Τελευταίες κινήσεις με στόχο τους 180

Τελευταίες κινήσεις με στόχο τους 180

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστατες προσπάθειες για την επίτευξη ενός αποτελέσματος στην τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας -το οποίο αν δεν φτάνει στις 180 ψήφους, θα σηματοδοτεί τις ευθύνες όσων προκάλεσαν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες- καταβάλλουν οι κ. Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί πραγματοποίησαν τις προηγούμενες ώρες κύκλο επαφών με στελέχη τόσο από τον χώρο των ανεξάρτητων βουλευτών όσο και με στελέχη εντός κοινοβουλευτικών ομάδων της αντιπολίτευσης, προκειμένου να καταγραφεί στην κρίσιμη ψηφοφορία της Δευτέρας μια νέα δυναμική της υποψηφιότητας του κ. Σταύρου Δήμα.

Στελέχη του Μαξίμου, με δεδομένα την πορεία που έχει λάβει ήδη σημαντική μερίδα βουλευτών της ΔΗΜΑΡ προς τον ΣΥΡΙΖΑ, το κλίμα στους ΑΝΕΛ εξαιτίας της «υπόθεσης Χαϊκάλη» αλλά και τις πολιτικές ή «προσωπικού χαρακτήρα» επιφυλάξεις που διατηρούν αρκετοί εκ των ανεξαρτήτων, θεωρούν δύσκολη την επίτευξη της ειδικής πλειοψηφίας των 180. Ωστόσο, η μάχη της προσεχούς Δευτέρας θα δοθεί και με ορίζοντα τις πρόωρες εκλογές που πιθανώς θα προκηρυχθούν για την 1η Φεβρουαρίου. Διότι, εφόσον η υποψηφιότητα Δήμα στηριχθεί από περισσότερους βουλευτές και η χώρα οδηγηθεί στις κάλπες για λίγες ψήφους, ενισχύεται περαιτέρω το βασικό κυβερνητικό επιχείρημα ότι η μη ομολογημένη αλλά υπαρκτή σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, όπως και η συμπόρευση της ΔΗΜΑΡ με τον κ. Τσίπα, σύρει τη χώρα σε περιπέτεια. Στον αντίποδα, εάν οι συσχετισμοί τη Δευτέρα δείχνουν ότι η υποψηφιότητα του κ. Δήμα προσεγγίζει στις 180 ψήφους, τότε δεν αποκλείεται να μεταβάλουν άποψη και στελέχη που μέχρι σήμερα παραμένουν στο «παρών», όπως οι κεντροδεξιοί Καπερνάρος και Πολύδωρας αλλά και αρκετοί εκ της Κεντροαριστεράς, που δεν έχουν αυτή τη στιγμή λόγο να «εκτεθούν».

Αυτονοήτως, το βάρος της τελικής κίνησης πριν από την τρίτη ψηφοφορία για τον Πρόεδρο θα αναλάβει ο πρωθυπουργός. Στο παρασκήνιο διακινούνται διάφορα σενάρια για ενδεχόμενες νέες πρωτοβουλίες εκ μέρους του κ. Σαμαρά, σε πολιτικό επίπεδο, που όμως διαψεύδονται εμφατικά από το Μαξίμου. Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν την κάθετη άρνηση του κ. Σαμαρά να «εγκλωβίσει» την κυβέρνηση και τη χώρα σε μια μακρά προεκλογική περίοδο, κάτι που θα συνέβαινε εάν πρότεινε τη διεξαγωγή εκλογών π.χ. την άνοιξη ή το φθινόπωρο. Απορρίπτουν, επίσης, αλλαγή του εκλογικού νόμου, καθώς αυτή δεν περιλαμβάνεται στα σχέδια του κ. Σαμαρά ενώ είναι άγνωστο ποιους αποδέκτες θα είχε μια τέτοια πρόταση, δεδομένης της πορείας αφομοίωσης της ΔΗΜΑΡ από τον ΣΥΡΙΖΑ και του κλίματος στους ΑΝΕΛ.

Ο πρωθυπουργός προγραμματίζεται να απευθύνει νέο μήνυμα προς τον ελληνικό λαό, την παραμονή της ψηφοφορίας. Στο μήνυμα θα περιγράφει με απόλυτη σαφήνεια τους κινδύνους που θα διατρέξει η χώρα από μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ενώ αναμένεται να υπενθυμίσει την πρωτοβουλία συναίνεσης που ανέλαβε (συναινετική εκλογή Προέδρου, κυβερνητική ανασύνθεση, ολοκλήρωση συνταγματικής αναθεώρησης και εκλογές περί τα τέλη του 2015) καλώντας τους βουλευτές να αναλάβουν το βάρος της επιλογής τους.

Μαξίμου, Χαριλάου Τρικούπη και ο ίδιος ο υποψήφιος κ. Σταύρος Δήμας έθεσαν, εκ παραλλήλου, τέλος στα σενάρια ενεργού εμπλοκής της Χρυσής Αυγής στην ανάδειξη του κ. Δήμα στην Προεδρία. Τα σενάρια, που είδαν το φως ως θεωρίες συνωμοσίας, απέκτησαν γρήγορα υπόσταση στη δημόσια συζήτηση. «Σεβόμενος τους δημοκρατικούς θεσμούς, δεν πρόκειται να δεχθώ να εκλεγώ Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας με ψήφους της Χρυσής Αυγής» ήταν η ολιγόλογη, αλλά μη επιδεχόμενη αμφισβήτησης, δήλωση του κ. Σταύρου Δήμα. «Η δήλωση Δήμα τον τιμά και υπογραμμίζει το ήθος της Δημοκρατίας», έσπευσε να σημειώσει ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Νωρίτερα, στελέχη της Ν.Δ. είχαν εμφανιστεί απολύτως αρνητικά, με τους Κυρ. Μητσοτάκη και Ντόρα Μπακογιάννη να σημειώνουν, μάλιστα, ότι εάν υπάρξουν ψήφοι της Χρ. Αυγής, αντίστοιχος αριθμός βουλευτών της Ν.Δ. θα μεταβάλει στάση προς το «παρών» ώστε να μη νομιμοποιηθεί ως πολιτικός παράγων η οργάνωση Μιχαλολιάκου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή