Σήμα κινδύνου για το τι έπεται

Σήμα κινδύνου για το τι έπεται

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι προφανές ότι πάμε για εκλογές. Να υπενθυμίσω ότι, στην κάλπη, χρειάζεται μία ψήφος για να πάρει το πρώτο κόμμα το «μπόνους» των 50 βουλευτών. Με την ίδια αυτή μοναδική ψήφο του ανώνυμου πολίτη-ψηφοφόρου το πλειοψηφών κόμμα θα σχηματίσει κυβέρνηση.

Η οριακή αυτή κατάσταση μοιάζει, στο σημερινό περιβάλλον, με τη σβούρα που μπορεί να γείρει στο «Πάρ’ τα όλα». Γι’ αυτό η τρέλα της αντιπολίτευσης να αποσπάσει με κάθε τίμημα αυτή τη «μία» ψήφο. Υπό κανονικές συνθήκες εκλογικής δοκιμασίας, μετά μια τόσο μακρά περίοδο δύσκολης διακυβέρνησης, η αντιπολίτευση δεν θα έπρεπε να έχει καμία δυσκολία να πάρει πολύ περισσότερες πλειοψηφικές ψήφους πέραν της οριακής «μιας». Στις δημοκρατίες, όταν η κατάσταση στραβώσει και χρειαστούν διορθωτικά μέτρα, η κυβέρνηση αίρει τον σταυρό του μαρτυρίου και, αναπόδραστα, η αντιπολίτευση κερδίζει.

Καμία ανωμαλία δεν πρέπει να σημειώνεται, επειδή λειτουργεί η δημοκρατική εναλλαγή στην εξουσία. Ο κανόνας αυτός προσδίδει σταθερότητα, δύναμη και πλούτο στα κράτη του δυτικού συστήματος. Το πρόβλημα με την Ελλάδα βρίσκεται στο πόσο συχνά απομακρύνεται από αυτόν τον κανόνα.

Μάλιστα, το κακό ξεκινά όταν, στη διάρκεια της κανονικής, τρέχουσας, διακυβέρνησης, οι δύο κεντρικοί πόλοι του κομματικού συστήματος ξεπερνούν τα όρια της προβλεπόμενης αναμέτρησης.

Αυτή τη φορά, τα πράγματα είναι δυσκολότερα παρά ποτέ, στη μεταπολιτευτική περίοδο. Η ομάδα της μείζονος αντιπολίτευσης δεν έχει την παραμικρή κυβερνητική εμπειρία, δεν διαθέτει επαρκή αριθμό κυβερνητικών στελεχών, δεν έχει επεξεργαστεί μετρήσιμο και εφαρμοστέο πρόγραμμα για τις αρχικές της ενέργειες, δεν έχει αποφασίσει για το σύστημα συμμαχιών που θα παρατάξει στη Βουλή.

Γιατί, αν τελικώς καταφέρει να προκαλέσει εκλογές και τις κερδίσει κιόλας, η αντιπολίτευση θα χρειαστεί να κυβερνήσει με όλους τους άλλους, πλην της Ν.Δ. Οχι τόσο επειδή θα χρειάζεται τους βουλευτές τους για να κερδίσει τη δεδηλωμένη στη Βουλή. Αλλά γιατί είναι ο μόνος τρόπος να κερδίσει μια εξάμηνη περίοδο ανοχής, στη διάρκεια της οποίας θα επιδιώξει να αποκτήσει κυβερνητική υπόσταση.

Από την πρώτη φορά που αναφέρθηκε το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης του κ. Καμμένου με τον κ. Τσίπρα, προκάλεσε μεγίστη ανησυχία ακόμη και στους πιο ψύχραιμους παρατηρητές.

Το προξενιό του Λαζόπουλου, ο οποίος σκηνοθετεί για λογαριασμό του κ. τηλε-Παπαδάκη, ένα φθηνό κωμειδύλλιο, μοιράζοντας ρόλο κομπάρσου σε ανώτατα στελέχη της ομάδας Τσίπρα, πρέπει να λειτουργήσει ως κώδωνας αληθείας για τους κινδύνους που μας περιμένουν.

Εξάλλου, η αγωνία του κ. Τσίπρα σε ό,τι αφορά τις μανούβρες που φαντάζεται ότι μπορεί να έχει κάνει ο κ. Σαμαράς προκειμένου να πιάσει τον μαγικό αριθμό «180», είναι υπερβολική.

Είναι πολλοί αυτοί που σταδιακά πείθονται ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει, στη συνείδησή του, επιλέξει την καθαρή λύση των εκλογών. Εμπόδιο αποτελεί η έμμονη πεποίθηση των ξένων, που περιμένουν ότι «η Ελλάδα θα βγάλει Πρόεδρο». Είναι αλήθεια ότι, στο εξωτερικό, πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν, ακόμη και μετά την αρχική προεδρική ψηφοφορία, ότι η πραγματικά ορθολογική στάση των βουλευτών είναι να μη ρίξουν εαυτούς και τη χώρα στην περιπέτεια μιας εκλογικής αναμέτρησης.

Ειδικότερα όταν η δημοσκοπική πιθανότητα είναι να διοριστεί μια κυβέρνηση χωρίς μπούσουλα, χωρίς κύρος, χωρίς στοιχειώδη γνώση των κανόνων διαπραγμάτευσης.

Ας ελπίσουμε πάντως ότι, σύντομα, η ομάδα Τσίπρα θα ανασυνταχθεί. Προσωπικά, περιμένω, αμέσως μετά τα Φώτα, σοβαρή αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ, που θα έχει δύο χαρακτηριστικά. Πρώτον, θα δηλωθεί «νομιμοφροσύνη» στο πλαίσιο εποπτείας. Δεύτερον, θα αποδεχτούν ως διαπραγματευτή τη γνωστή μας τρόικα.

Αν πάλι δεν θέλουν να το κάνουν τα πρωτοκλασάτα στελέχη, υπάρχουν και οι έμπειροι τεχνοκράτες. Οπως αυτός με τον οποίο συζήτησε πριν από λίγες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή