Γκ. Χαρδούβελης: Χρηματοδότηση από τις τράπεζες αν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα

Γκ. Χαρδούβελης: Χρηματοδότηση από τις τράπεζες αν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Στα 4,5 δισ. ευρώ ανέρχονται οι ανάγκες πληρωμής των υποχρεώσεων της Ελλάδας στο πρώτο τρίμηνο του 2015, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γκίκας Χαρδούβελης, προειδοποιώντας ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα θα χρησιμοποιηθεί το εγχώριο τραπεζικό σύστημα δημιουργώντας επί της ουσίας ασφυκτικές συνθήκες στην πραγματική οικονομίας.

  Ο κ. Χαρδούβελης από το βήμα της Βουλής δήλωσε πώς: «Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το 2015 είναι δεδομένες. Για το επόμενο 3μηνο υπάρχει ανάγκη πληρωμής σωρευτικά στα περίπου 4,5 δισ. ευρώ.  Υπάρχει και η περαιτέρω ανάγκη κάλυψης  των εντόκων γραμματίων που λήγουν στο διάστημα αυτό.  Αυτή η ανάγκη αναμένεται να καλυφθεί κυρίως από ξένα ταμεία και άλλους επενδυτές  εφόσον υπάρξει επίτευξη συμφωνίας».

Στο πλαίσιο ο υπουργός σημείωσε ότι «αν δεν υπάρξει συμφωνία, όμως, είναι κατανοητό ότι οι ανάγκες χρηματοδότησης του κράτους αυξάνονται.  Αναγκαστικά θα χρησιμοποιηθεί το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, γεγονός που θα περιορίσει τις δυνατότητες της χρηματοδότηση της ιδιωτικής οικονομίας».

Ο κ. Χαρδούβελης παρουσίασε επίσης τα βήματα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την τρόικα και τη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας για την Ελλάδα, όπου και θα συζητηθεί και το ζήτημα του χρέους. «Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη συγκυρία. Αυτή την περίοδο κρίνεται, περισσότερο ίσως από οποιαδήποτε άλλη στιγμή, αν η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε μια εμφανώς ανοδική πορεία ή αν θα σκοντάψει και θα καταδικαστεί σε στασιμότητα και οπισθοχώρηση».

Ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τις κοινωνικές ομάδες συναίνεση ενώ κατέληξε λέγοντας: «Στον πυρήνα της Πολιτικής στις σύγχρονες δημοκρατίες βρίσκεται η σύνθεση των απόψεων, η συνεχής αναζήτηση νέων προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και η εξυπηρέτηση του συλλογικού καλού. Αν επιτελέσει σωστά το ρόλο της σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, πιστεύω ότι στο μέλλον η χώρα μας όχι μόνο θα ανακάμψει αλλά έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει κατά πολύ τις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές επιδόσεις της μεταπολίτευσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή