Αύξηση των εισπράξεων κατά 4,8% για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις

Αύξηση των εισπράξεων κατά 4,8% για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μείωση των ελληνικών εξαγωγών κατά 2% με 2,5% σε σύγκριση με το 2013 εκτιμούν οι εξαγωγείς ότι θα κλείσει το 2014, καθώς το τελευταίο τρίμηνο του έτους παρατηρούνται σημάδια μερικής ανάκαμψης στον κλάδο. Ακόμη πιο ενθαρρυντικό είναι το στοιχείο εκείνο που δείχνει αύξηση των εισπράξεων για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, καθώς παρατηρήθηκε –τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα– μείωση των ημερών αποπληρωμής από τους ξένους πελάτες τους.

Το τελευταίο θεωρείται από τους εξαγωγείς ένδειξη εμπιστοσύνης, η οποία όμως κινδυνεύει να χαθεί, όπως επισημαίνει η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), όταν δημιουργείται κλίμα αβεβαιότητας σε πολιτικό και δημοσιονομικό επίπεδο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανάλυση του ΠΣΕ, στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2014 εξήχθησαν από τη χώρα προϊόντα συνολικής αξίας 22,5 δισ. ευρώ, ενώ έχουν εισπραχθεί από τους Ελληνες εξαγωγείς για τα προϊόντα αυτά 19,7 δισ. ευρώ. Η αύξηση των εισπράξεων, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, κατά 4,8% επιβεβαιώνει την εξομάλυνση των πληρωμών και την απομείωση των χρόνων εξόφλησης που ίσχυαν τα προηγούμενα χρόνια και ήταν υπερδιπλάσιος σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Δυτικής Ευρώπης (50 ημέρες, αντί 23 ημερών του μέσου όρου των χωρών της Δυτικής Ευρώπης, στο πρώτο εξάμηνο του έτους).

Το ποσοστό εξόφλησης για τα εξαγόμενα ελληνικά προϊόντα διαμορφώθηκε στο 87,5% της συνολικής τους αξίας. Να σημειωθεί ότι στο αντίστοιχο δεκάμηνο του 2013, η αξία των φορτώσεων-αποστολών ανερχόταν στα 23,2 δισ. ευρώ, ενώ οι πληρωμές για τα εν λόγω προϊόντα διαμορφώνονταν μόλις στα 18,8 δισ. ευρώ, ήτοι ποσοστό εξόφλησης 81%.

Σύμφωνα με τον ΠΣΕ σε επίπεδο εισπράξεων προβλέπεται διατήρηση των ανοδικών ρυθμών σε επίπεδα άνω του 4%, με αποτέλεσμα για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της χώρας να ξεπεράσουν ακόμη και τα 21 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι για το 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ΟΟΣΑ προβλέπουν περαιτέρω αύξηση των εισπράξεων από εξαγωγές κατά 5-5,5%, ήτοι περίπου 23 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο του 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η συνολική αξία των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 7,1% (στα 2,51 δισ. ευρώ από τα 2,34 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2013). Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η αύξηση των εξαγωγών διαμορφώνεται στο 3,8%. Αύξηση καταγράφεται και στις εισαγωγές, κατά 2% συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών και κατά 3,3% εάν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου υποχώρησε κατά 4,4% τον Οκτώβριο του 2014 σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2013.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή