Στο αρχείο οι καταγγελίες Χαϊκάλη

Στο αρχείο οι καταγγελίες Χαϊκάλη

4' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο αρχείο, καθώς «δεν προέκυψε κανένα στοιχείο της αντικειμενικής υπόστασης του εγκλήματος», τέθηκε από τον εισαγγελέα Εφετών Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο η υπόθεση που αφορά τις καταγγελίες για προσπάθεια χρηματισμού του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παύλου Χαϊκάλη από τον επιχειρηματία και, παρ’ ολίγον κουμπάρο του, Γιώργο Αποστολόπουλο.

Στο επτασέλιδο πόρισμα που παρέδωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Ισίδωρο Ντογιάκο, διατυπώνεται η αμφιβολία του για τους ισχυρισμούς του κ. Χαϊκάλη ενώ αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η διερεύνηση της υπόθεσης ως προς τη νομιμότητα καταγραφής της επίμαχης συνομιλίας.

«Δεν προέκυψε κανένα στοιχείο της αντικειμενικής υπόστασης του εγκλήματος ούτε προέκυψε η βασιμότητα της καταγγελίας», αναφέρει χαρακτηριστικά στο πόρισμά του ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος δέχεται ως πιο πειστικούς τους ισχυρισμούς του κ. Αποστολόπουλου και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «ουδέποτε είχε αληθή και σπουδαία πρόθεση προσφοράς του χρηματικού ποσού». Ο εισαγγελέας επισημαίνει ότι και ο επιχειρηματίας είχε παγιδεύσει τον χώρο κατά τη συνάντησή του με τον Π. Χαϊκάλη. «Ο δράστης ενός σοβαρού κακουργήματος δεν μπορεί να προσλαμβάνει μάρτυρες που θα παρακολουθούσαν τα γεγονότα, να τους εγκαθιστά σε θέση που βλέπουν τα πάντα, να τοποθετεί συσκευή παρακολούθησης κάτω από το τραπέζι και να εγκαθιστά κάμερα για να καταγράφει το έγκλημα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αποδόμηση ισχυρισμών

Ως προς τους ισχυρισμούς του Π. Χαϊκάλη, στο εισαγγελικό πόρισμα αποδομούνται ένας προς έναν και εκφράζεται η απορία γιατί οι δύο «πρωταγωνιστές» της υπόθεσης «δεν προσήλθαν στις αρμόδιες αρχές που είχαν την τεχνογνωσία να χειριστούν την υπόθεση».

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο κ. Χαϊκάλης την πρώτη φορά προσήλθε να καταθέσει στις Αρχές γνωρίζοντας ότι τον είχε καταγράψει ο Αποστολόπουλος. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο εισαγγελέας διερωτάται για την ανησυχία του κ. Χαϊκάλη να καταθέσει άμεσα στις 6 Δεκεμβρίου, εκφράζοντας υποψία για την τυχόν ύπαρξη αποδεικτικού υλικού σε βάρος του με την οποία θα εμφανιζόταν να λαμβάνει χρήματα.

Ως προς τον ισχυρισμό του βουλευτή των ΑΝΕΛ ότι ο επιχειρηματίας δεν προσήλθε στο ραντεβού τους, καθώς είχε «διαρρεύσει» το όνομά του, ο εισαγγελέας Εφετών υποστηρίζει ότι δεν ευσταθεί, καθώς την επίμαχη ημέρα και ώρα κανείς, ούτε η Εισαγγελία ούτε η Αστυνομία, γνώριζαν τα στοιχεία της ταυτότητας του ατόμου που θα εμφανιζόταν. «Κατά τον εισαγγελέα, η μη προσέλευση του Γ. Αποστολόπουλου οφείλεται στο ότι ουδέποτε είχε αληθή και σπουδαία πρόθεση εμφάνισης σε αυτή και προσφοράς του χρηματικού ποσού».

Ανταλλάγματα

Εν τω μεταξύ, καταθέτοντας στον εισαγγελέα με την ιδιότητα του υπόπτου, ο επιχειρηματίας αρνείται ότι αποπειράθηκε να δωροδοκήσει τον βουλευτή και υποστήριξε ότι το καλοκαίρι του 2014 ο βουλευτής τού εκμυστηρεύθηκε ότι «ήταν διατεθειμένος ακόμη και να αποχωρήσει από τους ΑΝΕΛ ή και να δεχθεί παντός είδους ανταλλάγματα προκειμένου να δώσει θετική ψήφο για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας». Κατά τον κ. Αποστολόπουλο, ο λόγος που είχε αυτές τις συναντήσεις μαζί του ήταν για να διακριβώσει «τα αληθινά κίνητρα για την ενασχόλησή του με την πολιτική και το κίνημα των ΑΝΕΛ, καθώς να διακριβώσω και το ηθικό πολιτικό χάλι του, δηλαδή, ώς πού μπορούσε να φτάσει ένας ενεργός πολιτικός σε κρίσιμες πολιτικές συγκυρίες για την πατρίδα, βάζοντας πάνω απ’ όλα ιδιοτελή συμφέροντα». Ο κ. Αποστολόπουλος υποστηρίζει ότι ο κ. Χαϊκάλης προσπαθούσε να βρει ανταλλάγματα για θετική ψήφο στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.

Στην κατάθεσή του πάντως ενώπιον του εισαγγελέα, ο Παύλος Χαϊκάλης εμφάνισε μια άλλη εκδοχή της υπόθεσης, υποστηρίζοντας ότι κατά τη συνάντησή του με τον κ. Αποστολόπουλο «οι συνεργάτες του κ. Καμμένου, που μαγνητοσκοπούσαν τη συνάντηση, είδαν ένα ζευγάρι να κάθεται σε διπλανό τραπέζι και καταλάβαμε ότι ήταν άνθρωποι του συνομιλητή μου που κατέγραφαν και αυτοί τη συνάντηση». Κατά τον κ. Χαϊκάλη, «ο κ. Αποστολόπουλος δεν ήθελε να με δωροδοκήσει αλλά να με εκβιάσει, εμένα και τους ΑΝΕΛ, προκειμένου να ψηφίσουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον κ. Δήμα». Ως προς τους λόγους για τους οποίους έσπευσε να δημοσιοποιήσει το γεγονός, εξηγεί: «Είχαμε φοβηθεί με τον κ. Καμμένο ότι το προϊόν της μαγνητοσκόπησης στο ραντεβού στο ξενοδοχείο από εκείνο το ζευγάρι θα παρουσιαζόταν σε κάποια κυριακάτικη εφημερίδα. Γι’ αυτό και σπεύσαμε κι εμείς να παρουσιάσουμε την υπόθεση».

Μετά την αρχειοθέτηση της υπόθεσης, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος δήλωσε: «Πλέον δεν απομένει παρά ο ελληνικός λαός να βάλει στο αρχείο με την ψήφο του κυβέρνηση, καθεστώς και παρακράτος».

Ανασκευές και αντιφάσεις από τον Π. Χαϊκάλη

«Εχουν πέσει όλοι πάνω μου», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βουλή ο κ. Π. Χαϊκάλης, εμφανώς ταραγμένος από την εξέλιξη της υπόθεσης με τις περί χρηματισμού καταγγελίες του. Είχε μόλις ολοκληρωθεί η ακρόασή του από τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας, που συνεδρίασαν ζητώντας εξηγήσεις για το θέμα του.

Ο κ. Χαϊκάλης, επαναλαμβάνοντας εκείνα που είπε και ενώπιον της Επιτροπής, θέλησε κατ’ αρχήν να ανασκευάσει όσα τις προηγούμενες ημέρες σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις είχε υποστηρίξει, και συγκεκριμένα ότι είχε δώσει στον καταγγελλόμενο ως μεσάζοντα Αποστολόπουλο 5.000 ευρώ για να τα «παίξει» στο χρηματιστήριο με υψηλές αποδόσεις. «Ειπώθηκε σε μια φόρτιση… Δεν μπορούσα να διαχειριστώ τον προφορικό λόγο… Δεν υπάρχουν πουθενά μετοχές δικές μου. Δεν έχω παίξει στο χρηματιστήριο, δεν έχω καμιά χρηματιστηριακή συναλλαγή», δήλωσε, θέλοντας να σταματήσουν οι διαδικασίες, μέσω της Επιτροπής «πόθεν έσχες», καθώς μετά την αρχική εκείνη τηλεοπτική δήλωσή του ηγέρθη ζήτημα σοβαρό, αφού είναι γνωστό και πως βάσει νόμου οι βουλευτές δεν έχουν δικαίωμα χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ σημείωσε πως το ποσό των 5.000 ευρώ ήταν ένα δάνειο που έκανε στον Αποστολόπουλο «για να παίξει εκείνος στο Χρηματιστήριο, επειδή είχε ένα πρότζεκτ χρηματιστηριακό».

Τέλος, μεταξύ άλλων, πρόσθεσε ότι ήταν «πληροφόρηση» από τον κ. Αποστολόπουλο πως ένα μικρό κόμμα μέσω χορηγιών λαμβάνει χρήματα από πολλές πλευρές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή