Τρίμηνη παράταση συμβάσεων ΕΟΠΥΥ με τους γιατρούς

Τρίμηνη παράταση συμβάσεων ΕΟΠΥΥ με τους γιατρούς

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα τρίμηνη παράταση ισχύος των συμβάσεων που έχει ο ΕΟΠΥΥ με γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα και κλινικές αποφάσισε το Δ.Σ. του Οργανισμού, προκειμένου το διάστημα αυτό να έχουν καταλήξει όλες οι πλευρές σε συμφωνία για το νέο κείμενο σύμβασης. Ο σχετικός διάλογος έχει «παγώσει» εν μέσω πολιτικών εξελίξεων και εορτών, ενώ ήδη ο ΕΟΠΥΥ έχει λάβει αρνητική απάντηση από τους γιατρούς σχετικά με το σχέδιο σύμβασης που τους παρουσίασε αρχές του μήνα.

Ειδικότερα, το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ ενέκρινε πριν από λίγες ημέρες την παράταση ισχύος των συμβάσεων του Οργανισμού με τους παρόχους που λήγουν στις 31/12/2014 για τρεις μήνες, δηλαδή έως τις 31/3/2015. Η παράταση αφορά τις υφιστάμενες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με γιατρούς, διαγνωστικά εργαστήρια, κλινικές, φυσικοθεραπευτές, κέντρα αποθεραπείας, μονάδες τεχνητού νεφρού, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης κ.ά. Η συνεργασία του ΕΟΠΥΥ με την πλειονότητα των παρόχων συνεχίζεται αυτή τη στιγμή με βάση την αρχική σύμβαση που έχει λήξει και από τις αρχές του 2014 παρατείνεται συνεχώς.

Η πρόσφατη απόπειρα του ΕΟΠΥΥ να καταλήξει σε νέα σύμβαση με τους ιδιώτες γιατρούς δεν στέφθηκε με επιτυχία καθώς οι γιατροί απέρριψαν το προτεινόμενο κείμενο του Οργανισμού. Σύμφωνα με τους γιατρούς, το προσχέδιο σύμβασης περιέγραφε μόνο υποχρεώσεις των γιατρών και καμία δέσμευση από τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος και θα είχε το μονομερές δικαίωμα αναπροσαρμογής των όρων πριν από τη λήξη της σύμβασης.

Και όπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ, «ουσιαστικός διάλογος επί του κειμένου σύμβασης δεν έχει γίνει, με ευθύνη του Οργανισμού».

Σύμβαση που δεν θα περιγράφει σε καμία περίπτωση τον μηχανισμό clawback (αυτόματη επιστροφή της υπέρβασης της δαπάνης) και θα δίνει το δικαίωμα άρνησης παροχής υπηρεσιών σε ασφαλισμένους εφόσον συμπληρώνεται το «πλαφόν» δαπάνης ανά διαγνωστικό κέντρο, έχουν προτείνει οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων. Τόσο αυτοί, όσο και οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών έχουν καταγγείλει επανειλημμένως τον ΕΟΠΥΥ για μονομερείς αλλαγές στους όρους της σύμβασης, με βασικότερη την εισαγωγή του μηχανισμού του claw back.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή