ΥΠΕΚΑ: Απόσυρση διατάξεων στο σχέδιο νόμου για την Πλάκα

ΥΠΕΚΑ: Απόσυρση διατάξεων στο σχέδιο νόμου για την Πλάκα

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην απόσυρση ορισμένων από τις διατάξεις που αφορούν στη δασική νομοθεσία και το πλαίσιο προστασίας της Πλάκας, οι οποίες ξεσήκωσαν αντιδράσεις από όλους τους πολιτικούς χώρους, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και πλήθος φορέων προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο, στο σχέδιο νόμου θα γίνουν οι εξής αλλαγές:

-αποσύρεται η διάταξη που προβλέπει τη δυνατότητα αναμόρφωσης ενός δασικού χάρτη μετά την κύρωσή του

-αποσύρθηκε διάταξη η οποία έδινε περιθώριο μόλις πέντε ετών για την υλοποίηση μιας αναδάσωσης, μετά από αντιδράσεις όλων των περιβαλλοντικών οργανώσεων, αλλά και επιστημονικών φορέων

-διευκρινίζει ότι οι καταπατημένες δασικές εκτάσεις, οι οποίες θα δίνονται προς καλλιέργεια στους καταπατητές-γεωργούς δεν θα επιτρέπεται να οικοδομούνται

-αποσύρεται διάταξη η οποία επέτρεπε να γίνονται δεκτά ως οριστικά τα προσωρινά έγγραφα που έδιναν στα τέλη της δεκαετίας του ’70 οι δασικές υπηρεσίες για το χαρακτηρισμό μιας έκτασης

-επιτρέπεται μόνο σε αυθαίρετους ναούς σε δάση η αναστολή προστίμων και πρωτοκόλλων κατεδάφισης για μια τριετία. Αρχικά είχε προταθεί να επιτραπεί και σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, πτηνοτροφεία, μελισσοκομεία και άλλα.

-τέλος, από τις ρυθμίσεις για την Πλάκα αφαίρεθηκε η δυνατότητα επέκτασης εστιατορίων και καφετεριών στους ορόφους κτιρίων.

Εκτός από την απόσυρση της διάταξης για την αναδάσωση… με ημερομηνία λήξης, όλες οι υπόλοιπες τροποποιήσεις είναι μάλλον επουσιώδεις και έχουν ως στόχο να καταλαγιάσουν τις αντιδράσεις στο σχέδιο νόμου. Από χθες στο ΥΠΕΚΑ διεξάγονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις, με την ηγεσία του υπουργείου να επιδιώκει «διαπραγματεύσεις» με μερίδα όσων διαμαρτύρονται προτείνοντας διάφορες τροποποιήσεις.

Η πολύ έντονη κριτική που έχει δεχθεί το σχέδιο νόμου λόγω του έντονα προεκλογικού του χαρακτήρα (καθώς περιέχει πλήθος φωτογραφικών ρυθμίσεων, πολλές από τις οποίες θα έχουν ως συνέπειεα σοβαρή υποβάθμιση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας) έχει προκαλέσει και πολιτικές εντάσεις. Καταρχήν στην ίδια την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, με τον υπουργό Γ. Μανιάτη και τον υφυπουργό  Νίκο Ταγαρά να αλληλοκατηγορούνται ποαρασκηνιακά. Αντιδράσεις όμως έχουν και στελέχη της κυβέρνησης: για παράδειγμα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να έχει σοβαρές αντιρρήσεις όχι μόνο για τις διατάξεις περί της Πλάκας, αλλά και για τις ρυθμίσεις του νόμου και τις τροπολογίες που προκαλούν σοβαρή απορρρύθμιση της δασικής νομοθεσίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τροπολογία που εντάχθηκε χθες στο νομοσχέδιο αλλάζει επηρεάζει το καθεστώς προστασίας αλλά και το ιδιοκτησιακό καθεστώς δεκάδων εκατομμυρίων στρεμμάτων βοσκοτόπων, μια νομοθετική αλλαγή η οποία δεν είναι δέον να γίνεται με τροπολογίες «της τελευταίας στιγμής».

Υπενθυμίζεται, ότι χθες η βουλευτής κ. Φωτεινή Πιπιλή ζήτησε από το βήμα της Βουλής την απόσυρση του άρθρου 12, απειλώντας ότι δεν θα το ψηφίσει. Εντωμεταξύ μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας Avaaz έχουν συγκεντρωθεί μόλις μέσα σε 3 ημέρες περισσότερες από 55.000 υπογραφές υπέρ της απόσυρσης του σχεδίου νόμου.

Εντωμεταξύ συνεχίστηκε η προσθήκη τροπολογιών, πάντα στην ίδια φιλοσοφία. Με μια νομοθετική ακροβασία, τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εθνικής Άμυνας επιχειρούν να ικανοποιήσουν το αίτημα του δήμου Γλυφάδας για δημιουργία νεκροταφείου στον Υμηττό, στην καρδιά της προστατευόμενης περιοχής. Οπως αναφέρει η ρύθμιση,παραχωρείται  έκταση 49 στρεμμάτων στο δήμο Γλυφάδας από την Πολεμική Αεροπορία. Μάλιστα, προκειμένου να ξεπεραστεί το γεγονός ότι απαγορεύεται η δημιουργία νεκροταφείου μέσα σε προστατευόμενη, δασική και αναδασωτέα περιοχή, προβλέπεται ότι το νεκροταφείο θα κατασκευαστεί… ως στρατιωτικό έργο, με αντάλλαγμα ειδική "πτέρυγα" για τους αποθανόντες των ενόπλων δυνάμεων και τις οικογένειές τους…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή