Ελληνικές παραδόσεις που δεν… σπάνε

Ελληνικές παραδόσεις που δεν… σπάνε

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, καθώς οι πολιτικές εξελίξεις απειλούν να τη βάλουν για μια ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια σε περιπέτειες. Τι κάνουν όμως αυτές τις ημέρες πολλοί υπουργοί; Κλείνουν εκκρεμότητες εν όψει του ενδεχόμενου πρόωρων εκλογών. Τι είδους εκκρεμότητες; Μήπως καμιά μεγάλη μεταρρύθμιση; Μήπως κάποιο από τα διαρθρωτικά ορόσημα που προβλέπει το Μνημόνιο; Δυστυχώς, όχι. Υπογράφουν τροπολογίες και διατάξεις με τις οποίες γίνονται μικρότερες ή μεγαλύτερες εξυπηρετήσεις και εντάσσονται σε σχετικά ή άσχετα νομοσχέδια που πέρασαν ή θα περάσουν από τη Βουλή. Και αυτές φαίνονται γιατί έρχονται προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο. Υπάρχουν και αποφάσεις που δεν έχουν αντίστοιχη δημοσιότητα, όπως οι αποσπάσεις υπαλλήλων, που περνούν απαρατήρητες στη Διαύγεια. Κάποιος υπουργός έλεγε προ ημερών ότι έχει πιαστεί το χέρι του τις τελευταίες ημέρες να υπογράφει αποσπάσεις. Μερικά πράγματα δεν αλλάζουν ούτε με χρεοκοπίες, ούτε με τρόικες.

Και με τη… βούλα του κράτους θα είναι ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα την ερχόμενη Κυριακή, 28 Δεκεμβρίου. Ο νόμος ο οποίος περιλαμβάνει τη σχετική ρύθμιση, αυτή που επιτρέπει δηλαδή να είναι ανοιχτά τα καταστήματα την τελευταία Κυριακή κάθε έτους, ανεξαρτήτως ημερομηνίας, δημοσιεύθηκε την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και πλέον τίθεται σε ισχύ. Πρόκειται συγκεκριμένα για τον νόμο 4314/2014, ο οποίος, σημειωτέον, αφορά κατά κύριο λόγο τη διαχείριση του νέου ΕΣΠΑ. Τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, ενώ τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ θα παραμείνουν ανοιχτά έως τις 8 το βράδυ.

Συνέχεια στο σίριαλ

Εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να συνεχιστεί το σίριαλ με την οικονομική διαμάχη του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ) και του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Χθες, παραμονή Χριστουγέννων, εκδικάστηκε η δεύτερη αίτηση του ΤΑΠΙΤ, με το δικαστήριο να απορρίπτει τελικά το αίτημα για άρση της αναστολής κατάσχεσης των λογαριασμών του ΕΤΕΑ, έως του ποσού των 50 εκατ. ευρώ. Τα νέα… επεισόδια αναμένονται από τις πρώτες κιόλας ημέρες του 2015, καθώς η διοίκηση του ΤΑΠΙΤ δηλώνει αποφασισμένη να διεκδικήσει τα ποσά που οφείλει το ΕΤΕΑ στο Ταμείο Πρόνοιας των εμποροϋπαλλήλων και υπολογίζονται σε περισσότερα από 207 εκατ. ευρώ.

Μείωση Ρώσων τουριστών αναμένεται το 2015

Αναπόφευκτη θα πρέπει να θεωρείται, με βάση τα σημερινά δεδομένα, η μείωση των Ρώσων επισκεπτών το 2015 στη χώρα μας λόγω της γενικότερης πτώσης που αναμένεται στο εξερχόμενο ταξιδιωτικό ρεύμα από τη Ρωσία. Από το μέγεθος της πτώσης θα εξαρτηθεί και το ύψος των εσόδων από τους Ρώσους τουρίστες για τη χώρα, που φέτος έφθασε σε 1,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με χθεσινές εκτιμήσεις του Συνδέσμου Τουριστικών Οργανισμών της Ρωσίας το 2015 λόγω της κρίσης στην αγορά ο αριθμός των Τour Operators και των ταξιδιωτικών γραφείων στη Ρωσία θα μειωθεί κατά περίπου ένα τρίτο.

Οι αγορές δεν χαλαρώνουν ούτε τα Χριστούγεννα

Με μικρή άνοδο στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων «ευχήθηκαν» οι επενδυτές στην Ελλάδα τα «καλά Χριστούγεννα». Η απόδοση του 3ετούς ομολόγου έφθασε χθες στο 10,6% από 10,3% που είχε κλείσει προχθές.

Αν και τέτοιες ημέρες σχεδόν κανένας δεν δίνει σημασία στο πώς κινούνται οι αγορές, η έστω και μικρή αύξηση των αποδόσεων στα ελληνικά ομολόγα δείχνει ότι οι επενδυτές είναι εδώ και δεν… χαλαρώνουν. Πλέον, το ενδιαφέρον μετατίθεται στη Δευτέρα, όπου και θα ξεκαθαρίσει εάν θα γίνουν πρόωρες εθνικές εκλογές ή όχι. Οι επενδυτές έχουν ήδη ενσωματώσει το μεγαλύτερο μέρος του κινδύνου πολιτικής αστάθειας στις σημερινές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Τη Δευτέρα, όμως, θα φανεί αν η ανησυχία τους είναι ακόμα μεγαλύτερη ή αν η ελληνική αγορά ομολόγων θα παραμείνει στα επίπεδα που βρίσκεται τώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή