Σουηδία: Η κυβέρνηση της συνεννόησης

Σουηδία: Η κυβέρνηση της συνεννόησης

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οχι σε πρόωρες εκλογές· κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, στηριγμένη σε μια ελάχιστη συνεννόηση των δύο μεγάλων πολιτικών παρατάξεων· εξοστρακισμός του ακροδεξιού, ξενοφοβικού λαϊκισμού σε πολιτική καραντίνα, ώστε να μην παίζει ρυθμιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας: αυτό είναι το βασικό τρίπτυχο της σημαντικότατης συμφωνίας μεταξύ της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης και της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης της Σουηδίας, με την οποία τερματίστηκε η πολιτική κρίση στην οποία είχε βυθιστεί η χώρα εδώ και περίπου έναν μήνα.

Στις 3 Δεκεμβρίου, ο Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν, ο οποίος ηγείται κυβέρνησης μειοψηφίας, υπέστη σοβαρή ήττα στο Κοινοβούλιο, καθώς η πλειοψηφία των βουλευτών απέρριψε το κυβερνητικό σχέδιο προϋπολογισμού για το 2015 και υιοθέτησε εκείνο της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης. Αποφασιστικό ρόλο γι’ αυτή την εξέλιξη έπαιξε το ακροδεξιό κόμμα των Δημοκρατών της Σουηδίας (SD), το οποίο ψήφισε την πρόταση της Κεντροδεξιάς ώστε να προκαλέσει πρόωρες εκλογές στις οποίες επεδίωκε να δώσει δημοψηφισματικό χαρακτήρα για το μεταναστευτικό πρόβλημα.

Την ίδια ημέρα, ο Λεβέν ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές για τις 22 Μαρτίου του 2015―οι οποίες, εάν διεξάγονταν, θα ήταν οι πρώτες πρόωρες από το 1958. Ωστόσο οι δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν έδειξαν ότι κανένας από τους δύο μεγάλους πολιτικούς συνασπισμούς δεν είχε σοβαρές ελπίδες για κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, ενώ προοιωνιζόταν άνοδος για την Ακροδεξιά―από 12,9%, που απέσπασε στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, σε 16%.

Τούτων δοθέντων, επικράτησαν ωριμότερες σκέψεις, καρπός των οποίων υπήρξε η «συμφωνία του Δεκεμβρίου» που ανακοινώθηκε το περασμένο Σάββατο: το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, οι Πράσινοι κυβερνητικοί του σύμμαχοι και τα τέσσερα κόμματα της, αντιπολιτευόμενης, κεντροδεξιάς Συμμαχίας κατέληξαν σε μια φόρμουλα που «επιτρέπει να κυβερνήσει μια κοινοβουλευτική μειοψηφία» με την ανοχή της αντιπολίτευσης. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ο Λεβέν θα έχει τη δυνατότητα να κυβερνά μέχρι το 2018, ενώ για το επίμαχο θέμα του προϋπολογισμού θα υποχρεωθεί να εφαρμόσει την ψηφισμένη πρόταση της αντιπολίτευσης μέχρι τον προσεχή Απρίλιο και στη συνέχεια θα μπορεί να επιφέρει τροποποιήσεις.

Η συμφωνία επεκτείνεται μέχρι και το 2022, καθώς προβλέπει ότι ο επικεφαλής του μεγαλύτερου εκ των δύο μπλοκ που θα προκύψουν από τις εκλογές του 2018 θα μπορεί, στην περίπτωση που δεν θα έχει αυτοδυναμία, να σχηματίσει κυβέρνηση και να περνάει τους προϋπολογισμούς του από το Κοινοβούλιο με την ανοχή του αντιπολιτευόμενου μπλοκ. Προβλέπεται επίσης συνεργασία στα πεδία της εθνικής άμυνας, της ενέργειας και των κοινωνικών ασφαλίσεων.

Αντιδρώντας στη «συμφωνία του Δεκεμβρίου», ο πρόεδρος των Δημοκρατών της Σουηδίας Ματίας Κάρλσον δήλωσε ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή