρώ (τόκοι ασφάλιστρα, πρόσθετο αφορολόγητο μισθωτών και τέκνων), οι οποίες σήμερα έχουν περιορισθεί στα 293 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση στην παρούσα φάση δεν αποδέχεται τις εισηγήσεις της τρόικας για τις φοροαπαλλαγές παρά μόνον στο σκέλος του ΦΠΑ και των ειδικών καθεστώτων, με την προϋπόθεση ότι θα ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες για όλα τα μέλη της Ε.Ε. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το 2009 οι 980 φοροαπαλλαγές ανέρχονταν στο ποσό των περίπου 8 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα οι 700 φοροαπαλλαγές κοστίζουν στο ελληνικό Δημόσιο 3,6 δισ. ευρώ.

Από τις 700 φοροαπαλλαγές οι:

–  117 αφορούν στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων,

–  98 απαλλαγές στη φορολογία εισοδήματος των νομικών προσώπων,

–  81 απαλλαγές στον ΦΠΑ,

–  32 στη φορολογία πλοίων,

–  22 στον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων,

–  36 στη φορολογία κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών,

–  29 στον φόρο μεταβίβασης ακινήτων,

–  15 στον φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίων,

–  70 στα τέλη χαρτοσήμου και

–  42 στους φόρους κατανάλωσης.

Το κόστος των ανωτέρω φοροαπαλλαγών αναλύεται ως εξής:

–  Στα 293 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι φοροαπαλλαγές που έχουν απομείνει στα νοικοκυριά (ιατρικές δαπάνες, δωρεές και χορηγίες, διατροφή μεταξύ συζύγου, έκπτωση φόρου λόγω αναπηρίας, ειδική φορολόγηση ναυτικών, έκπτωση 1,5% στην παρακράτηση φόρου).

–  Στα 2,17 εκατ. φθάνουν οι απαλλαγές που ισχύουν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με βασικότερη τη μείωση του συντελεστή φορολογίας για τα κέρδη που προκύπτουν από δραστηριότητες σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων.

–  Φοροαπαλλαγές 33,32 εκατ. ευρώ έχουν τα νομικά πρόσωπα.

–  Στα 658,78 εκατ. ευρώ κοστίζουν οι φοροαπαλλαγές που εφαρμόζονται στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, στις κληρονομιές, στις γονικές παροχές, στις δωρεές και στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

–  Στα 545,47 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι φοροαπαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ που δικαιούνται 1.448.816 φορολογούμενοι και από τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

–  Κόστος 969,73 εκατ. ευρώ έχουν τα ειδικά καθεστώτα ΦΠΑ και οι διάφορες απαλλαγές από τον ΦΠΑ. Το μεγαλύτερο κόστος 528,20 εκατ. ευρώ έχει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 6,5% που εφαρμόζεται στα βιβλία, στις εφημερίδες, στα περιοδικά, στα φάρμακα και εμβόλια, στη διαμονή στα ξενοδοχεία και στα θέατρα.

–  Κόστος 1,046 δισ. ευρώ έχουν για τον προϋπολογισμό οι απαλλαγές και οι μειώσεις επιβαρύνσεων που προβλέπονται στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Οι απώλειες εσόδων από τις απαλλαγές και εκπτώσεις του ΕΦΚ στα ενεργειακά προϊόντα (πετρελαιοειδή, φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα) ανέρχονται σε 578,57 εκατ. ευρώ και ακολουθούν οι μειώσεις στην αιθυλική αλκοόλη και στα αλκοολούχα ποτά που φθάνουν τα 465,8 εκατ. ευρώ.

–  Στα 65,22 εκατ. ευρώ είναι οι απαλλαγές οχημάτων από τα τέλη ταξινόμησης.

Διετής αναστολή του φόρου υπεραξίας

Την αναστολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων για δύο χρόνια αποφάσισε η κυβέρνηση, κατόπιν εισήγησης του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να κατατεθεί και τροπολογία που θα προβλέπει την αναστολή και του φόρου υπεραξίας μετοχών για μικρότερο χρονικό διάστημα μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Σημειώνεται ότι η απόφαση για τη διετή αναστολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, καθώς στον προϋπολογισμό του 2015 είχαν προβλεφθεί έσοδα μόλις 4,990 εκατ. ευρώ, ενώ στον τρέχοντα προϋπολογισμό τα έσοδα είναι μηδενικά.Στο μεταξύ, την παράταση μέχρι τις 30/12/2014 της ημερομηνίας υποβολής αρχικών και τροποιητικών δηλώσεων αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, από τις 14 Νοεμβρίου έως σήμερα υποβλήθηκαν 2.500.000 τροποποιητικές δηλώσεις Ε9, εκ των οποίων 1.200.000 δηλώσεις αφορούν μόνο στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή