Στέλεχος ANEK: 475 οι επιβαίνοντες στο Norman Atlantic – Δέκα νεκροί

Στέλεχος ANEK: 475 οι επιβαίνοντες στο Norman Atlantic – Δέκα νεκροί

9' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
 

(function() {

var lb24 = document.createElement(‘script’); lb24.type = ‘text/javascript’; lb24.id = ’24lbScript’; lb24.async = true; lb24.charset=”utf-8″;

lb24.src = ‘//v.24liveblog.com/embed/24.js?id=1281128’;

(document.getElementsByTagName(‘head’)[0] || document.getElementsByTagName(‘body’)[0]).appendChild(lb24);})();

Δέκα νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της πυρκαγιάς που ξέσπασε στο γκαράζ του πλοίου Norman Atlantic ιταλικής σημαίας λίγο μετά τις τέσσερις τα ξημερώματα της Κυριακής και ενώ αυτό βρισκόταν 45 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Κέρκυρας, σύμφωνα με το ιταλικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA που επικαλείται την ιταλική ακτοφυλακή. Δεν διευκρινίζεται πού εντοπίστηκαν οι σοροί.

Ο υπουργός Μεταφορών της Ιταλίας Μαουρίτσιο Λούπι δεν παρέλειψε να σημειώσει πως είναι "είναι πολύ πρόωρο" να μιλάμε για αγνοούμενους. Εξήγησε μάλιστα ότι ορισμένοι από τους διασωθέντες δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των επιβαινόντων. "Δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των επιβατών", είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Πάντως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δίνονται από την ιταλική ακτοφυλακή, οι διασωθέντες είναι 427 σε σύνολο 478 επιβατών -πληρώματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ιταλικής ακτοφυλακής η επιχείρηση εκκένωσης ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, ωστόσο παρέμειναν στο πλοίο ακόμη εννέα επιθεωρητές. Στο πλοίο που είχε αποπλεύσει από το λιμάνι της Πάτρας με προορισμό την Ανκόνα και με ενδιάμεσο σταθμό την Ηγουμενίτσα, επέβαιναν συνολικά 478 άτομα, επιβάτες και πλήρωμα και στο γκαράζ βρίσκονταν περισσότερα από 200 αυτοκίνητα.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ανακοίνωσε από τη Βουλή τον εντοπισμό τεσσάρων σορών στη θάλασσα, κάτι που επιβεβαίωσε σε μετέπειτα ανακοίνωσή του και ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, Νίκος Λαγκαδιανός. Οι διασωθέντες ανέρχονται μέχρι αυτή τη στιγμή σε 432 ενώ το υπουργείο Ναυτιλίας έχει εκδώσει έξι λίστες με τα ονόματα Ελλήνων διασωθέντων επιβατών.

Ο κ. Λαγκαδιανός ανέφερε ότι οι ιταλικές Αρχές έδωσαν εντολή αποδέσμευσης του οχηματαγωγού πλοίου Cruise Europa από την επιχείρηση, προκειμένου να κατευθυνθεί με τους 69 διασωθέντες που επιβαίνουν σε αυτό προς το λιμάνι της Κέρκυρας και στη συνέχεια της Ηγουμενίτσας. Για την υποδοχή των 69 διασωθέντων στα λιμάνια Ηγουμενίτσας και Πάτρας έχουν κινητοποιηθεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς.

Όπως είπε ο κ. Λαγκαδιανός, οι ιταλικές Αρχές καταρτίζουν λίστες επιβαινόντων διασωθέντων για την ασφαλή αποβίβασή τους στα λιμάνια Πάτρας, Ανκόνας και Ηγουμενίτσας.

Το πρωί, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Spirit of Piraeus» με τους 49 διασωθέντες επιβάτες, εκ των οποίων 27 Έλληνες, κατέπλευσε στο Μπάρι.

Εξάλλου, το ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού μετέφερε στο ιταλικό ελικοπτεροφόρο «San Giorgio» έξι επιβαίνοντες του  πλοίου και στη συνέχεια άλλους επτά (έξι Έλληνες και έναν Ιταλό) στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας. Οι δύο Έλληνες καθώς και ο Ιταλός μεταφέρθηκαν από εκεί στο νοσοκομείο της Κέρκυρας με αναπνευστικά προβλήματα καθώς και ενοχλήσεις στα μάτια εξαιτίας του πυκνού καπνού που υπήρχε στο πλοίο. Περίπου στις 19:00 αναμένεται να φτάσει στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας το C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, που θα μεταφέρει διασωθέντες του «Norman Atlantic» στην Ελλάδα, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Στο μεταξύ την έναρξη έρευνας για τυχόν ποινικές ευθύνες ανακοίνωσαν Ιταλοί εισαγγελείς. Η έρευνα την οποία ανακοίνωσε ο εισαγγελέας Τζουζέπε Βόλπε μετά τη μετάβασή του στο λιμεναρχείο του Μπάρι έχει ως στόχο την εξακρίβωση των αιτίων της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε χθες το πρωί στο γκαράζ του πλοίου, που μετέφερε μεταξύ άλλων οχημάτων και πολλά φορτηγά με φορτίο λαδιού. Μάλιστα ο Ιταλός ιδιοκτήτης του πλοίου, Κάρλο Βισεντίνι, δεσμεύτηκε να συνεργαστεί πλήρως για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Χωρίς διακοπή η επιχείρηση εκκένωσης και μεταφοράς των επιβατών

Πολυεπίπεδη υπήρξε η κινητοποίηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο της συνδρομής της χώρας μας προς την Ιταλία στην επιχείρηση διάσωσης των επιβαινόντων του ιταλικού επιβατηγού πλοίου «Norman Atlantic».

Αν και η επιχείρηση διάσωσης την Κυριακή πραγματοποιούνταν με σχετικά αργούς ρυθμούς δεδομένων των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών, καθώς μέχρι τα μεσάνυχτα επικρατούσαν στην περιοχή οκτώ με εννέα μποφόρ, η όλη επιχείρηση επιταχύνθηκε τη Δευτέρα.

Μεταξύ άλλων στην επιχείρηση που συντόνισε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) της Ρώμης σε συνεργασία με το αντίστοιχο ελληνικό του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου συμμετείχαν ελικόπτερα Super Puma, ελικόπτερα «Aegean Hawk» του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και μεταφορικά ελικόπτερα του στρατού ξηράς.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, η επιχείρηση εκκένωσης του πλοίου συνεχίστηκε αδιάκοπα όλο το βράδυ της Κυριακής. Ελικόπτερα αψήφησαν τους ισχυρότατους ανέμους, τη φουρτουνιασμένη θάλασσα και το σκοτάδι προσπαθώντας να σώσουν εκατοντάδες επιβάτες που παρέμεναν εγκλωβισμένοι στο κατάστρωμα με την ελπίδα ότι θα έχουν την ίδια τύχη με την πλειοψηφία των συνταξιδιωτών τους που σώθηκαν.

Το πρωί άνδρες των σωστικών συνεργείων και ιατρικό προσωπικό ανέβηκαν στο Norman Atlantic για να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες στους επιβαίνοντες και να προσφέρουν κουβέρτες και τρόφιμα.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των διασωθέντων επιβατών

Τις τραγικές συνθήκες που βίωσαν επί μιάμιση περίπου ημέρα στο κατάστρωμα του πλοίου περιέγραψαν σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή τους στο Μπάρι αρκετοί εκ των διασωθέντων. Ενας από τους πρώτους που πάτησαν ξηρά δήλωσε ότι οι φλόγες είχαν κυριολεκτικά «περικυκλώσει» το πλοίο. «Δεν ξέραμε τι να κάνουμε, το προσωπικό δεν είχε ιδέα πώς να αποβιβάσει τον κόσμο. Τα σωσίβια δεν λειτουργούσαν, υπήρχε μόνο ένα στο νερό και κανείς από το πλήρωμα δεν ήταν εκεί για να μας βοηθήσει», δήλωσε.

Η σύζυγος του Νίκου Δούλη που έχασε τη ζωή του καθώς παγιδεύτηκε στη γλίστρα του πλοίου και η οποία νοσηλεύεται σε νοσοκομείο κοντά στην πόλη Λέτσε, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι δυο τους βρίσκονταν στο νερό επί συνολικά τέσσερις ώρες.

«Προσπάθησα να τον σώσω αλλά δεν μπορούσα. Θυσιάστηκε για μένα κάνοντας το σώμα του ασπίδα. Πεθαίνουμε, πεθαίνουμε μου έλεγε», δήλωσε η Θεοδώρα Δούλη στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Εξάλλου, ένας Έλληνας οδηγός φορτηγού μιλώντας στο Associated Press, ενώ βρισκόταν πάνω σε ένα από τα δέκα περίπου παραπλέοντα πλοία που είχαν «περικυκλώσει» το «Norman Atlantic» περιέγραψε την κατάσταση ως «χαοτική». Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο συναγερμός σήμανε αφού πολλοί επιβάτες είχαν αντιληφθεί ήδη την ύπαρξη καπνού στις καμπίνες τους και είχαν βγει έντρομοι έξω από αυτές.

«Τα πόδια μας καίγονταν και το υπόλοιπο σώμα μας ήταν μούσκεμα», δήλωσε στο AP ένας εκ των διασωθέντων ο Χρήστος Περλής. «Ο ένας πατούσε πάνω στον άλλον για να προλάβει να μπει στο ελικόπτερο. Υπήρχαν άτομα που αψηφούσαν την εντολή για προτεραιότητα στις γυναίκες και τα παιδιά. Προσωπικά κατάφερα να σωθώ πηδώντας στο καλάθι ελικοπτέρου που μετέφερε ένα μικρό κορίτσι», προσθέτει.

Από την πλευρά του ο Τούρκος επιβάτης, Σααντέτ Μπαιχάν, μιλώντας στο κανάλι NTV ανέφερε ότι δεν υπήρξε συναγερμός για φωτιά κι ότι οι επιβάτες ξυπνούσαν ο ένας τον άλλον.

«Ζήσαμε τον Τιτανικό. Η μόνη διαφορά ήταν ότι το πλοίο δεν βυθίστηκε», εξηγεί.

Απέτυχαν οι προσπάθειες ρυμούλκησης

Περίπου 1,5 μίλι από τις ακτές της Αλβανίας, προς τον νότο, βρίσκεται το πλοίο «Norman Atlantic».

Σύμφωνα με μέλος πληρώματος πλοίου, που βρίσκεται στην περιοχή και συνδράμει στην επιχείρηση απομάκρυνσης των επιβατών, οι ιταλικές αρχές έχουν ζητήσει και από τα δύο ρυμουλκά, που βρίσκονται στο σημείο, να παραμείνουν σε απόσταση περίπου 1,5 ναυτικού μιλίου από το πλοίο, ενώ δεν έχουν κάνει γνωστές μέχρι στιγμής τις προθέσεις τους για το που θα πρέπει να οδηγηθεί μετά το τέλος της επιχείρησης.

Παρά το γεγονός ότι η ναυλώτρια εταιρεία ΑΝΕΚ ζήτησε, χθες, να οδηγηθεί το πλοίο στο κοντινότερο λιμάνι, παρά ταύτα οι ιταλικές αρχές επιμένουν να οδηγήσουν το πλοίο σε λιμάνι της Ιταλίας.

Χθες τη νύχτα, πραγματοποιήθηκαν τρεις προσπάθειες ρυμούλκησης του «Norman Atlantic», αλλά λόγω των κακών καιρικών συνθηκών δεν κατέστη δυνατό.

Συλλυπητήρια Σαμαρά στην οικογένεια του θύματος

Το βράδυ της Κυριακής ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε με τον γιο του Γιώργου Δούλη, που έχασε τη ζωή του στο «Norman Atlantic». Ο γιος του άτυχου επιβάτη βρίσκεται στην Ελβετία, όπου περίμενε εκεί τους γονείς του.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και τη βαθιά του λύπη για τον άδικο χαμό του πατέρα του και τού ευχήθηκε να είναι δυνατός, να έχει κουράγιο και να εμψυχώσει τη μητέρα του που πέρασε και αυτή μεγάλη περιπέτεια.

Ο Γιώργος Δούλης, 62 ετών, κατάγεται από το μικρό χωριό Καταμάχη της Λάκας Σουλίου.

Πριν από 40 χρόνια, μαζί με τη σύζυγό του Θεοδώρα, η οποία βρισκόταν μαζί του στο πλοίο αλλά διεσώθη, είχαν μεταναστεύσει στην Ελβετία αναζητώντας καλύτερη τύχη. Ζούσε στη Ζυρίχη. Στην Ελλάδα ό άτυχος άνδρας είχε να έρθει πέντε χρόνια. Η επιθυμία του να γιορτάσει τα φετινά Χριστούγεννα στην πατρίδα του στάθηκε μοιραία. Στην Ήπειρο, η οικογένεια έφτασε πριν από μία εβδομάδα και το Σάββατο το βράδυ, πήρε τον δρόμο της επιστροφής που στάθηκε μοιραίος για τον Γιώργο Δούλη.

Σε όλη τη διάρκεια της νύχτας, ο κ. Σαμαράς ήταν σε διαρκή επικοινωνία με τους αρμόδιους υπουργούς και ενημερωνόταν για την επιχείρηση της διάσωσης των επιβατών.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης πριν από τη διεξαγωγή της τρίτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση για το τραγικό συμβάν.

«Παρακολουθούμε με αγωνία την επιχείρηση διάσωσης των επιβατών και του πληρώματος του επιβατηγού πλοίου, στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά χθες ανοικτά της Κέρκυρας. Εύχομαι ολόψυχα εκ μέρους όλου του σώματος των βουλευτών τη θετική έκβαση της επιχείρησης διάσωσης και την επιστροφή των επιβαινόντων σώων και υγιών στις οικογένειές τους. Επίσης εκφράζω την οδύνη μας και τα θερμά συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του άτυχου επιβάτη.

Θέλω να εκφράσω τη συμπαράσταση εμού προσωπικά και του συνόλου της Βουλής των Ελλήνων στους επιβαίνοντες, οι οποίοι βιώνουν μια πρωτόγνωρη περιπέτεια εν μέσω εορτών, αλλά και στις οικογένειές τους που αγωνιούν για τους ανθρώπους τους. Οι ελληνικές σωστικές δυνάμεις, συνεπικουρούμενες από ιταλικές, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, σε ιδιαίτερα δύσκολες καιρικές συνθήκες, προκειμένου η όλη επιχείρηση να έχει αίσιο τέλος».

«Εκφράζω την οδύνη μου για τις χαμένες ζωές και την ελπίδα ότι αυτή η οδυνηρή περιπέτεια για εκατοντάδες συμπολίτες θα έχει αίσιο τέλος και θέλω ταυτόχρονα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους άνδρες και τις γυναίκες των ομάδων διάσωσης που με αυταπάρνηση έπραξαν το καθήκον τους», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Διάθεση αεροσκαφών από την Aegean

Η αεροπορική εταιρεία Αegean έθεσε στη διάθεση της Πολιτείας και του υπουργείου Ναυτιλίας, αεροσκάφη της, για τη μεταφορά διασωθέντων επιβατών του πλοίου Norman Atlantic στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Aegean, μόλις οι αρμόδιες Αρχές ενημερώσουν την εταιρεία για τις ανάγκες, αεροσκάφη της θα είναι έτοιμα να πετάξουν προς την Ιταλία για να μεταφέρουν τους διασωθέντες προς την Αθήνα και στη συνέχεια προς τους τελικούς τους προορισμούς στην υπόλοιπη χώρα, εφόσον αυτό απαιτείται.

Σημειώνεται, ότι το κόστος της επιχείρησης αυτής θα το αναλάβει αποκλειστικά η Aegean.

ΑΝΕΚ: Το πλοίο διέθετε όλα τα πιστοποιητικά ασφαλείας

Διευκρινίσεις σχετικά με το επιβατικό – οχηματαγωγό πλοίο Norman Atlantic έδωσε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Κρήτης. Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι «η ΑΝΕΚ έχει ναυλώσει από την ιταλική εταιρεία VISEMAR di Navigazione S.R.l. το ιταλικής πλοιοκτησίας και σημαίας επιβατικό – οχηματαγωγό πλοίο «Norman Atlantic», το οποίο εκτελούσε την δρομολογιακή γραμμή Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Ανκόνα και στο οποίο σημειώθηκε πυρκαγιά τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Δεκεμβρίου του 2014. Στο ως άνω πλοίο είχαν διενεργηθεί όλες οι απαιτούμενες κατά νόμο επιθεωρήσεις και είχε εφοδιασθεί με όλα τα πιστοποιητικά ασφαλείας σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες ασφαλείας προκειμένου να αποπλεύσει από τον λιμένα Πατρών». Παράλληλα, διευκρινίζεται από την ΑΝΕΚ ότι «δεδομένου ότι το πλοίο δεν αποτελεί περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας και ότι η εταιρεία στο πλαίσιο της ως άνω ναύλωσης έχει προβεί σε πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, εκτιμάται ότι δεν θα επέλθει σημαντική επίπτωση στα οικονομικά της αποτελέσματα».

Ανακοίνωση της ΠΝΟ

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, με σημερινή ανακοίνωσή της, σχολιάζοντας το τραγικό περιστατικό με τη φωτιά στο πλοίο «Norman Atlantic», ανέφερε ότι με πλήθος σχετικών εγγράφων προς το υπουργείο και με αφορμή τις μειωμένες ειδικές οργανικές συνθέσεις των Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων, που εκτελούν τα δρομολόγια Ελλάδας – Ιταλίας, είχε επισημάνει ότι η αντίστοιχη αύξηση των ωραρίων απασχόλησης των ναυτεργατών, προκειμένου να καλύψουν κατά το δυνατόν τις ελλείψεις στελέχωσης, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην ελαχιστοποίηση των επιπέδων ασφάλειας των πλοίων στην εκτέλεση των δρομολογίων, αλλά και των επιβατών και του πληρώματος.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

/

/

/

/

/

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή