Προς τις κάλπες σε άρρωστο κλίμα

Προς τις κάλπες σε άρρωστο κλίμα

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κεντρικό πρόσωπο της ελληνικής πολιτικής σκηνής από το μεσημέρι της Παρασκευής δεν είναι ο Αντώνης Σαμαράς, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ή ο Αλέξης Τσίπρας. Δεν είναι, ούτε καν, ο υποψήφιος για την προεδρία κ. Σταύρος Δήμας, ο οποίος αντιμετωπίζει την κατάσταση με ψυχραιμία και με εμφανή διάθεση να σεβαστεί το θεσμικό βάρος που έχει η υποψηφιότητα. Ο πρωταγωνιστής δεν είναι άλλος από τον κ. Γιώργο Αποστολόπουλο, ο οποίος κατά τις καταγγελίες των Π. Χαϊκάλη και Π. Καμμένου επεδίωξε να δωροδοκήσει τον βουλευτή των ΑΝΕΛ ώστε να ψηφίσει για Πρόεδρο.

Αγνώστου επαγγελματικής ταυτότητας, ο κ. Αποστολόπουλος εμφανίστηκε να επιδιώκει τον προσεταιρισμό όλων σχεδόν των κυβερνητικών παραγόντων, την περίοδο της κρίσης. Εχοντας εργαστεί, κατά πληροφορίες, στο παρελθόν στην Ιντρακόμ και σε όμιλο επιχειρηματία με δικαστικές διενέξεις, ο κ. Αποστολόπουλος είδε το δικό του Ελντοράντο στην κρίση δανεισμού της Ελλάδας. Πολυπράγμων, έχοντας διατελέσει εξωτερικός συνεργάτης ελληνικής τράπεζας αλλά και αναλυτής της Deutsche Bank με κύριο αντικείμενο το… ΠΑΣΟΚ, ο κ. Αποστολόπουλος προσκολλήθηκε στον τότε διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, Ν. Αθανασάκη, και επεδίωξε να αγοράσει… χρέος από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τον συνάντησε ως εκπρόσωπο αγοραστών, μεταξύ άλλων και της Deutsche Bank, ωστόσο ο Αποστολόπουλος δεν έγινε πιο συγκεκριμένος και ο τότε υπουργός Οικονομικών εγκατέλειψε κάθε συζήτηση.

Η συνέχεια τον φέρει, σύμφωνα με τον Π. Καμμένο, σε θέση συνομιλητή του κ. Σαμαρά στη Ν.Δ., με τον κ. Δημ. Σταμάτη να κάνει τις συστάσεις. Ο κ. Καμμένος ισχυρίζεται ότι ο Αποστολόπουλος τού προτάθηκε από το γραφείο του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως μάρτυρας για την υπόθεση των CDs, ωστόσο το αποτέλεσμα της «έρευνας Καμμένου» είναι «ελαφρύ» και ο Δημ. Σταμάτης παίρνει γρήγορα αποστάσεις.

Κομματικά στελέχη της Ν.Δ. τον θυμούνται, πάντως, να κινείται στα γραφεία του κόμματος, τη χειμερινή περίοδο, με καπαρντίνα. Ο Αποστολόπουλος ακολουθεί τον Π. Καμμένο στους ΑΝΕΛ, αναδεικνύεται σε βασικό σύμβουλό του και συμμετέχει στις αντιπροσωπείες του κόμματος για τις συναντήσεις με τον κ. Τσίπρα και την κυπριακή πολιτική ηγεσία, το 2013. Εμφανίζεται και ως μάρτυρας υπέρ Καμμένου στη διαμάχη με τον Αντρίκο Παπανδρέου στο ζήτημα των CDs. Την ίδια περίοδο, το όνομα «Δευκαλίων» -το «δημοσιογραφικό» του Αποστολόπουλου- κυριαρχεί στο αριστερό και δεξιό αντιμνημονιακό γραπτό και ηλεκτρονικό Τύπο. O κ. Καμμένος δήλωσε ότι τον «απελευθέρωσε» γιατί έπιασε δουλειά σε τράπεζα, ωστόσο μάλλον δεν απομακρύνθηκε πλήρως από τον κύκλο των ΑΝΕΛ. Τουλάχιστον, αυτό προκύπτει από την παραδοχή του κ. Χαϊκάλη ότι έδωσε, τον περασμένο Ιούλιο, στον Αποστολόπουλο 5.000 ευρώ για να «τα παίξει στο εξωτερικό» (σ.σ. επενδύοντας…). Ο άνθρωπος, λοιπόν, που δεν μπόρεσε να επιστρέψει αυτό το μικρό ποσό στον βουλευτή των ΑΝΕΛ, εμφανίστηκε, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, να υπόσχεται να «ακουμπήσει στα ποδαράκια» του Π. Χαϊκάλη 700.000 ευρώ.

Πέραν των παρεμβάσεων Χαϊκάλη και Καμμένου προς τη Δικαιοσύνη, η δικαστική ατζέντα της… πολιτικής ζωής βάρυνε ήδη από το βράδυ της Παρασκευής, με νέες νομικές προσφυγές. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανακοινώθηκε πως θα κινηθεί εναντίον του κ. Χαϊκάλη για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Οι δε Σπ. Λυκούδης και Χρ. Αηδόνης εναντίον των Οδ. Βουδούρη και Θ. Παραστατίδη (που χθες ανασκεύασαν) για τους υπαινιγμούς που άφησαν εις βάρος των πέντε βουλευτών, εκτός Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, που ψήφισαν Δήμα. Σε αυτό το άρρωστο κλίμα, οι πιθανότητες συναίνεσης για την προεδρία εξανεμίζονται και το σενάριο των πρόωρων εκλογών μοιάζει πιο πιθανό από ποτέ. Το δε ενδεχόμενο αυτές να διεξαχθούν σε συνθήκες νοσηρής πόλωσης φαντάζει βέβαιο.

Πίσω από αυτά, εκτυλίσσεται μια σκληρή μάχη. Κυβερνητικά στελέχη δεν «φωτογραφίζουν» μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ ως ηθικό και, ταυτόχρονα, φυσικό αυτουργό της επιχείρησης σπίλωσης των βουλευτών, αλλά, πλέον, στοχοποιούν και μη πολιτικά κέντρα, τα οποία θεωρούν ότι επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης. Εν μέσω σεναρίων και ίντριγκας, άπαντες προετοιμάζονται για εκλογές αλλά και για την επόμενη ημέρα αυτών. Ο κ. Κων. Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια παρουσίασε ως αναπότρεπτη εξέλιξη την προσφυγή στις κάλπες, προειδοποιώντας ότι αυτή θα γίνει σε συνθήκες ζούγκλας. Ο κ. Κώστας Καραμανλής, από την πλευρά του -που βλέπει εαυτόν να εμπλέκεται σε διάφορα σενάρια- επαναλαμβάνει την πάγια θέση απόρριψης «ενδιάμεσων» κυβερνητικών σεναρίων και προκρίνει, σε αδυναμία εκλογής Προέδρου, την άμεση προσφυγή στις κάλπες. Βουλευτές ζητούν συναινετικές διεξόδους, καίτοι κατ’ ιδίαν αναγνωρίζουν ότι αυτές δεν υπάρχουν, ενώ στην πραγματικότητα ετοιμάζονται για τη μάχη του σταυρού. Και τα συνακόλουθα αυτής συντροφικά μαχαιρώματα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή