Γεύματα σε μαθητές για 4η χρονιά

Γεύματα σε μαθητές για 4η χρονιά

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο να μην υπάρχει μαθητής που να πεινάει λόγω φτώχειας, συνεχίζεται για 4η χρονιά η «Διατροφή», το πρόγραμμα σίτισης και προώθησης υγιεινής διατροφής σε σχολεία περιοχών όπου διαβιούν ευπαθείς, σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, ομάδες πληθυσμού. Από το 2012 έως και σήμερα, στο πλαίσιο του προγράμματος που υλοποιεί το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής «Prolepsis», με κύρια δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», έχουν διανεμηθεί περισσότερα από 9 εκατομμύρια γεύματα σε μαθητές σχολείων. Κατά το σχολικό έτος 2013-2014, στο πρόγραμμα συμμετείχαν 406 σχολεία (σε 23 νομούς της χώρας) με σχεδόν 62.000 μαθητές, στους οποίους προσφέρθηκε σε καθημερινή βάση ένα δωρεάν υγιεινό γεύμα. Στο πρόγραμμα τη φετινή χρονιά θα συμμετέχουν περισσότεροι από 15.000 μαθητές και έχουν αρχικά ενταχθεί 150 σχολεία, κυρίως σε περιοχές όπου έχουν καταγραφεί τα υψηλότερα ποσοστά επισιτιστικής ανασφάλειας και παιδικής φτώχειας. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Ινστιτούτου, τα οφέλη που προκύπτουν από την υλοποίηση του προγράμματος είναι πολλαπλά για τα παιδιά και τις οικογένειές τους, καθώς μειώνεται το αίσθημα ανασφάλειας σχετικά με τη διατροφή στα παιδιά –και τις οικογένειές τους– που συμμετείχαν σε αυτό. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την ανάλυση στοιχείων που συνέλεξε το Ινστιτούτο «Prolepsis», το ποσοστό επισιτιστικής ανασφάλειας κατά την έναρξη της μαθητικής χρονιάς 2013-2014 ήταν 54% και στη λήξη της 48%, ενώ το ποσοστό επισιτιστικής ανασφάλειας με ύπαρξη πείνας μειώθηκε από 21% σε 18%.

«Δεν επιτρέπεται να αντιμετωπίζει προβλήματα πείνας κανένα παιδί», αναφέρει με αφορμή την έναρξη της 4ης χρονιάς του προγράμματος, η κ. Αθηνά Λινού, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Παν. Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis. Και προσθέτει «το Πρόγραμμα “Διατροφή” καλείται να καλύψει αυτήν την επιτακτική, υπαρκτή δυστυχώς, ανάγκη. Παράλληλα, προασπίζει τη σωματική και πνευματική ανάπτυξη και υγεία της επόμενης γενιάς πολιτών και για τον λόγο αυτό έχει αγκαλιαστεί από μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς».

Από το 2012 έως και σήμερα, μέγας δωρητής του προγράμματος –που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας– είναι το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Το πρόγραμμα στηρίζουν επίσης το Κοινωφελές Ιδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Εργου και η «ΑΒ Βασιλόπουλος». Η επέκταση του προγράμματος σε απομακρυσμένες περιοχές χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή