«Κόκκινες γραμμές» από Στ. Θεοδωράκη

«Κόκκινες γραμμές» από Στ. Θεοδωράκη

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να εμφανίσει το «Ποτάμι» ως το κόμμα που κατ’ εξοχήν εγγυάται την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας είναι ο κεντρικός στόχος του κ. Στ. Θεοδωράκη στη σημερινή πρώτη προεκλογική του ομιλία στο Ιδρυμα Μιχ. Κακογιάννης. Το γεγονός άλλωστε ότι το «Ποτάμι» είχε προεξοφλήσει τις χθεσινές εξελίξεις καταδεικνύει η ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά το αποτέλεσμα, προαναγγέλλοντας την «πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής εκλογικού αγώνα του κόμματος» αμέσως μετά τη σημερινή ομιλία του επικεφαλής του.

Επί της ουσίας ο κ. Θεοδωράκης θα περιγράψει το μεσημέρι όχι μόνον τις προτεραιότητες τις οποίες κατά τη γνώμη του θα πρέπει να υπηρετήσει η επόμενη κυβέρνηση, αλλά και τις κόκκινες γραμμές του για να συνεργαστεί με τον οποιοδήποτε νικητή των εκλογών. Και ως πρώτο βασικό και αυτονόητο όρο του θα αναδείξει την ομαλή συνέχιση της πορείας της χώρας εντός της Ευρωζώνης. Θα στείλει έτσι ήδη από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου ένα φωτογραφικό μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ ότι το «Ποτάμι» δεν προτίθεται να συμπράξει με οιονδήποτε δρομολογεί -έστω στο πίσω μέρος του μυαλού του- μονομερείς ενέργειες και τυχόν εκβιασμούς στους Ευρωπαίους εταίρους, τα οποία θα μπορούσαν να απολήξουν στην αυτοχειρία της χώρας. Για να γίνει μάλιστα απολύτως σαφής, ο κ. Θεοδωράκης θα αναφερθεί κατά πληροφορίες εκτενώς στις καταθέσεις των πολιτών, προκαλώντας όλα τα κόμματα (και κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ) να εγγυηθούν ότι δεν προτίθενται καθ’ οιονδήποτε τρόπο να τις χρησιμοποιήσουν σαν «όπλο», πόσο μάλλον σαν «εργαλείο», αν η διαπραγμάτευση με τους εταίρους μετά τις εκλογές δεν αποφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Στις 21 κυβερνητικές προτεραιότητες του «Ποταμιού» που θα απαριθμήσει σήμερα ο κ. Θεοδωράκης, θα περιλαμβάνονται και συγκεκριμένα μέτρα. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα τονίσει για παράδειγμα την ανάγκη να μη φορολογούνται εκ προοιμίου, αλλά αφού έχει διασταυρωθεί το εισόδημά τους, ενώ θα εισηγηθεί με κοστολογημένο τρόπο την επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Εξυπακούεται -τέλος- ότι επιδιώκοντας να προκαλέσει τα δύο μεγάλα κόμματα να λάβουν θέση επί των προτάσεων του «Ποταμιού», θα επαναλάβει και πάγιες εισηγήσεις του. Οπως π.χ. την ανάγκη η επόμενη κυβέρνηση να έχει μόνιμους υφυπουργούς στα χαρτοφυλάκια Παιδείας, Υγείας και Εσόδων, και να δεσμευθούν από τώρα η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι το υπουργικό σχήμα που θα προκύψει μετά τις εκλογές θα είναι ολιγομελές, χωρίς αναπληρωτές υπουργούς.

«Οι επαγγελματίες της πολιτικής έπαιξαν τα παιγνίδια τους καθοδηγούμενοι από το κομματικό τους γινάτι. Τώρα είναι η ώρα των πολιτών. Το “Ποτάμι” είναι εδώ, έτοιμο για τις μεγάλες προκλήσεις», είπε χθες ο κ. Θεοδωράκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή