Ξεπέρασαν τα 30 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις της Frigoglass

Ξεπέρασαν τα 30 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις της Frigoglass

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επενδύσεις που ξεπέρασαν τα 30 εκατ. ευρώ υλοποίησε τη φετινή χρονιά η Frigoglass. Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Τόρστεν Τέρλινγκ, ο οποίος αποκαλύπτει τα επόμενα σχέδια για νέες αγορές, την επιστροφή της εταιρείας σε ανάπτυξη το 2015 και το παγκόσμιο λανσάρισμα της σειράς ψυγείων ICOOL.

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Τόρστεν Τέρλινγκ στην «Κ» έχει ως εξής:

– Πώς εξελίχθηκε το οικονομικό έτος 2014 για τη Frigoglass;

– Το 2014 ήταν μια χρονιά διακυμάνσεων για τη Frigoglass. Οι μειωμένες πωλήσεις στον κλάδο επαγγελματικής ψύξης, η πυρκαγιά στο εργοστάσιό μας στην Ινδία καθώς και η πολιτική αναταραχή στην Ουκρανία και στη Ρωσία επηρέασαν τα αποτελέσματά μας. Ωστόσο ήταν μια πολύ καλή χρονιά για τον κλάδο υαλουργίας. Στη Νιγηρία, τη μεγαλύτερη για μας αγορά στην Αφρική, ο κλάδος υαλουργίας καταγράφει υψηλά ποσοστά ανάπτυξης. Το σημείο αναφοράς της χρονιάς ήταν το λανσάρισμα της πρωτοποριακής σειράς ψυγείων ICOOL. Είμαστε πολύ υπερήφανοι για αυτή τη νέα σειρά και θα πρέπει να σας πω ότι ήδη έχουμε λάβει πολύ θετικά σχόλια από τους πελάτες μας σε όλο τον κόσμο. Με την ανάπτυξη της σειράς ICOOL διατηρούμε την πρωτοπορία στην καινοτομία του κλάδου μας.

– Σε αυτό το μακροοικονομικό περιβάλλον η Frigoglass έχει περάσει από μια φάση αναδιάρθρωσης της παραγωγικής της βάσης. Πρέπει να περιμένουμε ανάλογες κινήσεις στο νέο οικονομικό έτος;

– Το 2014 κλείσαμε τη ζημιογόνο παραγωγική μονάδα των ΗΠΑ. Εξακολουθούμε να δραστηριοποιούμαστε στη συγκεκριμένη αγορά με έμφαση σε καινοτόμα, εξειδικευμένα προϊόντα που προμηθεύουμε από την Ευρώπη ή από την Κίνα. Επιπλέον, το 2014 ενσωματώσαμε τον όγκο παραγωγής του εργοστασίου μας στην Τουρκία σε αυτό της Ρουμανίας, γεγονός που μείωσε σημαντικά τη κοστολογική μας βάση. Ωστόσο, έχουμε επαρκή παραγωγική δυναμικότητα για να καλύψουμε την όποια πρόσθετη ζήτηση προκύψει από τους πελάτες μας στην Ευρώπη. Στη διάρκεια του επόμενου χρόνου, πιθανόν να χρειαστεί να επανεξετάσουμε και την εκτός Ευρώπης παραγωγική μας βάση, όπου έχουμε πέντε εργοστάσια.

– Ποιο ήταν το ύψος των επενδύσεών σας για τη φετινή χρονιά;

– Το 2014 επενδύσαμε κοντά στα 30 εκατ. ευρώ, τα μισά εκ των οποίων απορροφήθηκαν από τον κλάδο υαλουργίας.

Στον τομέα της επαγγελματικής ψύξης, έχουμε εστιάσει τις επενδύσεις μας σε δύο άξονες: ο πρώτος είναι η καινοτομία. Αναπτύξαμε μια νέα πλατφόρμα ψυγείων, την ICOOL, που είναι πραγματικά το καλύτερο προϊόν που έχουμε κατασκευάσει ποτέ. Δεύτερον, επενδύσαμε στην αποδοτικότητα των εργοστασίων μας με την εισαγωγή καινοτόμων παραγωγικών τεχνολογιών στη Ρουμανία, καθώς και στην ενσωμάτωση της σειράς προϊόντων οικιακών συσκευών στο εργοστάσιό μας στην Κάτω Αχαΐα.

– Ποιες είναι οι βασικότερες προτεραιότητές σας για τον επόμενο χρόνο;

– Το 2015 θέλουμε να επιστρέψουμε σε τροχιά ανάπτυξης. Τα δύο τελευταία χρόνια επικεντρωθήκαμε στη βελτίωση των οικονομικών μας δεικτών, στον επαναπροσδιορισμό της παραγωγικής μας βάσης και στην ανάπτυξη μιας νέας σειράς προϊόντων. Πάνω σε αυτή τη σταθερή βάση χαράζουμε την πορεία για μια κερδοφόρο ανάπτυξη. Αναμένουμε ότι η οικονομική κατάσταση θα είναι δύσκολη και το 2015 και παραμένουμε επιφυλακτικοί. Παρ’ όλα αυτά, σκοπεύουμε το 2015 να αναπτυχθούμε μέσω της επιτυχημένης σειράς ICOOL στις αγορές της Ευρώπης. Μακροπρόθεσμα, στοχεύουμε στο παγκόσμιο λανσάρισμα της σειράς αυτής, ανακτώντας έτσι τη δυναμική μας εκτός Ευρώπης.

– Εξετάζετε την είσοδό σας σε νέες αγορές το 2015;

– Εχουμε εξαιρετικές ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης σε αγορές που δραστηριοποιούμαστε ήδη και είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε περισσότερη αξία για τους πελάτες μας και τους μετόχους μας σε γεωγραφικές περιοχές όπου έχουμε μια ισχυρή υποδομή. Είναι προφανής ο στόχος μας να είμαστε ηγέτες της αγοράς στις χώρες στις οποίες επιλέγουμε να δραστηριοποιούμαστε. Μόνο τότε μπορούμε να κάνουμε πραγματικά τη διαφορά για τους πελάτες μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή