Μη διαβάζετε e-book προτού κοιμηθείτε

Μη διαβάζετε e-book προτού κοιμηθείτε

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Kουλουριαστήκατε κάτω από το πάπλωμα αγκαλιά με το ηλεκτρονικό σας βιβλίο μέχρι να σας πάρει ο ύπνος; Λάθος κίνηση, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές, διότι έτσι καταστρέφετε κάθε ελπίδα να βρεθείτε συντόμως στην αγκαλιά του Μορφέα και δεν αποκλείεται καθόλου να καταστρέφετε την ίδια στιγμή και την υγεία σας.

Μία ομάδα επιστημόνων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ συνέκρινε τις συνέπειες της ανάγνωσης των παραδοσιακών έντυπων βιβλίων και των ηλεκτρονικών, λίγο πριν από τον νυχτερινό ύπνο. Οπως διαπίστωσαν, χρειάζεται περισσότερη ώρα μέχρι να αποκοιμηθείτε όταν διαβάζετε ηλεκτρονικό βιβλίο αλλά και η ποιότητα του ύπνου, όταν με το καλό σας πάρει, είναι χειρότερη με αποτέλεσμα να ξυπνάτε πιο κουρασμένοι το επόμενο πρωί.

Οι αναγνώστες που χρησιμοποιούν τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες Kindle δεν αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα. Γενικότερα, όμως, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα πρέπει να περιορίσουμε την έκθεσή μας σε πηγές φωτός κατά τη διάρκεια της νύχτας. Φυσικά, ό,τι και να διαβάζετε, από τους Αθλίους του Ουγκώ μέχρι ένα βίπερ, μάλλον το τελευταίο πράγμα που σας απασχολεί είναι οι συνέπειες που θα έχει για τον νυχτερινό σας ύπνο. Ωστόσο όλο και εντείνεται η ανησυχία για την έκθεσή μας στις διάφορες πηγές φωτός κατά τη διάρκεια της νύχτας και ιδιαίτερα προτού πέσουμε για ύπνο.

Το ανθρώπινο σώμα έχει μάθει να συντονίζεται κατά διαφορετικό τρόπο την ημέρα και τη νύχτα, σύμφωνα με το εσωτερικό του ρολόι, που χρησιμοποιεί το φως προκειμένου να γνωρίζει τι ώρα είναι. Ωστόσο, το μπλε φως, το μήκος κύματος που είναι σύνηθες σε ταμπλέτες, έξυπνα τηλέφωνα και φωτισμό LED, μπορεί να διαταράξει τη λειτουργία του βιολογικού ρολογιού. Το μπλε φως, εξάλλου, κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να επιβραδύνει ή να αποτρέψει την απελευθέρωση της ορμόνης του ύπνου, της μελατονίνης.

Δώδεκα εθελοντές

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές ζήτησαν από δώδεκα εθελοντές να κοιμηθούν σε ένα εργαστήριο ύπνου επί δύο εβδομάδες. Τις πέντε πρώτες ημέρες τις πέρασαν διαβάζοντας παραδοσιακό «χάρτινο» βιβλίο, ενώ τις υπόλοιπες πέντε διάβασαν από το iPad. Αναλύσεις αίματος σε τακτά διαστήματα έδειξαν ότι η παραγωγή μελατονίνης μειωνόταν όταν οι εθελοντές διάβαζαν από το ηλεκτρονικό μηχάνημα.

Ετσι χρειάζονταν περισσότερο χρόνο μέχρι να κοιμηθούν, ο ύπνος τους ήταν λιγότερο βαθύς και ξυπνούσαν περισσότερο κουρασμένοι όταν διάβαζαν το ηλεκτρονικό βιβλίο.

Οπως επισημαίνει ο καθηγητής Τσαρλς Κζέισλερ, συντονιστής της σχετικής έρευνας, ο διαταραγμένος ύπνος έχει κάκιστα αποτελέσματα στη γενικότερη υγεία, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, καρδιαγγειακών νοσημάτων και μεταβολικών νόσων όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή