Ρωσία: Επιβολή δασμών για να περιοριστούν οι εξαγωγές δημητριακών

Ρωσία: Επιβολή δασμών για να περιοριστούν οι εξαγωγές δημητριακών

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση της Ρωσίας, μιας χώρας που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς δημητριακών, σχεδιάζει να επιβάλει δασμούς στις εξαγωγές αυτές, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι σήμερα, μια κίνηση που ακολουθεί την επιβολή άτυπων περιορισμών διαμέσου ελέγχων ποιότητας που άρχισαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς η Μόσχα σπεύδει να εξασφαλίσει την κάλυψη των εγχώριων αναγκών.

Η Ρωσία κατέγραψε μια μεγάλη σοδειά σιτηρών αυτή τη χρονιά (104 εκατ. τόνοι), αλλά η αστάθεια της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου και οι υψηλές τιμές σε παγκόσμιο επίπεδο πυροδότησαν μια αλματώδη αύξηση των εξαγωγών και η χώρα πλέον χρειάζεται να περιφρουρήσει τα αποθέματά της, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε μια συνάντηση με ανώτατους αξιωματούχους, όπως μετέδωσαν κρατικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Πρέπει να διαθέτουμε τα ελάχιστα αποθέματα που εγγυώνται τη διατροφική ασφάλεια της Ρωσίας. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρώ ότι είναι καιρός να εξετάσουμε την επιβολή διοικητικών μέτρων για τον περιορισμό των εξαγωγών», ανέφερε ο Μεντβέντεφ.

«(Θα) προετοιμάσουμε μια πρόταση για να ληφθεί απόφαση σχετικά με έναν εξαγωγικό δασμό… θα γίνει μέσα σε 24 ώρες», αποκρίθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αρκάντι Ντβόρκοβιτς κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο Μεντβέντεφ κάλεσε τον Ντβόρκοβιτς να του υποβάλει την πρόταση για να την υπογράψει.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι συζητούν για έναν απαγορευτικό δασμό κι ενδέχεται να τον επιβάλουν πριν οι εξαγωγείς μπορέσουν να εκτελέσουν τις παραγγελίες τις οποίες έχουν ήδη λάβει από το εξωτερικό, σύμφωνα με μια πηγή του αγροτοβιομηχανικού τομέα που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία ανέστειλε τη φόρτωση σιτηρών σε τρένα για την εξαγωγή τους, σύμφωνα με πηγές του κλάδου. Η φόρτωση διεκόπη την 17η Δεκεμβρίου επ' αόριστον. Ο κρατικός οργανισμός των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, που έχει το μονοπώλιο στις εμπορευματικές σιδηροδρομικές μεταφορές, απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Η Ρωσία μπορεί να εξαγάγει 28 εκατ. σιταριού χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τις εγχώριες ανάγκες, εκ των οποίων οι 21 εκατ. τόνοι έχουν ήδη εξαχθεί από την έναρξη της περιόδου 2014-2015, την 1η Ιουλίου, διευκρίνισε ο Ντβόρκοβιτς στη συνάντηση. Μια εκπρόσωπός του απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Η Ρωσία είχε επιβάλει έναν προστατευτικό δασμό στις εξαγωγές σιταριού το 2008 και το 2010.

Ένας από τους λόγους της επιβολής του δασμού αυτού ενδέχεται να είναι η εκτίμηση πως ο περιορισμός των εξαγωγών θα αυξήσει τις τιμές τους σε διεθνές επίπεδο και θα τις μειώσει εγχωρίως. Η πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίες του ρουβλίου έχει ήδη αυξήσει σημαντικά τις τιμές στην εσωτερική αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή