Βανδαλισμοί εννέα μηνών στο ΕΚΠΑ αξίας 180.000 ευρώ

Βανδαλισμοί εννέα μηνών στο ΕΚΠΑ αξίας 180.000 ευρώ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτή πληγή παραμένει η απουσία φύλαξης της πανεπιστημιούπολης, και κυρίως τις αργίες. Νέο κρούσμα κλοπής κατεγράφη στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Παν. Αθηνών (ΕΚΠΑ) κατά τη διάρκεια των αργιών των Χριστουγέννων. Το κρούσμα είναι το δέκατο από τον Μάρτιο του 2014 με το συνολικό κόστος των διαρρήξεων να υπολογίζεται σε 180.000 ευρώ, χωρίς να υπολογισθεί η απώλεια πνευματικής εργασίας αποθησαυρισμένης υπό διάφορες μορφές στους χώρους που διαρρήχθηκαν.

Την ίδια στιγμή, λίγα μέτρα μακριά από τις εγκαταστάσεις του Τμήματος εξακολουθεί να υπάρχει αντίσκηνο, γύρω από το οποίο -σύμφωνα με καταγγελίες- τα βράδια γίνεται διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. «Οι δράστες της κλοπής ήξεραν τη γεωγραφία του Τμήματος» ανέφεραν χθες στην «Κ» στελέχη του ΕΚΠΑ. Ειδικότερα, το βράδυ της Παρασκευής 26/12 διαπιστώθηκαν εκτεταμένοι βανδαλισμοί στο Τμήμα. Περίπου 40 γραφεία παραβιάστηκαν και οι πόρτες είχαν καταστραφεί. Στα περισσότερα γραφεία είχαν ανοιχθεί ντουλάπια και το περιεχόμενό τους πετάχτηκε στο πάτωμα. Αυτό που προκάλεσε εντύπωση σε πανεπιστημιακούς είναι ότι οι διαρρήκτες δεν έκλεψαν ανοιχτά συρτάρια ή υπολογιστές σε κοινή θέα, αλλά διέρρηξαν κλειδωμένες αίθουσες και γραφεία. Από την άλλη, οι διαρρήκτες δεν προκάλεσαν ζημιές στο Κέντρο Λειτουργίας και Διαχείρισης Δικτύου (ΚΛΕΙΔΙ) όπου βρίσκεται ο κεντρικός σέρβερ του ΕΚΠΑ, αλλά «ξήλωσαν» μόνο τη σειρήνα του συναγερμού.

Χθες το πρωί μέλη της ΕΛ.ΑΣ. μετέβησαν στο κτίριο του Τμήματος για την απαραίτητη έρευνα, ενώ θα υποβληθεί μήνυση από την ηγεσία του Τμήματος. Επίσης, χθες εκλήθησαν οι διδάσκοντες του Τμήματος να μεταβούν στα γραφεία τους για να δηλώσουν τις τυχόν απώλειες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΚΠΑ το Τμήμα δεν φυλάσσεται Σάββατα, Κυριακές και αργίες λόγω της έλλειψης φύλαξης. Με τις διαδικασίες της διαθεσιμότητας καταργήθηκαν οι θέσεις του προσωπικού φύλαξης. Ετσι, ενώ για τη φύλαξη τις καθημερινές υπάρχει σύμβαση με εταιρεία, δεν υπάρχουν κονδύλια για επέκταση της συμφωνίας και τις ημέρες των αργιών. Για το θέμα ο πρόεδρος του Τμήματος Ιωάννης Σταυρακάκης συναντήθηκε χθες με τον αναπληρωτή πρύτανη Νικόλαο Μυλωνά.

Πάντως, πανεπιστημιακοί θεωρούν πιθανό το τελευταίο συμβάν να συνδέεται με τη στάση καθηγητών του Τμήματος κατά της κατάληψης του ΚΛΕΙΔΙ. Συγκεκριμένα, 35 από τα 40 μέλη ΔΕΠ του Τμήματος καταδικάζουν την κατάληψη που παρέλυσε από 5/12 έως 9/12 τις επικοινωνίες του ΕΚΠΑ, και δη των νοσοκομείων του. Η κατάληψη αποφασίσθηκε σε συνέλευση φοιτητών όπου μετείχε λιγότερο από το 5% του συνόλου των φοιτητών, και επιβλήθηκε από κουκουλοφόρους – ροπαλοφόρους που απειλούσαν τους εργαζομένους στο ΚΛΕΙΔΙ. Η κατάληψη έληξε με απόφαση επόμενης, μαζικότερης συνέλευσης φοιτητών, που καταδίκασε την προηγούμενη απόφαση και ζήτησε συγγνώμη για την παράνομη ενέργεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή