Γκρίζα σύννεφα για Ρέντσι

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανακοίνωση του Ιταλού προέδρου Ναπολιτάνο, στο εορταστικό μήνυμά του προς τους ξένους πρεσβευτές, ότι θα υποβάλει σύντομα την παραίτησή του, ήταν το τελευταίο που ήθελε να ακούσει ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι. Ο Ρέντσι απάντησε εκφράζοντας την πεποίθηση πως οι αντιπρόσωποι του ιταλικού λαού θα συμφωνήσουν στο πρόσωπο κοινού υποψηφίου, ώστε η προεδρική εκλογή να μην πυροδοτήσει πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις αρχές του 2015.

Ομως τα σύννεφα πάνω από την κυβέρνηση Ρέντσι όλο και πυκνώνουν, καθώς τα οικονομικά αδιέξοδα της χώρας επιμένουν. Ενας από τους βασικότερους υποστηρικτές του στον κόσμο των επιχειρήσεων, ο Ντιέγκο Ντέλα Βάλε, ιδιοκτήτης γνωστής μάρκας υποδημάτων, απέσυρε δημοσίως τη στήριξή του προς τον πρωθυπουργό. «Σήμερα στην Ιταλία έχουμε μια ανώμαλη κατάσταση, έχουμε μια κυβέρνηση που δεν αντανακλά τη σύνθεση του Κοινοβουλίου και υποχρεώνεται να κάνει συμφωνίες με τον έναν και με τον άλλον. Η κρίση μαίνεται και αυτοί κάνουν μικροπολιτική», είπε στις αρχές Δεκεμβρίου ο Ντέλα Βάλε στην ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς». «Είναι σχιζοφρενικό. Αν δεν υπάρξει υπεύθυνη λύση από την πλευρά των πολιτικών, το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να πάμε σε κάλπες». «Ο Ρέντσι σας απογοήτευσε;» ρώτησε ο δημοσιογράφος «Πρέπει να πει στη χώρα ότι τα πράγματα είναι άσχημα και ότι χρειάζεται χρόνος για να μπουν όλα στη θέση τους».

Για τον Ρέντσι, όμως, θα ήταν σαφώς ευκολότερο να μάθει σουαχίλι από το να εγκαταλείψει τις τακτικές ενέσεις αισιοδοξίας, οι οποίες συνέτειναν στη βραχύβια απογείωση της δημοτικότητάς του, όταν πρωτοανέλαβε την πρωθυπουργία, την άνοιξη. Την εβδομάδα που πέρασε ο Ρέντσι δεν έφθασε στα επίπεδα… αποσύνδεσης από την πραγματικότητα του Ισπανού πρωθυπουργού Ραχόι, ο οποίος είπε ότι «η κρίση ανήκει, από πολλές πλευρές, στην ιστορία», αλλά τα πλησίασε.

«Εχουμε ό,τι χρειαζόμαστε για να χτυπήσουμε χρυσό», δήλωσε ο Ρέντσι ανακοινώνοντας την υποψηφιότητα της Ρώμης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. «Η ψυχή μας γεμίζει υπερηφάνεια. Δεν ακολουθούμε το πνεύμα του Κουμπερτέν, που έλεγε ότι το σημαντικό είναι να συμμετέχεις. Να είστε σίγουροι ότι το κάνουμε για να νικήσουμε».

Σε άλλον πλανήτη

«Νομίζω ότι ζει σε άλλον πλανήτη», ήταν το σχόλιο του νέου επικεφαλής της ξενόφοβης Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι. Οταν είχε βρεθεί ενώπιον ανάλογης απόφασης, προ διετίας, ο τότε πρωθυπουργός Μάριο Μόντι είχε αποσύρει την υποψηφιότητα της Ρώμης, δηλώνοντας ότι η μακροοικονομική κατάσταση δεν το επιτρέπει.

Σήμερα η ιταλική οικονομία παραμένει συρρικνωμένη κατά 9% σε σχέση με τα επίπεδα του 2008, το χρέος αυξάνεται, η ανεργία των νέων έχει ξεπεράσει το 40% και οι εκκλήσεις του Ρέντσι για αλλαγή στάσης της Ευρώπης πέφτουν στο κενό. Η πιο πρόσφατη από τις απορριφθείσες προτάσεις του Ιταλού πρωθυπουργού ήταν να εξαιρεθούν από τους αυστηρούς κανόνες του συμφώνου σταθερότητας οι δημόσιες επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας.

Ο καίριος σύνδεσμος της κυβέρνησής του με τους διεθνείς οργανισμούς, ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ αρμόδιος για την Ιταλία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία και νυν υπουργός Οικονομικών, Πιερ Πάολο Πάντοαν, απηύθυνε έκκληση προς την Ε.Ε. για μεγαλύτερη κατανόηση. Προκειμένου να κερδίσει την εύνοια αυτών που ορίζουν τις τύχες της ιταλικής οικονομίας, ο Πάντοαν περιέφερε την κεφαλή των ιταλικών συνδικάτων επί πίνακι. «Το γεγονός ότι διαδηλώνουν σημαίνει ότι βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση», είπε ο Πάντοαν σχολιάζοντας την κινητοποίηση της 12ης Δεκεμβρίου – την πρώτη γενική απεργία στην ιταλική ιστορία που οργανώνεται εναντίον κεντροαριστερής κυβέρνησης.

Ψηφίζοντας την εργασιακή μεταρρύθμιση «Jobs Act», η ιταλική κυβέρνηση έκλεισε επιδεικτικά την πόρτα στα συνδικάτα. Στη σχετική ψηφοφορία απείχαν 31 κυβερνητικοί βουλευτές και δύο ψήφισαν κατά, σε μια έκφραση των έντονων ζυμώσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή