«Το παιχνίδι μόλις αρχίζει»

«Το παιχνίδι μόλις αρχίζει»

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το παιχνίδι μόλις αρχίζει» σχολίαζε λίγη ώρα μετά τη δεύτερη ψηφοφορία, που βρήκε τον κ. Σταύρο Δήμα να υπερψηφίζεται από 168 βουλευτές, βουλευτής που προστέθηκε στην προεδρική πλειοψηφία, προσθέτοντας ότι κάθε αποτέλεσμα, στην τρίτη εκλογή της 29ης Δεκεμβρίου, είναι ανοικτό.

Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και, κυρίως, η δημόσια έκκληση του Αντώνη Σαμαρά για την συναινετική εκλογή Προέδρου, την ανασύνθεση της κυβέρνησης με τη συμμετοχή στελεχών και εκτός ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και τη διεξαγωγή εκλογών στα τέλη του 2015, μετά την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, απέδωσε, αυξάνοντας σημαντικά την προεδρική πλειοψηφία που στην πρώτη εκλογή, πριν από 6 ημέρες, είχε περιοριστεί στους 160 βουλευτές.

Υπέρ της υποψηφιότητας Δήμα, πέραν των 155 βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, και των πέντε που είχαν υπερψηφίσει στις 17/12 (Λυκούδης, Ψαριανός, Αηδόνης, Μάρκου, Νταβρής) τάχθηκαν σήμερα και οι Κ. Γιοβανόπουλος, Βασ. Οικονόμου, Γ. Κουράκος, Μίκα Ιατρίδη, Γ. Κασαπίδης, Παν. Μελάς και οι δύο αποσχισθέντες από τη Χρ. Αυγή Στ. Μπούκουρας και Χρ. Αλεξόπουλος.

Το ερώτημα στους κοινοβουλευτικούς διαδρόμους είναι, πλέον, εάν η νέα δυναμική που δημιουργεί το σημερινό αποτέλεσμα οδηγεί σε εκλογή Προέδρου ή απλώς σε παράταση του… θρίλερ μέχρι την προκήρυξη εκλογών.

Η απάντηση δεν είναι εύκολη καθώς ο πολιτικός χρόνος επαρκεί για αλλαγή των ισορροπιών.

Οι παράμετροι που θα κρίνουν την εξέλιξη της προεδρικής εκλογής είναι:

* οι πρωτοβουλίες που, ενδεχομένως, αναλάβει ο Πρωθυπουργός κ. Σαμαράς. Το διάγγελμα της Κυριακής απέδωσε, μένει να αποδειχθεί εάν υπάρχουν και άλλοι άσσοι στο μανίκι του Πρωθυπουργού

* η στάση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ. Η ανεξαρτητοποίηση της κ. Νίκης Φούντα, οι φήμες για αντίστοιχη κίνηση εκ μέρους του κ. Θωμ. Ψύρρα καταδεικνύουν τη ρευστότητα που επικρατεί στην κοινοβουλευτική ομάδα της ανανεωτικής αριστεράς. Αμφότεροι παρέμειναν σήμερα σταθεροί στο «παρών», ωστόσο ουδείς μπορεί να αποκλείσει να μεταβάλλουν άποψη ενώ αντίστοιχες πληροφορίες υπάρχουν και για άλλους βουλευτές του κόμματος

 * η τακτική της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ, που μετά και την υπόθεση Χαϊκάλη μοιάζει να έχει ελάχιστα περιθώρια ελιγμών. Και σήμερα άπαντες, πλην της απούσας για λόγους υγείας κ. Μαρίας Κόλλια – Τσαρουχά, ψήφισαν «παρών»

 * τέλος, η τελική ψήφος σειράς ανεξάρτητων βουλευτών που θεωρούνται μεταξύ αυτών που δεν συσσγτρατεύονται με την επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ αυτώ, οι Β. Καπερνάρος, Β.Πολύδωρας, ακόμη και ο κ. Π. Τατσόπουλος που επικαλείται, μόνον, το ηθικό ζήτημα της αρχικής εκλογής του με τα ψηφοδέλτια της Κουμουνδούρου.

Ο Αντώνης Σαμαράς, εξερχόμενος, εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της προσεχούς Δευτέρας. Μένει να αποδειχθεί εάν η αισιοδοξία του θα επαληθευθεί…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή