«Αη Βασίλη, φέρε σκύλο αλλιώς αλίμονό σου»

«Αη Βασίλη, φέρε σκύλο αλλιώς αλίμονό σου»

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εάν δεν μου φέρεις αυτά που σου ζήτησα θα στενοχωρηθώ πάρα πολύ. Αλλά εγώ θα συνεχίσω να σε αγαπώ. Στο ζητάω μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου. Φέρ’ τα μου όσο κι αν σου φαίνονται πολλά. Θα ήθελα να σου ανοίξω την καρδιά μου και να σου πω ότι είμαι πολύ χαρούμενη και δεν θέλω να είμαι λυπημένη την ημέρα των Χριστουγέννων!» «Λοιπόν, Αη Βασίλη μου, το καλύτερο δώρο για εμάς τα παιδιά είναι η ειρήνη. Κατά βάθος, όμως, όλοι θέλουμε ένα δώρο. Εγώ, λοιπόν, φέτος θα ήθελα να μου φέρεις ένα ωραίο λογοτεχνικό βιβλίο με πολλές σελίδες και πολλά μυστήρια που δεν πρέπει να μείνουν ανεξιχνίαστα. Αλλά και να μη στείλεις τίποτα δεν θα παρεξηγηθώ, φτάνει να μην αποκλειστούμε στην Καβάλα και δεν πάμε στο Νευροκόπι!». «Θα ήθελα για την Πρωτοχρονιά να μου φέρεις ένα σκύλο ξανθό Labrador μέσα σ’ ένα μωβ κουτί με ροζ κορδέλα και το κουτί να έχει δύο τρύπες για να ανασαίνει. Α! Μέσα στο κουτί να βάλεις νερό και κομμένες εφημερίδες. Στο ζήτησα και πέρυσι, αλλά δεν μου τον έφερες. Δεν παραπονέθηκα. Ομως φέτος δεν θέλω αηδίες, Αγιε Βασίλη. Φέρε μου τον σκύλο αλλιώς αλίμονο σου!»

Ευφάνταστα, ξεκαρδιστικά, υπέροχα «παιδικά», τα γράμματα στον Αη Βασίλη αποτελούν κατ’ εξοχήν τους καλύτερους οιωνούς για τη νέα χρονιά. Σύμφωνα με τους υπευθύνους των ΕΛΤΑ, η τεχνολογία και το Ιντερνετ δεν έχουν επηρεάσει το έθιμο, που θα τηρηθεί και φέτος ευλαβικά. «Ε, δεν γράφουμε γράμμα στον Αη Βασίλη μέσω μέιλ!» λένε. Και φέτος αναμένεται να συγκεντρωθούν περισσότερες από 80.000 επιστολές απ’ όλη την Ελλάδα με τις ευχές και τις «παραγγελιές» των παιδιών στον αγαπημένο τους «παππούλη». Του γράφουν μάλιστα και… οδηγίες πώς να εντοπίσει το σπίτι. «Μόλις μπαίνεις στο στενό, βλέπεις απέναντι το ροζ σπίτι. Από αριστερά δεύτερη πόρτα και χτυπάς το κουδούνι που είναι γραμμένα τα γράμματα με κόκκινο χρώμα. Μόλις μπεις ανεβαίνεις και φτάνεις στη τρίτη πόρτα. Εκεί είναι το σπίτι μου» έγραφε ένας πιτσιρικάς στο γράμμα του που περιλαμβάνεται στο λεύκωμα «Γράμματα στον Αϊ-Βασίλη» των ΕΛΤΑ (2010).

Στα κεντρικά ταχυδρομεία της Αθήνας και της περιφέρειας έχουν στηθεί ειδικά κόκκινα γραμματοκιβώτια. Οπως τα τελευταία 20 χρόνια, έτσι και φέτος, τα γράμματα που θα αναγράφουν διεύθυνση αποστολέα (περίπου 40.000) θα απαντηθούν από τα ΕΛΤΑ με μια κάρτα με ευχές για χρόνια πολλά και τη σημείωση ότι ο Αη Βασίλης έλαβε το γράμμα. «Θέλει να σ’ ευχαριστήσει για την αγάπη σου και την πίστη σου σε εκείνον. Θέλει επίσης να σου πει ότι αν δεν κατάφερε να σ’ επισκεφτεί ή αν αυτά που σου έφερε δεν ήταν ακριβώς αυτά που του ζήτησες, να ξέρεις ότι η αγάπη και η σκέψη του θα σε συντροφεύουν για πάντα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή