Στο εδώλιο η πριγκίπισσα Κριστίνα

Στο εδώλιο η πριγκίπισσα Κριστίνα

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Η Κριστίνα των Βουρβόνων, κόρη της Σοφίας και εγγονή της Φρειδερίκης, είναι το πρώτο μέλος στην ιστορία της ισπανικής βασιλικής οικογένειας που οδηγείται στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Η εισαγγελία των Βαλεαρίδων νήσων απήγγειλε χθες στην 49χρονη αδελφή του βασιλιά Φιλίππου δύο κατηγορίες συνέργειας σε φορολογικές απάτες, οι οποίες επισείουν ποινή φυλάκισης ώς και οκτώ ετών.

Εικονικά τιμολόγια

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η Κριστίνα βοήθησε στην έκδοση των εικονικών τιμολογίων μέσω των οποίων ο σύζυγός της, Ινιάκι Ουρδανγαρίν εισέπραττε εκατομμύρια για υποτιθέμενη οργάνωση εκδηλώσεων. Ο Ουρδανγαρίν κατηγορείται για απιστία, διασπάθιση δημοσίου χρήματος, απάτη, αθέμιτη άσκηση επιρροής και «ξέπλυμα» χρήματος.

Το ύψος της ζημίας για το ισπανικό Δημόσιο στην περίπτωση της Κριστίνας εκτιμήθηκε από το δικαστήριο στα 2,6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στην περίπτωση του συζύγου της στα 15 εκατομμύρια ευρώ. Το ζεύγος, που από το 2013 ζει στη Γενεύη, διατάχθηκε από το δικαστήριο να καταθέσει τα ποσά αυτά εντός εικοσαημέρου, προκειμένου να μην εκδοθεί δικαστική εντολή κατάσχεσης.

Ο δικηγόρος της πριγκίπισσας δήλωσε χθες ότι η Κριστίνα εξεπλάγη από την παραπομπή της σε δίκη και ότι σκοπεύει να προσβάλει την απόφαση αυτή, βασιζόμενη στο επιχείρημα ότι ο ζημιωθείς (σε αυτή την περίπτωση το ισπανικό Δημόσιο) δεν υποστηρίζει το κατηγορητήριο.

Οι έρευνες του δικαστή Χοσέ Κάστρο για τις δραστηριότητες του ινστιτούτου Noos, του οποίου προέδρευε ο Ουρδανγαρίν, ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2011. Ο Ουρδανγαρίν, πρώην μέλος της ολυμπιακής ομάδας του χάντμπολ, που χρίστηκε δούκας της Πάλμα όταν νυμφεύθηκε την Κριστίνα, το 1997, προσέφερε μέσω του Noos υπηρεσίες συμβούλων και οργάνωνε συνέδρια με αντικείμενο τον αθλητισμό και τον τουρισμό.

Τόσο ο Ουρδανγαρίν όσο και η Κριστίνα δηλώνουν αθώοι αλλά έχουν αποκλειστεί εδώ και δύο χρόνια από όλες τις επίσημες εμφανίσεις της βασιλικής οικογένειας. Απόντες ήταν και τον Ιούνιο, όταν ο Φίλιππος διαδέχθηκε τον Χουάν Κάρλος, ο οποίος είχε παραιτηθεί από τον θρόνο ένα μήνα νωρίτερα.

Στις 8 Φεβρουαρίου 2014 η Κριστίνα είχε δώσει ένορκη κατάθεση στον ανακριτή, στη διάρκεια της οποίας υποστήριξε ότι δεν γνώριζε τις επιχειρηματικές συμφωνίες του συζύγου της και ότι έδειχνε προς το μέρος του αγάπη και εμπιστοσύνη.

Την Παρασκευή συμπληρώνεται ένα εξάμηνο από την ενθρόνιση του Φιλίππου, ο οποίος υποσχέθηκε διαφάνεια και ανανέωση στον οίκο των Βουρβόνων. Εκτοτε, ο Φίλιππος παρέδωσε στο Δημόσιο τις δύο βασιλικές ferrari, τμήμα του μεγάλου στόλου αυτοκινήτων του παλατιού ώστε να βγουν σε πλειστηριασμό.

Περιουσία 2,3 δισ. ευρώ

Η περιουσία του βασιλικού οίκου εκτιμάται από τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης στα 2,3 δισ. ευρώ, αν και το παλάτι διαψεύδει αυτό το ποσό, δηλώνοντας ότι περιλαμβάνει περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στο κράτος. Υπέρ της μοναρχίας τάσσονται οι δύο ώς τώρα κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της Ισπανίας, το λαϊκό κόμμα και το σοσιαλιστικό PSOE, ενώ την οργάνωση δημοψηφίσματος για το πολιτειακό ζητά το κόμμα Podemos, που δημιουργήθηκε στις αρχές του 2014 ως έκφραση της δυσαρέσκειας και πλέον έχει αναδειχθεί σε πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα.

Το Podemos πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις εναντίον του λεγόμενου «νόμου φίμωτρου» (ley mordaza) που ψήφισε στα μέσα Δεκεμβρίου η ισπανική βουλή και γερουσία. Ο νόμος ποινικοποιεί τις διαδηλώσεις που γίνονται χωρίς άδεια, ακόμη και την αναφορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι γίνονται τέτοιες διαδηλώσεις, ενώ απαγορεύει τη φωτογράφηση οργάνων της τάξης. Ως επίδειξη δύναμης, το Podemos έχει συγκαλέσει στα τέλη Ιανουαρίου, πριν τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος, μεγάλη διαδήλωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή